Yazı Başlıkları
İş Mülakatlarında Stresi Nasıl Yok Edebilirsiniz, İnsanlar, aldıkları eğitim sonrası kendi alanına veya branşına ait sektörlerde çalışmak ister. Bu yüzden eğitim hayatı bitiminde kişiler, iş arama sürecine başlar. Lakin bu süreç kişilere bir takım sorunları da beraberinde getirir. Özellikle iş başvurusu görüşmeleri sırasında bireylerde stres ve çekingenlik kendini baş gösterir. Ayrıca işe alım zaman zarfında kişilere uygulanan sözlü veya yazılı mülakatlar bireyleri bir hayli zora sokmaktadır.
Bu durum bireyleri olumsuz etkileyerek sonuç hayal kırıklığı ile bitebilmektedir. Çünkü mülakatlar esnasında yaşanan aşırı stres yüzünden karşılıklı olarak kurulan iletişim yetersiz olmakta ve birey kendini tam manasıyla ifade edememektedir. Maalesef pek çok kişi mülakatlarda yaşadığı stres yüzünden görüşmeler olumsuz olarak geçmekte ve aday işe alınamamaktadır. Bu problemin çözümü ise alınan eğitimler neticesinde mesleki bilgimizi ve donanımızı en iyi şekilde sunabilmek, sanki kendini sadece o iş için var olmuş bir insan olarak görmek ve en önemlisi ise teknik bilgilerimizi karşıya sunmaktır.
İş Mülakatlarında Stres
Özgüvenli Olmak
İş başvuruları sırasında stresi ve çekingenliği yok etmenin en basit tarafı ise özgüveni tam bir aday olmaktır. Çünkü güvensizlik dediğimiz duygu yenilirse stresimizde o derece azalacaktır. Bunu yapabilmek için günlük hayatımızda sosyal olmaya önem vererek insanlar arasında sık olarak bulunmak stresi ortadan kaldıran ikinci bir seçenek olarak sunulabilir.
Mülakatlarda stresi yenmenin diğer bir yolu ise kaliteli kelimeler ve cümleler ortaya dökebilmektir. Bu şekilde başlanan diyaloglar neticesi olumlu bitmektedir. Çünkü işveren sizin özgün yapınızı anlarsa size daha bir başka gözle bakacak ve sizi daha ciddi olarak dinleyecektir. Yani size bakış açısı olumlu olacaktır. Bundan dolayı sizin özgün duruşunuz çok önemlidir.
Çekingenlik Problemi
Öte yandan mülakatlar esnasında baş gösteren bir diğer olumsuz etken olan çekingenlik problemi ise adayın bulunduğu mekan, ortam, geçmiş hayatı ve sosyal hayatının noksanlığından kaynaklanan bir problemdir. Birey çevresine ve insanlara olan uzaklığı nedeni ile çekingenlik duygusunu yaşamaktadır. Sonrasında da bu çekingenlik duygusu kariyer hayatında kendini gösterir. Fakat bireyler hem geleceği adına hem de mesleki geleceği adına bu problemi yenmesi önem arz etmektedir. Bunu yenmek adına kişiler günün farklı zaman dilimlerinde ve farklı ortamlarda bulunmak suretiyle çekingenliğini bir nebze olsun azaltabilir.
Çekingenlik sorunu daha çok özgüveni az veya özgüven problemi yaşayan kişilerde daha fazla görülmektedir. Bu sorunu da değişik ve farklı türdeki sosyal aktivitelere, organizasyonlara katılarak yenebilirsiniz. İş başvurularında ise bu problem, kendinden emin bir duruş sergilenerek halledilebilir. Özgüveni olan insanların aynı zamanda çekingenlik duygularının da olmadığı söylenebilir. Bu sayede kişiler hem iş hayatında hem de toplum içinde başarılı işlere imza atabilmektedirler. Netice itibariyle iş başvuru için yapılan mülakatlarda stres ve çekingenliği yok ederseniz başarıda arkasından gelecektir.