65
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a karşı başlattığı askeri operasyonun ekonomik faturası Avrupa’da giderek daha belirgin hale geliyor. Kıta genelinde büyüme beklentileri aşağı çekilirken, enerji kaynaklı yeni bir enflasyon dalgası sanayi, kamu maliyesi ve siyaset üzerinde baskıyı artırıyor. Ukrayna savaşının yaralarını henüz tam saramayan Avrupa, bir kez daha yüksek enerji fiyatları, kamu destek paketleri ve sıkı para politikası üçgenine sıkışmış durumda.
- Avrupa ekonomisi, son iki yılda Ukrayna savaşının yarattığı enerji krizinin etkilerini atlatmaya çalışırken şimdi yeni bir jeopolitik şokla karşı karşıya. Trump yönetiminin İran’a yönelik saldırıları ve Hürmüz Boğazı çevresinde yaşanan gerilim, petrol ve doğalgaz fiyatlarını yeniden yukarı çekti. Bu durum özellikle enerji ithalatına bağımlı Avrupa ekonomileri için ciddi bir risk oluşturuyor.
- Savaşın başlamasından bu yana Avrupa’da ekonomik görünüm hızla bozuldu. Almanya ve İtalya başta olmak üzere birçok ülke resmi büyüme tahminlerini düşürmeyi değerlendiriyor. Avrupa Merkez Bankası’nın geçen hafta açıkladığı daha karamsar görünüm de bu eğilimi güçlendirdi.
- ECB Başkanı Christine Lagarde, mevcut şokun etkilerinin henüz tam olarak ölçülemediğini söylerken, krizin sanılandan daha ağır sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Lagarde’a göre piyasa ve siyaset çevreleri, İran savaşının ekonomik etkilerini gecikmeli biçimde fiyatlıyor.