Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) ilişkin çip maliyetleri konusunda önemli bir açıklama yaptı.
Açıklamada, “UTTS’de kullanılan çiplerin maliyeti hakkında öne sürülen iddialar tamamen yanıltıcıdır” ifadelerine yer verildi.
Çiplerin maliyetinin 5 TL olduğu yönündeki iddiaların kasıtlı, yanıltıcı ve gerçekleri yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesine yönelik bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında yer alan gerçek dışı haber, yorum ve paylaşımlar nedeniyle açıklama yapma gerekliliği doğmuştur. UTTS’de kullanılan çiplerin maliyetleri hakkında dile getirilen iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.”
“5 TL olduğu yönündeki iddialar yanlıştır”
Sosyal medyada yayılan 5 TL’lik çipler, otomotiv sektöründe kullanılmayan standart devre, sıradan çiplerdir. Taşıt Tanıma Birimlerinde kullanılan bu özel çiplerin fiyatı ise 8-10 USD seviyesindedir. Ayrıca, diğer parçaların maliyeti 7-8 USD civarındadır. Sadece Taşıt Tanıma Birimi üretim maliyetleri toplamda 16-18 USD arasında bir çıkış göstermektedir. Bu çipler, alev söndürücü (Atex Zone 0) sertifikasına sahip ve kapalı bir sistemde hizmet vermektedirler. Bunun yanı sıra, UTTS’nin yatırım, lojistik, stok, finansman, satış, bakım, onarım, garanti ve işletme giderleri bu toplam bedele dâhil değildir. Tüm bu maliyetlerin yanı sıra, teknoloji bilgi birikimi, şirket ve proje yönetim ekiplerinin istihdamı da ciddi bir yatırım ve tecrübe gerektirmektedir. Dolayısıyla, UTTS’de kullanılan çiplerin maliyetinin 5 TL olduğu yönündeki iddialar bilinçli bir şekilde yanıltıcıdır.