Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Açıktaki faiz tokadı…’
Bütçede ve bütçe açığında rekor düzeyde hedefler ortaya koyan Türkiye, emekli ve memur ücretleri konusunda zorlanıyor. Hatta emekli maaşlarının açlık sınırının altında olduğu durumlarda, iktidarın kaynakların yetersiz olduğunu belirtmesine şahit olduk.
Ülkenin kaynaklarıyla ilgili yapılan harcamaları incelediğinizde, algı yönetimi için harcanan paraları göz önünde bulundurarak nerelere kaynak aktarıldığını net bir şekilde anlayabilirsiniz.
Örneğin, Ocak ayı Merkezi Yönetim Bütçe gerçekleşmelerinde bütçe açığı aylık 214,5 milyar TL oldu. Bu rakam Türkiye için rekor düzeyde bir açığı temsil ediyor.
Vergi gelirlerinin özellikle dolaylı vergiler yoluyla arttığı, inandırıcılığı olmayan enflasyon rakamlarına dayanarak zamların belirlendiği bir ülkede, bütçe açığının neden bu kadar yüksek olduğu düşündürücü.
Ekonomi aslında bir kaynak yönetimi sistemidir ve tercihleriniz sonucu belirleyicidir. Önemli olan sadece bütçe açığı vermek değil, bu açığın hangi kalemler altında toplandığıdır ve bu da sonucu etkileyen bir faktör haline gelir.
- Toplam giderlerin yüzde 15,3’ü faiz ödemelerine gitmektedir.
- Toplam gider miktarı 1 trilyon 635 milyar TL’nin biraz üzerindedir.
- Faiz ödemeleri ise yaklaşık 155 milyar TL’yi bulmaktadır.
- Verilen toplam açık ise 214,6 milyar TL’dir. Yani faiz ödemeleri, toplam açığın sadece yaklaşık 60 milyar TL’sini oluşturmaktadır.
Ülkenin ekonomisindeki açık, faaliyetlerden çok faiz ödemelerine gitmektedir. Bu durumda, herkes rantiyerlere ve kreditörlere çalışırken, 86 milyon vatandaş zorluk çekmektedir.
Gelirleri artırmadan dolaylı vergilerle kasayı doldurarak kaynakları faizlere yönlendirirseniz, ekonomik sorunları çözemezsiniz.
Benzer şekilde, kredi kartı borçlusu gibi davranırsanız ve sürekli kredi kullanarak yaşamaya alışırsanız, ek gelir kaynakları bulmalısınız.
Eğer gelirleriniz giderlerinizi karşılamıyorsa ve sürekli faiz ödemeleriyle uğraşıyorsanız, sorununuzu çözemezsiniz.
Gerçekleri göz önüne alarak, ekonomik dengeleri doğru yönetmek gerekmektedir.