“CEO’ların En Büyük İki Korkusu: Gerçeklerle Yüzleşme Zamanı”

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirketlerin üst düzey yöneticilerine (CEO) göre, 2025 yılı itibarıyla en büyük risk, yüzde 85 oranıyla enflasyon olarak belirleniyor. Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) gerçekleştirdiği ve 275 üye şirketin CEO’larının katıldığı YASED PULSE anketine göre, CEO’ların yüzde 79’u döviz kurundaki belirsizliği ikinci en büyük risk unsuru olarak değerlendirirken, vergi konuları ise yüzde 60 ile üçüncü sırada yer alıyor. CEO’lar, Türkiye’de iş ortamının gelecekte daha stabil olmasını umarken, iyileşme bekleyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 10’da kalıyor.

YASED üyeleri, makroekonomik istikrar ve öngörülebilirlik artarsa, 2025 yılı itibarıyla Türkiye’ye ilave 13.5 milyar dolar doğrudan yatırım gelebileceğini ifade ediyor.

YASED Başkanı Engin Aksoy, düzenlediği toplantıda, Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım çekebilmek için daha fazla istikrar ve öngörülebilirliğin sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Hukuki güvence sağlanmalı. Yatırımcıların gelecek 3-5 yılı öngörebilmesi kritik. Düzenlemeler konusunda yatırımcılara sürpriz yaşatmamak gerekir. Bir değişim olursa, buna bir adaptasyon süreci tanınmalı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Enflasyondaki iyileşme beklentilerin gerisinde”

Aksoy, “CEO’lar 2025’te, 2024’e göre Türkiye ekonomisi için biraz daha düşük büyüme oranları öngörüyor. 2024’te enflasyonla mücadelede belirgin bir iyileşme sağlandı ancak bu, beklenen seviyelerin biraz altında kaldı” dedi. Aksoy, yeni yatırım çekme konusunda Türkiye’nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi yeni rakipleriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Artık uluslararası doğrudan yatırımları maliyet avantajıyla çekmek doğru bir yaklaşım değil” ifadelerini kullandı.

YASED Başkanı Engin Aksoy, ilk tahminlere göre 2024 yılında küresel ölçekte uluslararası doğrudan yatırımların (UDY) toplamda 1.38 trilyon dolar düzeyinde gerçekleşeceğini bildirdi. Aksoy, “Türkiye’deki 11 aylık rakamlar incelendiğinde, geçen yıl ile aynı seviyede, yani 9.6 milyar dolarlık bir UDY akışı görüyoruz. 2024’ü de yaklaşık 11 milyar dolar düzeyinde kapatmayı hedefliyoruz. Küresel UDY piyasasından şu an yüzde 0.8’lik pay alıyorsak, hedefimiz olan yüzde 1.5’lik paya ulaşmamız için mevcut şartlarda yaklaşık 20 milyar dolara ihtiyaç olduğunu unutmamamız gerekiyor” dedi.

 

 

 

Önerilen Yazılar

1 Yorum

Tansu Şubat 12, 2025 - 2:40 am

Bu yazı için teşekkürler! Ancak, yurt dışı yatırımlar için sadece ekonomik istikrarın yeterli olacağına inanıyor musunuz? Benim düşünceme göre, Türkiye’nin politik durumu ve uluslararası ilişkileri de yatırımcıların kararlarını etkileyen büyük faktörler. Bu konuda daha fazla bilgi verebilir misiniz?

Cevap Yazın

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00