Yazı Başlıkları
Bitcoin hakkındaki kavram karmaşasını gidermek için Bitcoin kavramını iki aşamada inceleyeceğiz. Bir yanda kripto para birimi olarak bildiğimiz Bitcoin var. Diğer yanda ise ödeme sistemi olarak bilinen Bitcoin sistemi var. Bu iki kavram da kripto para piyasasında Bitcoin olarak biliniyor. Bitcoin ödeme sistemi, kişilerin bankalara ihtiyaç duymadan ödeme yapabilmesini sağlıyor.
Bitcoin adı verilen kripto para birimi, elektronik ortamda yaratılır ve saklanır. Bitcoin, bildiğimiz anlamda paralar gibi basılı bir şekilde bulunmaz. Bitcoin, tüm dünyadaki bilgisayarlar tarafından ücretsiz bir yazılım aracılığıyla ortaklaşa üretilir. Bitcoin, bugünlerde adından sıkça söz ettiren kripto para birimlerinin ilk örneğidir.
Bitcoin’i Kim Yarattı?
Satoshi Nakamoto takma ismini kullanan bir yazılımcı, Bitcoin ödeme sistemini ilk defa 2008 yılında ortaya çıkardı. Nakamoto’nun temel amacı, merkezi otoritelerden tamamen bağımsız olan bir ödeme aracı yaratmaktı. Bu sistem sayesinde tüm fonlar; bağımsız ve güvenli bir şekilde kişiler arasında transfer edilebilir hale geldi. Günümüzde ise Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu kimse bilmiyor. Bitcoin her türlü eşyanın ve malzemenin alım ve satımı için kullanılabilir.
Bitcoin Adem-i Merkeziyetçi Bir Yapıya Sahiptir
Bitcoin’in bilinen en önemli özelliklerinden biri de merkezi olmayan bir yapıya sahip olmasıdır. Bitcoin ağı, hiçbir kişi ya da kurumun kontrolü altında değildir. Bitcoin ağı ile ilgili düzenlemeler, bir grup gönüllü yazılımcı tarafından gerçekleştirilir ve Bitcoin ağındaki işlemler dünya üzerindeki birçok bilgisayar aracığıyla yapılır. Bitcoin’in bu özelliği, merkezi otoritelerin para üzerindeki kontrolünden rahatsız olan birçok kişiyi rahatsız eder. Bitcoin, çifte harcama problemini kriptografi ve ekonomik teşvikleri kullanarak çözer. Günümüz para sisteminde ise bu problem bankalar tarafından çözülür ve böylelikle bankalar tüm sistemin hâkimi konumuna gelir. Bitcoin ile yapılan işlemlerin bütünlüğü dağıtılmış ve açık bir ağ aracılığıyla sağlanır.
Bitcoin Arzı Sınırlıdır
Euro ve dolar gibi fiat paraların arzı sınırsızdır. Bir ülkenin merkez bankası, istediği kadar para basma yetkisi vardır ve para biriminin değerini diğer para birimi cinsinden ayarlayabilir. Burada asıl yükü omuzlayanlar ise o para birimini elinde tutan kişiler olacaktır. Bitcoin de ise durum daha farklıdır. Bitcoin’in arzı, özel bir algoritma tarafından kontrol edilir. Her saat başı az bir miktar Bitcoin üretilir ve 21 milyon Bitcoin’in tamamı çıkarılıncaya kadar bu süreç azalarak devam eder. Bu durumun Bitcoin’i oldukça değerli bir finansal varlık haline getireceği düşünülmektedir.
Bitcoin Anonimdir
Günümüzde var olan elektronik ödeme sistemlerinde gönderenin ve alıcıların kimlik bilgileri bilinmektedir. Öte yandan Bitcoin için bu durum çok farklıdır. Bitcoin ile alım satım yapan kişilerin kimlik bilgileri tamamen gizlidir. Bitcoin ağı, sadece gönderenin yeterli miktarda Bitcoin’e sahip olup olmadığını kontrol eder. Bunun için de gönderenin kimlik bilgilerine ihtiyaç duyulmaz. Uygulamada ise her kullanıcı bir cüzdan koduna sahiptir ve bu şekilde başka bir kullanıcıya gönderim yapabilmektedir. Böylelikle Bitcoin ile yapılan alışverişler, ufak bir çabayla izlenebilir.
Alışverişler Geri Döndürülemez
Bitcoin ile yapılan alışverişler, tersine çevrilemez bir özelliğe sahiptir. Oysaki Euro ve dolar gibi para birimleri ile yapılan tüm elektronik işlemler, bankalar aracılığıyla yapıldığı için tersine çevrilebilir. Klasik sistemde bankalar, para iadesine karar verdiği anda para gönderenin hesabına geri döner fakat Bitcoin’de böyle bir durum söz konusu değildir. Bu bilgilerin ışığında Bitcoin ile yapılan işlemlerin kesinlikle değiştirilemez ve hilesiz olduğu da söylenebilir. Kişiler, işte bu nedenle diğer kripto para birimleri yerine Bitcoin’i ödeme yöntemi olarak tercih edebilirler.
1 Yorum
Bitcoin’in arzının sınırlı olması gerçekten dikkat çekici bir özellik. Bu durum fiyat dalgalanmalarına ne gibi etkiler yapabilir? Özellikle bu konuya daha detaylı değinebilir misiniz?