Yazı Başlıkları
Bankalarda altın kurlarının belirlenmesi altın masasının önemli sorumluluklarından bir tanesidir. Altın kurları gün içinde finansal piyasalardaki verilerin anlık olarak takip edilmesi sonucunda belirlenir ve yayınlanır.
Bankalarda Altın Kurları
Bilindiği üzere Bankaların altın kurları 1000/1000 saflıkta altın fiyatı baz alınarak hesaplanmaktadır. (Hemen hemen tüm bankalar 995/1000 saflıkta gram işlemine geçme işlemini tamamlamak üzeredir.) Dolayısıyla 995/1000 saflıkta fiyatlama yapan bankalarda fiyatlar daha uygun gibi gözükmektedir ancak fiyatlar arasındaki ayar farkı etkisi kaldırıldığında bankaların fiyatlarının genelde daha kaliteli olduğu görülecektir.
Bir diğer önemli ayrıntı da alış-satış fiyatları arasındaki fiyat marjıdır. Bu fiyat marjının dar olması banka müşterileri için daha düşük bir maliyetle altına yatırım imkanı sunacaktır. Bu konuda da bankaların fiyat marjlarının, piyasa ortalamasından daha uygun olduğu görülmektedir.
Altın İşlemleri
Bankaların müşterilerine sattığı altınların tümü stoklarında olan altınlardır. Altın yatırımcılarının talebi stoklarla karşılanıyorsa işlem bu şekilde sonlandırılır. Eğer stoklarlar yeterli değilse o takdirde Altın Masası ilk olarak Altın Borsası’ndan altın alımını gerçekleştirir daha sonra altın yatırımcısına altın satışı yapar.
Altın alım/satım işlemleri işlem meblağı genelde 1 kg’ı aşmadığı müddetçe indirimsiz kurlarından yapılmaktadır. 1 kg’ı aştığı takdirde ise banka ilgili müdürlüğü / Altın masası tarafından kur indirilebilir. Bu şekilde yapılan taleplerde işlemin yapılıp yapılmayacağı ya telefonda ya da 1–2 dk süre alınarak altın yatırımcısı ile görüşüldükten sonra kesinleştirilir. Bunun sebebi yukarıda bahsedilen çalışma prensibi sebebiyle Altın Masası’nın bu işlemi anlık olarak hedge edecek olmasıdır.
Bankalarda İnternetten Altın İşlemleri
2012 yılı itibariyle Bankalar internetten altın alım/satım işlemlerine başlamıştır. Banka Şubeleri üzerinden yapılan altın işlemlerinden farklı olamamakla birlikte sadece bazı sınırlamalar bulunmaktadır. İş saatleri boyunca bir yatırımcı 50.000 TL sınır içerisinde tüm döviz işlemlerini (altın dâhil) yapabilmektedir. Akşam saatlerinde ise 5.000$ ile sınırlı olarak yine tüm döviz (altın dâhil) işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Burada önemli ayrıntı belirtilen sınırların her döviz için ayrı ayrı değil, tüm döviz ve kıymetli maden işlemleri için toplam sınır olduğudur.
Bu tutarlar banka banka farklılık göstermekte olup limit artırım talepleri ile tutarlar değiştirir.
Bankalarda Fiziki Altın Teslim İşlemleri
Bankalar, hesabında 5 kg ve üzeri altın bulunan müşterilerine fiziki olarak altın teslimi yapmaktadır. Teslimat İstanbul Altın Borsası binasında gerçekleştirilmektedir. Teslimatı yapılan miktar 5 kg’ın üzerinde ve 1 kg’ın katları şeklinde olmalıdır. Fiziki teslimat işlemlerinde bilinmesi gereken en önemli unsur teslimat yapılan külçelerin saflık derecesinin 995/1000 olduğudur. Bankalar altın depo hesaplarında bulunan altın ise 1000/1000 saflıktadır. Dolayısıyla müşteriye 1 kg teslimat yapıldığında hesaptan (1000*995) 995 gr düşülmektedir. Hatta müşterinin hesabında 5 gr. altın kalmaktadır.
Ne kadar teorik olarak bu şekilde olsa da teslimatta sıkıntı olmasıdır. Bunun nedeniyle hemen hemen tüm bankalar 995/1000 derecesine dönmüştür. Altın teslim miktarı da tüm bankalarda farklılık gösterir. Hatta tüm şehirlerde de yapan bankalar olur.
Önerilen Yazı: Bankada Altın Hesabı Açtırmak
Bankalarda Altın Kurları, Bankada Altın Bozdurma, Bankada Altın Hesabı Nasıl Açılır, Bankada Altın Alıp Satmak, Bankada Altın Hesabı Açtırmak, Bankada Altın Bozdurma, En Karlı Altın Hesabı, Bankaya Altın Yatırma
2 Yorumlar
Altın kurlarının bankalardaki finansal piyasalardaki verilere göre belirleniyor olması oldukça ilginç. Bu durum altın yatırımcıları için nasıl bir etki yaratıyor?
Bu yazıda bankalarda altın kurlarının belirlenmesiyle ilgili daha fazla teknik bilgi verebilir misiniz? Özellikle altın işlemlerinin internet üzerinden nasıl yapıldığı konusunda merak ediyorum. Teşekkürler.