Bakan Işıkhan: Vatandaşlarımızı Fırsatçıların Kollarında Bırakmayacağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bakanlık bünyesinde gerçekleştirilen perakende sektörünü temsil eden firmaların katılımıyla düzenlenen Perakendeciler Sektör Toplantısı’na iştirak etti.

Perakende sektörünü hem uluslararası düzeyde hem de Türkiye açısından ele almak amacıyla toplandıklarını ifade eden Işıkhan, bu toplantılarda daha önce tekstil, hazır giyim ve deri sektörleri ile bir araya geldiklerini ve önemli sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Perakende sektörünün, küresel ekonomik dinamiklerin ve tüketici davranışlarının sürekli evrildiği bir alan olduğunu vurgulayan Işıkhan, salgın sonrası dönemde sektörün yeniden şekillendiğini; dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve müşteri deneyimi gibi unsurların giderek daha fazla önem kazandığını ifade etti.

Bu yıl küresel perakende görünümünde çevrimiçi alışveriş trendinin duraksamadan devam ettiğini ve bu durumun perakendeciler için kritik bir odak noktası haline geldiğini ifade eden Işıkhan, “Çevresel sorunlara yönelik artan farkındalık ile birlikte perakendecilerin, sürdürülebilir ürünler sunma, ambalaj atıklarını azaltma ve tedarik zincirlerinde şeffaflık sağlama gibi ekolojik uygulamaları benimseyerek bu talebe yanıt vermeye çalıştıklarını” aktardı.

Küresel ekonomi, enflasyon ve dalgalanan tüketici güveni ile mücadele eden perakendecilerin, bütçe bilinci olan tüketicileri çekmek ve karlılık sağlamak için fiyatlandırma stratejilerini ve promosyonlarını esnek tutma zorunluluğu ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Işıkhan, bu değişim sürecinde perakendecilerin piyasa büyüklükleri, hükümet politikaları, vergiler veya coğrafi faktörler nedeniyle farklı bölgelerde farklı satış hacimlerine ve büyüme dinamiklerine ulaştığını ifade etti.

“Kadın istihdamında güçlü büyüme oranları gözlemlenmektedir”

Bakan Işıkhan, perakende sektöründe 2014 yılında 1,2 milyon olan sigortalı çalışan sayısının 2024 yılında 1,5 milyonun üzerine çıkacağını bildirdi.

Gıda perakendeciliğinde sigortalı çalışan sayısının 660 bin civarında olduğunu ve kadın çalışan sayısının bunun 325 bininin üzerinde olduğunu belirten Işıkhan, şunları ekledi:

Kadın çalışanlar için son 10 yıl içerisinde yaklaşık %118’lik dikkat çekici bir artış yaşanırken, erkek çalışanlardaki artış oranı %19 gibi sınırlı bir seviyede kalmıştır. Gıda dışı perakendecilikte ise zorunlu sigortalı çalışan sayısı 890 binin üzerindedir ve kadın çalışan sayısı 10 yıl içinde yaklaşık %50 artış göstererek 420 civarındadır, erkek çalışan sayısında ise son 10 yıl içinde yaklaşık %1’lik bir azalma olmuştur.

Gıda perakendeciliği alanında kadın çalışan sayısındaki önemli artışa dikkat çeken Işıkhan, “Genç kadınlardaki zorunlu sigortalı sayısı 2014’e kıyasla %76,1 oranında bir artış göstermiştir. Bu artış oranları genç erkeklerde ise %23 olarak gerçekleşmiştir. Bölgeler özelinde incelediğimizde ise, zorunlu sigortalı kadın sayısının tüm bölgelerde 2014 yılından bu yana erkeklerden daha fazla artış kaydettiği, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kadın istihdamında güçlü büyüme oranlarının gözlemlendiği görülmüştür.

“Fırsatçılığa asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim”

Bakan Işıkhan, yarın 2025 yılı asgari ücret düzeyini belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağını belirterek, bu sürecin vatandaşların alım gücünü artırmak ve yaşam standartlarını yükseltmek açısından kritik bir rol üstlendiğini söyledi.

Komisyonun vatandaşların gelir seviyesini artırmaya yönelik çalışırken aynı zamanda piyasa dengesini de gözetmesi gerektiğini belirten Işıkhan, işverenler ve üreticilerin bu artışları suistimal etmeye yönelik fırsatçılığa yönelmemesi gerektiğine dikkat çekti. Ticaret Bakanlığının, fahiş fiyat artışlarına karşı kararlı denetim politikalarıyla tüketiciyi koruma noktasında kritik bir misyona sahip olduğunu ifade etti.

Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:

Aynı şekilde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bizim denetim ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürmektedir. Bu denetimler yalnızca vatandaşlarımızın refahını değil, aynı zamanda piyasa dengesini ve sektörümüzün itibarını korumayı hedeflemektedir. Fırsatçılığa kesinlikle geçit vermeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Asgari ücretli çalışanlarımız başta olmak üzere tüm ücretlilerin, işçilerimizin, memurlarımızın, sabit gelirlilerimizin ve emeklilerimizin maaş artışlarını aşırı kar hırsı ve fırsatçıların fahiş fiyatlarına karşı koruyacağız. Hükümetimizin ve bakanlıklarımızın bu konudaki tutumu nettir. Sizleri de bu noktada iş birliği yapmaya davet ediyorum.

“İnsanlarımızın refahını artırmak ve piyasa güvenini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur”

Bakan Işıkhan, perakende sektörünün sadece ekonomik büyümeyi değil, toplumsal refahı da etkileyen önemli bir güç olduğunu belirtti.

Fahiş fiyat uygulamalarının sadece vatandaşların değil, aynı zamanda sektörün güvenilirliğine ve ülke ekonomisine de ciddi zararlar verdiğine işaret eden Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

İnsanlarımızın refahını artırmak ve piyasa güvenini sağlamak, hepimizin ortak yükümlülüğüdür. Sürdürülebilir büyüme için vatandaşlarımızın ve çalışanlarımızın güvenini kazanmak, onların ihtiyaçlarına cevap vermek öncelikli hedefimiz olmalıdır. Çalışanların refahının yanı sıra işverenlerimizin ve sektörümüzün rekabet gücünü artıracak önemli bir unsur da adil ücret politikasıdır. Çalışanlarımıza hak ettikleri ücretleri sağlamak, onların motivasyonunu ve verimliliğini artırmanın yanı sıra piyasa güvenini de güçlendirecektir.

Çalışanların alın terinin karşılığını tam olarak almasının, hem toplumda hem de iş yerlerinde güven ve bağlılığı artıracağını belirten Işıkhan, bu yaklaşımın daha geniş kitlelerin alım gücünü artırarak ekonomik büyümeyi hızlandıracağını vurguladı.

Işıkhan, çalışanların refahı arttıkça sektördeki büyümenin de hız kazanacağını ifade ederek, şu cümleleri ekledi:

Bu nedenle vizyonumuzu daha da genişletmeli, çalışan haklarına saygılı, ücret politikalarında adil ve şeffaf bir anlayışı yaygınlaştırmalıyız. İnsanlarımızın refahını artırmak ve piyasa güvenini sağlamak için hep birlikte hareket etmeliyiz. Sizlerle iş birliği içinde, daha adil, daha şeffaf ve daha sürdürülebilir bir perakende sektörü inşa edeceğime dair inancım tamdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat‘ın konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

 

 

 

 

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00