Bir Finansçı – Rusya’nın ABD yaptırımlarını aşmak için Akkuyu Nükleer Santrali’ni kullandığı ve bu durumu tespit eden Adalet Bakanlığı’nın, JPMorgan’daki Rusya’ya ait 2 milyar doları dondurduğu bildirildi.
The Wall Street Journal (WSJ) tarafından aktarılan habere göre, Rusya, 2022 yılında Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Santrali (NPP) projesini, Moskova’nın Batı yaptırımlarını bertaraf etmeye yardımcı olacak bir “denizaşırı dolar rezervi” oluşturma amacıyla kullanmayı hedefledi. Plan dahilinde, o dönemde ABD yaptırımlarına maruz kalmayan en büyük bankalardan biri olan Gazprombank, Rusya’nın devlet atom enerjisi kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu NGS’nin inşası için yaklaşık 9 milyar dolarlık bir kredi sağlamayı planladı. Paranın iki Amerikan bankası (JPMorgan ve Citigroup) aracılığıyla nükleer santralin Türkiye’nin en büyük devlet bankası Ziraat’teki hesabına geçirilmesi ve sonrasında Rus firmalarının yine aynı bankadaki hesaplarına yönlendirilmesi gerekiyordu.
TÜRKİYE, YÜKSEK ENFLASYONLA MÜCADELE İÇİN FINANSMAN PROGRAMINA İLGİ GÖSTERDİ
Bu senaryoda Moskova, ABD ile daha fazla işlem yapma zorunluluğunu ortadan kaldırmış olacaktı. Kredi, gizlice Rusya Merkez Bankası tarafından finanse edildi. Türkiye’nin bu programa olan ilgisi, ülkenin artan enflasyonla başa çıkabilmek için gerekli olan döviz kaynağını temin edebilmesiyle ilişkilendirildi.
ABD ADALET BAKANLIĞI, FONLARI BLOKE ETTİ
WSJ, Rusya’nın 2022 yazında Türkiye’ye 5 milyar doların üzerinde bir miktar aktardığını vurguladı. Ancak bu durum, ABD Adalet Bakanlığı’nın dikkatini çekti ve JPMorgan aracılığıyla 2 milyar dolarlık bir kısmı bloke edildi. Bu fonlar donduruldu ve 2024 yılında savcılar, bu paraya el koyma çalışmalarına başladı ancak Başkan Joe Biden’ın yönetimi, sürecin Türkiye ile ilişkileri zayıflatacağı kaygısıyla durdurma kararı aldı.