Yazı Başlıkları
T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, aylardır beklenen Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ekonomik anlamda zor bir süreçten geçen ülkemizde özellikle Türk Lirası’nın değer kaybını engellemek, enflasyonun ateşini söndürmek ve piyasalara güven aşılamak için belli başlı hedefler de aynı açıklamalarda yer buldu.
10 Nisan Reform Paketi Neleri Kapsayacak?
Türkiye ekonomi politikalarına bundan sonraki süreçte yön verecek olan reform paketinden satır başları şöyle;
Bireysel Emeklilik Reformu
Vatandaşların özellikle emeklilik sonrası süreçte yaşadıkları geçim sıkıntılarının önüne geçmeyi amaçlıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’in yeniden yapılandırılması sayesinde tasarruf sistemi daha etkin hale gelecek. Ayrıca kıdem tazminatı konusunda da köklü değişiklikler yolda. Bu sayede kıdem tazminatı fonu ile bireyse emeklilik sistemi birleşik bir yapıya kavuşacak.
Vergide Yeni Dönem
Detayları henüz kapsamlı biçimde aktarılmasa da vergi dönüşümü ile alakalı yenilikler de bu yıl içinde uygulanmaya başlanacak. Bu konu ile ilgili sonraki süreçte bu uygulamalarla ilgili detaylı bilgilendirme toplantıları yapılacağı da Berat Albayrak tarafından açıklandı.
Vergi sisteminde yapılacak bu düzenlemeler ana hatlarıyla; istihdamı destekleme, kayıtdışılıkla mücadele ve gelirle doğru orantılı artan vergilendirme gibi hedefleri kapsıyor. Bu noktada, vergi muafiyetleri ve istisna durumların da azaltılması aynı plan çerçevesinde plana dahil edilmiş durumda.
Ayrıca kurumlar vergisinin de kademeli olarak düşürülmesi bu dönemde atılacak önemli adımlar arasında yer alıyor.
İhracata Dayalı Bir Ekonomi
Türkiye ekonomisinin gidişatına en olumlu katkıyı, ihracata dayalı ekonomik hedefler yapacak. Sürdürülebilir büyüme ve istihdam programlarıyla beraber, ihracat ve üretim temelli stratejik plan uygulamaya koyulacak.
Bu plana konu 7 sektör ise enerji, madencilik, petrokimya, farmakoloji (ilaç) endüstrisi, turizm, otomotiv ve bilişm sektörleri olarak belirlendi.
Berat Albayrak tarafından yapılan reform paketi açıklamaları kapsamında, turizm sektörü özelinde verilen rakamlar sektör adına umut kaynağı oldu. Albayrak, 4 yıllık bir Turizm master planı çerçevesinde; 70 milyon turiste ek olarak 70 milyar ABD Doları gelir hedeflendiğini açıkladı.
Yeni Ekonomi Programı İçin Finans Otoriteleri Ne Diyor?
Reform paketinin dikkat çeken hedefleri arasında yer alan Turizm sektöründeki hedeflere dair ekonomistlerin büyük bir bölümü; sektörün ileri gelenleri ile dünya turizm trendleri ile ilgili fikir alışverişi yapılarak, bu doğrultuda bir plan geliştirilmesi yönünde.
İhracata dayalı ekonomi hedefleri konusunda henüz somut verilerin yetersiz olduğunu düşünen finans çevreleri bu konuda yapılacak olan detaylı bilgilendirmeyi beklemenin daha doğru olacağını düşünüyor.
YEP ve reform paketi ile ilgili en sert eleştiriler ise yalnızca 2019 yılını kapsayan hedeflere yer verilmesiyle alakalı. Bununla birlikte serbest piyasa koşullarının uygulanması ve desteklenmesi yönünde verilen pozitif mesajlar ile piyasalardaki güvensizlik havasının bir nebze dağıtıldığı da düşünülüyor.
Yeni program ve hedefler kapsamında Bakan Albayrak tarafından dile getirilen reel kesim teşvikleri her ne kadar pozitif bir adım olarak algılansa da bu konuya ilişkin kaynakların belirsizliğini koruması önümüzdeki günlerde eleştirilerin bu yönde artmasına sebep olabilir.
İnşaat Sektörüne Olumlu Mesajlar
İnşaat firmaları üzerinde oluşan ödeme yüklerini azaltacağı düşünülen inşaat izinleriyle ilgili yenilikler başta olmak üzere; e-imza’nın entegre edildiği işe başlama, elektirik bağlama süreçlerinde yapılacak yenilikler, sektörün ileri gelenleri tarafından açıklamalardan yansıyan sektör adına “olumlu mesajlar” olarak nitelendirildi.
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz,
“Yeni programı olumlu karşılıyorum, bu paketi uzun zamandır bekliyorduk. Bizim sektörümüz ve enerji sektöründe de ciddi sıkıntılar var. Burada bankalara ödeme zorluğu çeken firmaların fonlara alınması pozitif anlamda sektörümüzü rahatlatacaktır. En azından şirketlerin üzerindeki yükü hafifletecektir. Konut sektöründe ciddi yatırımlar yapıyorsunuz ve satamadığınızda sıkıntılar yaşıyorsunuz. Burada Ekonomi Bakanlığı’nın bankalar üzerinden destek vermesi o yatırımların bir kısmının özellikle bitmiş konutlarda fonlara alınması sektör açısından bizim beklediğimiz bir şeydi. Çünkü bunun hem ABD’de, hem Dubai’de, hem de Avrupa’da örnekleri var. Bu bizim sektör açısından çok pozitif karşılanacaktır.”
1 Yorum
ABD’de uluslararası toplantılara katılan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 15.04.2019’da Başkan Trump ile ofisinde bir araya geldi. Görüşmeye Hazine Bakanı Mnuchin ve Trump’ın danışmanı Kushner eşlik etti. Görüşme sonrası yaptığı açıklamada Albayrak Trump’ın S-400 ihtiyacı konusunda makul bir bakış açısı gösterdiğini ifade ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajlarını ilettiklerini ve gayet pozitif bir geri dönüş aldıklarını belirtti.