Trump, Beklenen İmzayı Gerçekleştirdi! Üç Ülkeye Ek Vergi Uygulaması Başladı!

ABD Başkanı Donald Trump, beklenen bir kararnameyi nihayet imzaladı.

Beyaz Saray, Trump’ın Kanada, Meksika ve Çin’den yapılan ithalatlara ek gümrük vergisi getiren bir kararnameyi onayladığını bildirdi.

Bu karara göre, Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalatlara yüzde 25, Çin’den yapılan ithalatlara ise yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacak.

Ancak, Kanada’dan ithal edilen enerji kaynaklarına yönelik ek gümrük vergisi, yalnızca yüzde 10 ile sınırlı tutulacak.

Ayrıca, 1 Şubat’tan önce Kanada’dan ABD’ye çıkış yapan mallara ek gümrük vergisi uygulanmayacağı ifade edildi.

Kararnamede Misilleme İhtimali

Tarifeler, 4 Şubat’ta ABD yerel saatine göre gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek.

Öte yandan, Trump’sın imzaladığı bu kararname bir misilleme maddesi de içeriyor.

Buna göre, belirli ülkelerin misilleme yapmayı seçmesi durumunda tarifelerin artırılması söz konusu olabilecek.

ABD Başkanı, kararnameyi imzaladıktan sonra sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı.

Trump, bu kararın düzensiz göçmenin ve Amerikan vatandaşlarının ölümüne neden olan uyuşturucuların ciddi bir tehdit oluşturması nedeniyle Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası çerçevesinde uygulandığını vurguladı.

Kanada ve Meksika’dan Tepkiler

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD’nin getirdiği ek gümrük vergisi kararına sert bir şekilde tepki gösterdi.

Trudeau, bu kararın ABD halkı için olumsuz sonuçlar doğuracağını belirterek, atılan imzaların serbest ticaret anlaşmasını ihlal ettiğini öne sürdü.

ABD’nin Kanada’yı cezalandırmak yerine işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

Kanada’nın da ABD’ye ek gümrük vergisi uygulayacağını ifade eden Trudeau, 21 gün içerisinde 125 milyar dolar değerinde ürüne, Salı gününden itibaren ise 30 milyar dolarlık ürüne ek vergi geleceğini duyurdu.

ABD’nin uyguladığı tarifelere karşı Meksika ile işbirliği içinde çalıştıklarını ekledi.

Trump’ın kararına Meksika lideri Claudia Sheinbaum’dan da bir cevap geldi.

Sheinbaum, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda problemlerin ek gümrük vergileri koyarak değil, diyalog ve tartışmalarla çözülmesi gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı’nın uyuşturucu kaçakçılığı konusundaki eleştirilerini Meksika’ya yöneltmek yerine, sokakların temizlenmesi gerektiğini önerdi.

Meksika’nın tarifelere karşı gereken cevabı vereceğini vurguladı.

 

 

 

Önerilen Yazılar

1 Yorum

Emi̇ne Şubat 3, 2025 - 1:57 am

Trump’ın gümrük vergileriyle gerçekten istenen sonuçları elde edip edemeyeceğini merak ediyorum. Özellikle, Kanada ve Meksika’nın vergi mükafatlarını nasıl etkileniceğine dair daha fazla bilgi var mı? Ayrıca, bu kararın Amerikan halkına gerçek bir fayda sağlayıp sağlamayacağını sorgulamak önemli. Gümrük vergilerinin eğer ticaret savaşlarına dönüşeceğinden endişe etmiyor musunuz?

Cevap Yazın

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00