Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, ‘Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’ ile ilgili görüşmelere başlayacak. Bunun yanı sıra, komisyon çalışmalarının da bu hafta devam etmesi bekleniyor. Ekonomiye yönelik düzenlemeleri kapsayan ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ile ilgili görüşmelerin de başlaması planlanıyor. ‘Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’, Milli Savunma Komisyonu tarafından ele alınacakken, uluslararası anlaşmalarla ilgili 12 kanun teklifi ise Dışişleri Komisyonu’nda incelenecek.
TBMM’deki Genel Kurul ve komisyon çalışmaları salı günü başlayacak. Genel Kurulda ‘Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’ üstüne tartışmalar yapılacak. Teklif kapsamında, Türkiye Adalet Akademisi çatısı altında bir Başkanlık ve Eğitim Kurulu oluşturulması hedefleniyor. Eğitim Kurulu, toplamda 18 üyeden oluşacak ve hukuk ile adalet alanındaki yenilikleri takip ederek, ihtiyaçları belirleyecek. Ayrıca bu kurul, araştırma ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunarak çeşitli yayınlar yapacak. Yargı mensuplarının uzlaşısına destek olmak amacıyla yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği içinde lisansüstü eğitimleri de düzenlemek için akademi bünyesinde bir hukuk araştırmaları merkezi kurulacak. Bununla birlikte, meslekte fiilen 8 yılını doldurmuş hakim, savcılar ve akademik unvana sahip öğretim üyeleri, akademi içerisinde öğretim elemanı olarak atanabilecek. Talepler doğrultusunda, noterler, avukatlar ve eğitim hizmetlerinden faydalanmak isteyen diğer bireyler için özel eğitim programları hazırlanacak. Türkiye Adalet Akademisi, hukuk ve adalet konularında uzmanlık ve sertifika programları, kurslar, seminerler, sempozyumlar, konferanslar ve benzeri etkinliklerle bilgi bankası ve kütüphane oluşturma yetkisine sahip olacak.
KOMİSYON GÜNDEMLERİ
Genel Kurul çalışmalarının yanı sıra, komisyon oturumları da bu hafta devam edecek. Salı günü toplanacak olan Plan ve Bütçe Komisyonu, ‘Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u görüşecek. Ayrıca bu komisyon, Türkiye Varlık Fonu ile ilgili 2023 mali tabloları ve faaliyetleri hakkında denetim raporlarını içeren Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ni de ele alacak. Aynı zamanda bu hafta düzenlenecek görüşmelerde, ekonomiye dair çeşitli düzenlemeleri içeren ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ele alınması planlanıyor. Bu teklifte, en düşük emekli aylığının Ocak 2025’ten itibaren 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya çıkarılması öngörülüyor. İşverenlere, ocak ve aralık aylarında günlük 33 lira, aylık 1000 lira asgari ücret desteği sağlanması da teklifte yer alıyor.
Diğer taraftan, AK Parti grubunun Meclis Başkanlığına sunduğu ‘Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’, Milli Savunma Komisyonu’nda, ‘Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ise Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu’nda görüşülecek.
Dışişleri Komisyonu ise uluslararası anlaşmalara yönelik 12 farklı kanun teklifini inceleyecek. İstanbul’daki bazı özel sağlık kuruluşlarında meydana gelen bebek ölümlerinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla oluşturulan ‘Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu’, Türk Tabipler Birliği, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği, Türk Neonatoloji Derneği, Özel Hastaneler Platformu ve İstanbul Tabip Odası yetkililerini dinleyecek.
Çevrimiçi dizi ve film izleme platformlarıyla ilgili durumu değerlendirmek üzere Dijital Mecralar Komisyonu da toplantı yapacak. Genel Kurul ve komisyon çalışmalarının yanı sıra, salı ve çarşamba günleri, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. Partilerin grup başkan vekilleri, gündemdeki konularla ilgili basın toplantıları da düzenleyecek.
Sayfada yer alan bilgiler, yatırım tavsiyesi niteliği taşımamakta olup yatırımcı profilinize uygun olmayabilir.