Tahsilatlarda Yüzde 20 Düşüş: Firmalar Finansmana Erişemiyor
Enflasyonla mücadelenin faturasını kapanmalar ve küçülmelerle ödeyen reel sektörde, büyük umutlarla girilen 2026 yılının ilk iki ayı hayal kırıklığı yarattı. Özellikle şubat ayı itibarıyla piyasada işlerin ağırlaştığını dile getiren iş dünyası temsilcileri, ikinci çeyrekte düzelme olmadığı takdirde daha fazla kapasite kaybetmekten endişe ediyor. Ayrıca tahsilat sorunlarına ilişkin her sektörden şikayetler yükselmeye başlarken, birçok sektörde müşteri kaybetmemek için katlanılan vade süresi uzamaya başladı.
Bununla birlikte, bankalarda aylık faiz yüzde 4-5 civarında olmasına rağmen, firmaların vade farkını yüzde 1-2 bandından yukarıya çıkaramadığını vurgulayan sektör temsilcileri, finansman darboğazının aşılması için bir an önce kredi maliyetlerinin aşağı gelmesini talep ediyor.
- TASD Başkanı: Piyasadaki vade ve tahsilat sorunlarına dikkat çekerek, pandemi sonrası 1-2 aya gerileyen vadelerin son dönemde yeniden yükselişe geçtiğini anlattı.
- İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı: Tahsilatlarda yüzde 20 civarında düşüş olduğunu belirterek finansman sorunları ve vadelerin uzamasının satışlardaki durgunluğu etkilediğini söyledi.
- MOSDER Başkanı: İlk iki ayın durgun geçtiğini belirterek, sektörde kapasite düşüklüğü olabileceğinin altını çizdi.
- TGSD Başkanı: Yüksek faizler ve vade farklarının enflasyona sebep olduğunu vurgulayarak finansmana erişimin zorlaştığını aktardı.