Start Up Nedir?

sturt up nedir 1

Merhaba, bugün sizinle start up konusunda bilgiler paylaşacağız. Özelde teknoloji ve internet dünyasından, genelde ise iş yapan herkesin bir süredir aşina olduğu bu ilerici terimden bahsedeceğiz. Yazıyı okumayı bitirdiğiniz, start up’la ilgili genel bir bilgi olacaksınız. İşe biraz geçmişten başlayalım: Türkiye’de özel sektörün ortaya çıkması ve Özal dönemiyle popülerleşen bir kelimedir girişimcilik. Temelde, gelişen dünyada ortaya çıkan insan ihtiyaçlarını giderek ticarî kâr elde etmek için iş sürecine başlamaktır. İnsan +değer üretmeye başladığından beri iş yapar fakat iş, zamanla çağa uygun şekillere girer, uygulamaları ve tanımları değişir. Teknolojinin hayatımızda daha çok yer edinmesiyle iş yapım şekilleri yine değişti, her gün de değişmeye devam ediyor. İşte, bu değişimle birlikte ekonomide, ticarette start up terimi ortaya çıktı.

START UP MI, GİRİŞİMCİLİK Mİ?

Start up klasik girişimcilikten ayırmak için şunları diyebiliriz: Türkçe’ye, girişim şirketi olarak çevrilen start up, insanların ihtiyacını gidemeye çalışan genellikle teknolojiyi kullanarak yenilikçi bir ürün, hizmet, süreç ya da servis sunan ticarî girişimlerdir. Genelde Start up’ların tipik özellikleri arasında, küçük ölçeklerinden dolayı büyümenin önündeki sorunlara hızlı tepki göstermeleri ve aksiyon almalarıdır. Kurulmalarının akabinde, hızlı bir büyüme gösteren başarılı start up’lar, inovasyonu bünyelerinde aktif bir şekilde kullanmalarından dolayı, ihtiyaçlara ve sorunlara daha önce hiç kullanılmamış etkili çözümler sunarlar.

BÜYÜK BALIĞIN KÜÇÜK BALIĞI YİYEMEDİĞİ ZAMANLAR GELDİ!

Büyük bir şirket var olduğu pazar ya da pazarlarla uyumlanmıştır, ürünleri ya da hizmetleri kendini kanıtlamıştır. Çünkü müşteri tarafından test edilmiş, onaylanmış, referans verilmiştir. İstikrarlı, açık, belirsizliğe yer vermeyen, tekrarlanabilir ve ölçeklenebilir bir marka olmuştur. Yani taşlara yerine oturmuştur. İşte, tam da bu yüzden küçük balığı yutamaz çünkü hantallığından dolayı onu yakalayamaz.
Büyük şirketler bünyesinde her ne kadar start up departmanları bulundurmaya başladı. Böylece, genç ve heyecanlı bir girişimcinin ruhunu taşımamaktadır. Hiç düşündünüz mü? Bilişim dünyasının tartışılmaz deviyken onca bilgi birikimi ve rakipsiz pazar hâkimiyeti var. Facebook’u neden Bill Gates(Microsoft) kur(a)madı?

HEYECANLANDIM, BENİM DE PARA KAZANDIRACAK FİKRİM VAR, DİYORSANIZ

Aşağıdaki sorulara, düşünerek ve duygularınızı işin içine sokmadan, doğru verilere dayanan gerçekçi cevaplar verin. Böylece, fikrinizi gerçekleştirmek için güçlü bir adım atmışsınız demektir.

  • Müşteriniz kim?
  • Müşteriniz için ne yapabilirsiniz?
  • Müşteriniz ürününüzü nasıl alır?
  • Ürününüz üzerinden nasıl para kazanabilirsiniz?
  • Ürününüzü ya da hizmetinizi nasıl tasarlayacak ve yaratacaksınız?
  • İşinizi nasıl ölçeklendireceksiniz?

Bu soruları, Bill Aulet’in Disciplined Entrepreneurship isimli kitabından alıntıladık. Start up’ın derinliklerine inmek için güzel bir kaynak.

Ayrıca genç ve kendini genç hissedenlere tüyolar verdiğimiz bir diğer yazımız için, buraya tıklayabilirsiniz.

Yazar: Evren Keskin

Önerilen Yazılar

2 Yorumlar

Taner Haziran 9, 2018 - 12:19 pm

Ben sorulara cevap veremiyorum:(

Cevap Yazın
Beren Van Haziran 8, 2018 - 12:48 pm

Kitabı biliyorum, gerçekten iyi.Başarılı derlemeniz için teşekkür ederim.

Cevap Yazın

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00