İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 55. Yıllık Toplantıları çerçevesinde düzenlenen bir oturumda konuşan Suriye’nin yeni yönetiminin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeyban, Suriye’nin yeniden Suriye halkına ait olduğunu ifade ederek halkın geleceğe dair pek çok beklentisi ve umudunun bulunduğunu vurguladı.
Şeybani, yaklaşık 1 milyon insanın devrilen Esed rejimi tarafından hayatını kaybettiğini, 15 milyona yakın Suriyelinin ise yerinden edildiğini belirterek, “(Özgürlüğün) Bedeli çok yüksek oldu ama nihayetinde başardık. Geçmişe takılıp kalmayacağız, aksine geleceğe odaklanacağız. Halkımıza bunun bir daha yaşanmayacağına dair söz veriyoruz.” dedi.
Suriye’de pek çok din, dil ve ırktan bireylerin bulunduğunu ve halkın geçmişte “mezhepsel hükümetin” kurbanı olduğunu anlatan Şeybani, Suriye’nin ırk, din ve dil ayrımı gözetmeksizin tüm Suriyelilere ait olduğunu vurguladı.
Son 14 yıl boyunca zorluklarla mücadele eden Suriyeli kadınların büyük acılar yaşadığına ve bu nedenle ülkenin geleceğinde aktif bir rol oynamaları gerektiğine dikkat çeken Şeybani, “Kadınlar, Suriye’nin geleceğinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Bu süreçteki rollerini garanti ediyorum. Hem kendi görevim hem de Suriye hükümeti adına, onlara haklar vermeliyiz.” şeklinde ifade etti.
Şeybani, Suriye’nin karşılaştığı zorlukların yanı sıra ülkede yatarım açısından büyük bir potansiyelin de var olduğuna işaret ederek Suriye’nin turizm ve insan kaynakları gibi pek çok ekonomik kaynağa sahip olduğunu belirtti.