Bir Finansçı – Sabancı Topluluğu, 2024 yılında başlattığı Sabancı Gençlik Seferberliği projesini Türkiye genelinde genişletmeye sürdürüyor. Bu kapsamda, Adana’da 2025 yılında ilk iki Teknoloji ve Etki Merkezi’ni hayata geçirdi.
YAPAY ZEKANIN EN YENİ UYGULAMALARINDAN FAYDALANILACAK
TEMSA Teknoloji ve Etki Merkezleri, mobilite çözümleri alanında çeşitli disiplinlerde eğitim alan üniversite öğrencilerine staj ve iş bulma fırsatları sağlarken, aynı zamanda start-up’lar ve yatırımcılarla buluşma imkânları sunacak.
Bu merkezlerde yapay zekâ, kodlama ve Zerotech gibi teknik eğitimlerin yanı sıra mülakat teknikleri, strateji gibi soft skill eğitimleri, keynote konuşmaları, ideathon ve hackathon gibi etkinlikler düzenlenerek mentorluk programları da gerçekleştirilecek.
Öğrenciler, yapay zekâ destekli bir telemetri sistemi sayesinde filtreleme yaparak soru grupları oluşturup yazılım geliştirecek ve sorgulama kapasitelerini artıracaklar. Ayrıca, kurulacak alarm sistemleri ile kritik süreçleri e-posta yoluyla takip edebilecekleri yazılımlar entegre edilecek.
3 YILLIK PROJE DÖNEMİ SONUNDA 30 BİN GENCE ULAŞILMASI HEDEFLENİYOR
Sabancı Topluluğu şirketlerinin faaliyet gösterdiği şehirlerde Sabancı Gönüllülerinin yardımlarıyla hayata geçirilen Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri’ne, 18-34 yaş arasındaki gençler başvurabiliyor. Proje sonunda, yurt içinde 34 ilde ve 35 üniversitede, yurt dışında ise en az 2 merkezde ve 2 üniversitede varlık gösterilmesi; en az 30 bin gence ulaşılması amacıyla 3 yıllık bir dönem planlanıyor. Bu merkezlerle gençlerin fikirlerini geliştirebilecekleri, değer üretebilecekleri bir ekosistem tesis edilecek. Sürdürülebilirlik ve sosyal etki yaratacak girişimcilerin desteklenmesi, yeni nesil liderlik yetkinliklerinin geliştirilmesi hedeflenirken beyin göçünün beyin gücüne dönüşmesi amaçlanıyor.
“GENÇ YETENEKLERİN GELECEĞİN MOBİLİTE ÇÖZÜMLERİNE YÖN VERDİĞİ BİR EKOSİSTEM KURACAĞIZ”
Adana Çukurova Teknokent’te açılan TEMSA Teknoloji ve Etki Merkezleri’nin lansmanında konuşan TEMSA CEO’su Evren Güzel, “Elektrikli araçlarımız ve batarya teknolojilerimiz ile mobilitenin geleceğinde önemli bir rol oynuyoruz. Teknoloji ve Etki Merkezleri ile liderliğimizi güçlendireceğiz. Bu merkez, yalnızca TEMSA için değil, Türkiye’nin teknoloji ve sanayi ekosistemi için de bir dönüm noktası olacak. Burası, alışıldık Ar-Ge merkezlerinin ötesinde, inovasyonu yaşam tarzı haline getiren bir platform olarak tasarlandı. Genç mühendislerimizin ve araştırmacılarımızın hayallerini gerçeğe dönüştürebileceği sistemler oluşturuldu. Üniversiteler, start-up’lar, sanayi kuruluşları ile genç yetenekler buraya gelerek birlikte projeler geliştirecek, geleceğin mobilite çözümlerine yön vereceği bir ekosistem oluşturulacaktır. Gençler, hayallerinin peşinde koşarken, bilgiye hızlı ve güvenli erişim sağlayarak daha yaratıcı, girişken ve inovatif olmaları için desteklenecekler. Geçmişte Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü ve Avrupa’nın ilk şehirler arası elektrikli otobüsünü Adana’da üretmiştik; bu merkezlerle birlikte sürdürülebilirlik ve mobilite odaklı pek çok yeni teknolojiyi Adana’da gençlerle geliştirmek için kararlıyız” dedi.