Yazı Başlıkları
Petrol Üreten Ülkeler-OPEC’in kararlaştırdığı üretim kesintisine uyumluluk oranını %150’den %100’e çekme konusunda anlaştı. Buna göre 1 Temmuz itibarıyla günlük petrol üretiminin yaklaşık 1 milyon varil artırılması hedefleniyor.
Küresel gündemde geçtiğimiz hafta ticaret savaşları yine merkezde yer aldı. Bununla birlikte Cuma günü başlayan ve petrol arzına yönelik kısıntıyı ele alan OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) toplantısı geçtiğimiz hafta gündeminin takip edilen gelişmeleri arasında yerini aldı.
Ticaret savaşları ile yaşanan gerilim, küresel gündemin üst sırlarında yer almaya devam ediyor. Hafta başında ABD Başkanı Trump, yaptığı açıklamada gümrük vergileri kararına Çin’den misilleme gelmesi durumunda 200 Milyar $ seviyesinde %10’luk bir ek gümrük vergisi yükü getirileceğini açıkladı. Bununla birlikte hafta içerisinde Çin’in bu kararlardan etkilenmemek için iç piyasayı destekler nitelikte aksiyon alacağı şeklindeki değerlendirmelerle küresel piyasaları destekledi. Bu bağlamda Çin piyasadaki likiditeyi artırmak için bankaların zorunlu karşılık oranlarını düşürmeyi ve küçük bankalara sağlanan kredinin artırılmasını planlıyor. Ticaret savaşlarında Çin ile ABD arasında gerilim sürerken; Trump bu gerilimi yeni bir boyuta taşıyacak açıklamaya imza attı. Trump, Avrupa Birliği tarafından ABD’ye uygulanan tarife ticari bariyerler kaldırılmazsa AB’den ithal edilen arabalara yüzde 20 tarife uygulanabileceğini söyledi.
Petrol Üreten Ülkeler
Küresel piyasalarda bir diğer ana gündem maddesi Cuma günü başlayan OPEC Zirvesi oldu. Hafta boyunca tartışmalara yer olan ve petrol fiyatlarında volatiliteye yol açan zirve sonrasında OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler, OPEC’in kararlaştırdığı üretim kesintisine uyumluluk oranını %150’den %100’e çekme konusunda anlaştı. Buna göre 1 Temmuz itibarıyla günlük petrol üretiminin yaklaşık 1 milyon varil artırılması hedefleniyor. Kağıt üzerinde 1 milyon varil olarak yapılan anlaşmanın 600 bin varil seviyesinde gerçekleşeceği hesaplanıyor. Hafta içerisinde 73 Dolar’a kadar gerileyen Brent Petrol’ün varili karar sonrasında yeniden 75 Dolar’ın üzerine çıktı.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Hakkında
OPEC, petrol üreten ve ihraç eden aynı zamanda dünya petrol rezervlerinin yaklaşık % 70’ini ellerinde bulunduran 13 ülkenin oluşturduğu konfederasyondur.
Kurulma Amacı
Ham petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmak, dünya petrol piyasasında önemli rol oynamak ve petrol fiyatlarının tespitinde belirleyici rol oynamak.
Üye devletler
- Venezuela,
- İran,
- Irak,
- Suudi Arabistan,
- Kuveyt,
- Katar,
- Libya,
- Birleşik Arap Emirlikleri,
- Cezayir,
- Nijerya,
- Endonezya,
- Angola,
- Ekvador.
2 Yorumlar
ABD Başkanı Trump, petrol fiyatlarına yönelik sözlü müdahalelerinden birini daha yaptı. Trump OPEC’in üretimini artırması gerektiğini, fiyatların çok yükseldiğini belirtti. Trump bu müdahaleyi bu yıl ikinci kez yapıyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı müdahaleler karşılık bulmuş ve OPEC muslukları açmıştı. Ancak bu yılki çağrıları şimdiye kadar çok karşılık bulmamış görünüyor.
Petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareket sürüyor…
Petrol fiyatları küresel büyümenin zorlaşacağı ve talep fazlası arzın oluşacağı yönündeki endişelerle düşüş trendine devam etti. FED’in toplantıdan çıkan 2019’da iki faiz artışı beklentisi de bu endişeleri azaltmazken, brent petrolün varili %5 seviyesinde bir değer kaybıyla 2017 Eylül’den bu yana ilk kez 55 Dolar seviyesinin altını gördü. Hatırlanacağı üzere ekim ayının başında 85 dolar seviyeleri görülmüştü.