Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Küresel Enflasyon Verileri ve Ticaret Savaşları

ticaret savaslari birfinansci 1

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda; ticaret savaşları gündemin ana maddesiydi. Küresel PMI verileri de takip edilen ekonomik gelişmeler arasında yer aldı.Bir süredir küresel ekonomi gündeminin en sıcak maddesi olan ticaret savaşları geçtiğimiz hafta içerisinde resmi olarak yürürlüğe girdi ve ABD ve Çin karşılıklı olarak birbirlerinden ithal ettikleri 34 milyar dolarlık mala gümrük vergisi uygulamasına başladılar. Bu gelişmeden kısa bir süre sonra Çin ticaret bakanlığı ülkesinin, Diğer taraftan uygulamanın başlamasının ardından yaptığı açıklamada ABD Başkanı Trump iki hafta sonra 16 milyar dolar değerinde ürüne daha ek gümrük vergisi geleceğini belirtirken «Sonra bir 200 milyar dolar ve ardından 300 milyar dolarımız daha var” dedi.

Küresel Enflasyon Verileri ve Ticaret Savaşları

Ticaret savaşlarında ABD ile Rusya arasında da tansiyon yükselmeye başladı. Rusya Ekonomi Bakanı Maxim Oreshkin, ABD’nin getirdiği gümrük vergileri nedeniyle Rus ihracatçılarının 537,6 Milyon $ zarara uğrayacağını ve bu nedenle de bu zararın 87,6 Milyon $’ını karşılayacak ithalat vergisi uygulayacaklarını söyledi. Bu bağlamda Rusya seçili sektörlerde gümrük vergisi oranını %25 ile %40 oranında artırdıklarını açıkladı. Tüm bunların yanı sıra Avrupa Birliği, Hindistan, Çin ABD’nin milli güvenlik sebeplerini ileri sürerek aldığı ithal mallara gümrük vergisi artışı yapması sebebiyle Dünya Ticaret Teşkilatı’na şikayet başvurusu yaptı.ABD’de İmalat PMI endeksi Haziran’da 54.6’dan 55.4’e yükseldi. ISM imalat endeksi ise Haziran’da beklentilerin üzerinde gerçekleşerek 58.7’den 2004’ten beri en yüksek ikinci seviye olan 60.2’ye yükseldi. Rakamlar ABD’deki ekonomik aktivitenin pozitif olduğu sinyalini verirken bu artışta ticaret savaşları belirsizliğinin teslimatları hızlandırması etkili. Haftanın son iş gününde ABD’de tarım dışı istihdam verisi yayınlandı. Buna göre tarım dışı istihdam Haziran ayında beklentilerin üzerinde gelirken işsizlik oranı 18 yılın dibinden yükseldi. Ücret artışları ise beklenmedik biçimde yavaşladı. Tarım dışı istihdam 195 binlik artış beklentilerin üzerinde 213 bin olarak gerçekleşirken, ADP özel sektör istihdamı, Haziran ayında beklentilerin altında olarak 177 bin kişi artış gösterdi; İşsizlik oranı ise %3,8’den %4’e yükseldi. Ortalama saatlik ücretler aylık %0,3’ten %0,2 artışa gerilerken yıllık bazda % 2,7’de kaldı. Beklenti aylık %0,3, yıllık %2,8 artıştı.

Yeni haftada küresel enflasyon verileri takip edilecek.

FED’in politika faizini 25 baz puan artırarak %1,75-2,00 bandına taşıdığı Haziran toplantısının tutanakları yayınlandı. Tutanaklar, yetkililer arasındaki tartışmaların büyümenin potansiyelinin üzerinde seyretmesinden kaynaklı enflasyonist ve finansal istikrar riskleri olup olmadığına yoğunlaştığını gösteriyor. Diğer yandan tutanaklar, yetkililerin artan ticaret tansiyonu kaynaklı risklere de yoğunlaştığına işaret ediyor.Euro Bölgesi’nde işsizlik, Haziran ayında %8,4 seviyesinde gerçekleşerek sabit kaldı. AB’de Haziran’da aylık bazda değişmeyen işsizlik, %7 ile Ağustos 2008’den beri görülen en düşük seviyeyi korudu Haziran ayında imalat sanayi PMI endeksi, Mayıs ayındaki 55,5 seviyesinden 54,9’a inerken son 18 ayın en düşük seviyesine geriledi. Euro Bölgesi Hizmetler Endeksi haziran ayında 55 olan ön verinin ve 53,8 olan Mayıs verisinin üzerinde 55,2 olarak gerçekleşti. Bu şekilde imalat ve hizmetleri kapsayan bileşik endeks de Haziran’da 54,1’den 54,9’a yükselmiş oldu. Almanya’da sanayi üretimi, Mayıs ayında aylık %2,6 yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve son altı ayın en yüksek aylık artışını gerçekleştirdi. Güçlü Almanya üretiminin bu hafta açıklanacak Euro bölgesi sanayi üretiminin güçlü açıklanabileceğine işaret edebileceği düşünülüyor.Çin Hizmetler PMI Endeksi, Haziran’da Mayıs ayının 52,9 olan seviyesinden 53,9’a yükseldi. İmalat PMI endeksi ise Haziran’da Mayıs ayının 51,1’lik seviyesinden hafifçe 51’e geriledi. Ayrıntılarda üretim ve yeni siparişlerde artış sürerken, yeni ihracatlar 3. ayında da gerilemeyi sürdürdü. Bu şekilde imalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik endeks de önceki ayın 52,3 olan seviyesinden 53’e yükseliş kaydetti.Ticaret savaşlarına yönelik haber akışı takip edilmeye önümüzdeki hafta da devam edecek. Bununla birlikte yeni haftanın ekonomi gündeminin ilk sıralarında bir çok ülkede açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon verileri yer alıyor. Bununla birlikte Çin 2. Çeyrek büyümesi de yine yakından takip edilecek göstergeler arasında.

Önerilen Yazılar

1 Yorum

Hakan Mayıs 19, 2019 - 11:39 am

ABD Başkanı Trump, ticaret savaşları bitiyor mu acaba derken fitili yeniden ateşledi. Pazar gecesi attığı tweette Cuma günü ile birlikte Çin-ABD ticaretinde halihazırda %10 olan 200 milyar dolarlık ürün grubunda gümrük vergisinin %25’e çıkarılacağını açıkladı. Geriye kalan 325 milyar dolarlık ürün için de tehditkar konuştu. Ticaret görüşmelerinin iyi gittiğine yönelik haber akışı artış göstermişti ancak Trump açıklamasında görüşmenin yavaş gittiğini ve böyle gitmeye devam ederse vergilerin yeni ürünlere geleceğinin mesajını verdi. Bu durum güvenli varlıklara talebi artırırken, korku endeksi hızlı yükseldi.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00