Küresel Çapta Öncü Büyüme Verileri

Küresel Çapta Öncü Büyüme Verileri: LIBOR’daki hızlı yükseliş piyasada likidite etme isteğinin arttığına işaret ediyor…

Küresel Çapta Öncü Büyüme Verileri

ABD ekonomisi nihai açıklamaya göre 2017’nin son çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda %2,9 ile %2,7’lik beklentilerin de üzerinde büyüdü. Son dönemde gelen veriler yılın ilk çeyreğinde geçici faktörlerle sınırlı bir yavaşlamaya işaret etti. Genişlemeci maliye politikalarının da desteğiyle 2018 genelinde ülkenin %2,7 büyüyeceği tahmin ediliyor. Halen destekleyici nitelikte olan finansal koşullar yukarı yönlü riskler oluştursa da, olumsuz siyasi haber akışı büyümeyi aşağı çekiyor.

ABD’de bir yargıç Trump’a anayasayı ihlalden dava açılmasına izin verirken, davadan olumsuz bir karar çıkmayacağı yönündeki beklentiler ile henüz fiyatlamalarda önemli bir etki gözlenmiyor. Bununla birlikte piyasalarda likidite etme isteğinin keskin bir şekilde artmasıyla 3 aylık ABD LIBOR faizinin son bir ayda %2,0’den %2,31 ile Kasım 2008’den beri en yüksek seviyesine ulaştı.

Aynı vadedeki LIBOR ile Hazine bonosu faiz farkını gösteren OIS spread bir miktar hız keserek piyasalarda normalleşmeye işaret etse de, LIBOR’daki hızlı ve kalıcı yükselişler oldukça dikkat çekiyor.

Büyüme Verileri

Euro Bölgesi’nde enflasyonun düşük baz etkisine rağmen düşük seyri de dikkate alındığı. LIBOR’daki yükseliş borçlu ülkeler ve şirketler için risklerin belirginleştiğini gösterdi. Dolar’ın da özellikle Euro’ya karşı güçleneceği yönündeki temel analizleri destekledi.

ABD istihdam verileri izlenecek…

Almanya’da Mart ayı yıllık tüketici enflasyonu bir önceki aydaki %1,2’den %1,6’lık beklentilerin altında %1,5’e yükseldi. ABD’de yıllık bireysel tüketim harcamaları fiyatları %1,7 ile değişmeyeceği yönündeki beklentilerin aksine %1,8’e yükseldi.

Enflasyon

Enflasyon gelişmeleri ve verilerin son dönemde beklentilere kıyasla gerçekleşti. ABD’nin Euro Bölgesi’nden daha güçlü bir seyir izlediğine işaret ederek Euro/Dolar paritesini aşağı çekti.

Enflasyonun üç yılın en düşük seviyesine gerilediği Güney Afrika’da merkez bankası para politikası faizini beklendiği gibi %6,75’ten %6,50’ye indirdi. Kararın 4-3 oyla alınmış olması nedeniyle, ülkede faiz indirimlerinin sonuna gelindi. Para politikasında uzun soluklu bir bekle-gör duruşuna geçilebileceği tahmin edildi.

Yeni haftada küresel çapta Mart ayı öncü büyümeye dair veriler. ABD’de Mart ayı istihdam verileri ve Euro Bölgesi enflasyon rakamları finansal piyasaları şekillendirecek.

Geçen hafta ABD’de Hazine’nin yüklü tahvil ihraçlarına gelen yüksek talep sayesinde verim eğrisi aşağı kayardı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi de % 2,94’ten % 2,74’e kadar geriledi. Yeni haftada da tahvillere ilgi sürecek olursa, küresel finansal piyasalarda bir süreliğine risk iştahında canlanma ön plana çıkabilir.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00