Yazı Başlıkları
Finans ve ekonomi alanının önemli bir parçası ve kavramı olan konkordato, son günlerde gündemi sıkça meşgul etmeye başladı. Pek çok kişinin duyduğu ancak çok az kişinin hakkında bilgi sahibi olduğu konkordato ne demek bir göz atalım.
Konkordato Ne Demek?
Bir borç düzenleme anlaşması olan konkordato, borçlarını ödemekte güçlük çeken kişiler ile alacaklı olan kişiler ya da şirketler arasında yapılan bir anlaşmadır. Bu anlaşma ile alacaklı ile borçlu arasında bulunan borç/alacak miktarı revize edilerek yeniden bir yapılandırma süreci başlatılır.
Uygulama Şartları Nelerdir?
Konkordatonun uygulanabilmesi için elbette bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bunun için ilk olarak borçlunun alacaklıya mahkeme aracılığı ile teklif yapması ve bu teklifi alacaklıların en az yarısının kabul etmesi gerekiyor. Ticaret mahkemesinde yürütülen bu işler, mahkeme tarafından onay verilip tasdik edilir ise süreç başlıyor.
Konkordatoyu Hangi Kişiler Talep Edebilir?
Bu durumu genelde borçlu kişiler gündeme getiriyor olsa da alacaklılarda ilan etme hakkına sahiptir. İflasın eşiğindeki kişilerden alacakları bulunan kişilerde aynı süreci takip ederek konkordato ilanını başlatma hakkına sahiptir.
Oluşumu Nasıldır?
Bu oluşum ilk olarak 4 farklı bölümden oluşur. Adi konkordato, iflastan sonraki, mal varlığı terki ve sermaye şirketlerinin yeniden yapılandırılması.
Talep İncelenmesi Nasıl Olur?
Konkordato başvuru ve süreçlerinde taleplerin incelenmesi için bazı süreçler mevcuttur. Başvuruda ilk olarak mahkemeler borçlulara mühlet verir. Kesin ve geçici olmak üzere 2 tipte mühlet bulunmaktadır. Ardından alacaklıların toplantısı sonrasında ise konkordatonun tasdik edilmesi olayı yaşanır.
Tasdik Şartları
4 temel şartı bünyesinde bulunduruyor ise tasdik edilmektedir. İlki, program doğrultusunda teklif edilen miktarın borçluların olası iflasları halinde alacaklıların ellerine sorunsuz geçebilecek şekilde olmasıdır. Ardından bir diğer durum ise teklif edilen miktarların borçluların öz kaynakları ile çelişmemesi gerekmektedir.
Konkordatonun Feshi
Konkordatoda amaç dürüst ve iyi niyetli borçluların korunmasıdır. Talep edilen aşamadan tasdik edilen aşamaya kadar yaşanan süreçte borçluların dürüst davranması ilanı kolaylaştırırken, bu süreçte iyi niyetli davranmayan ya da yerine getirilmesi gereken şartlara uymayan kişiler için konkordatonun feshi uygun görülür. Alacaklılar şartların yerine getirilmediğini belirterek konkordato komiseri-heyetinden fesih işlemi isteme hakkına da sahiptir.
2 Yorumlar
Konkordatoda yeni dönem..
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı açıklamada konkordatoyla ilgili yeni düzenlemeyi hayata geçireceklerini, bundan böyle ancak bağımsız denetim kuruluşlarının raporları doğrultusunda konkordato ilan edilebileceğini belirtti. Pekcan, şu ana kadar konkordato ilan eden firma sayısını da 979 olarak açıkladı. Konuşmasında ek olarak ABD ile ilişkilerin olumlu sinyal verdiğine değinen Bakan Pekcan, İran yaptırımlarına yönelik muafiyetin sürmesini beklediğini ifade etti.
Net bir şekilde Konkordato nedir?
“Bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma” olarak anlamlandırılan konkordato kararları verilmektedir.