Yazı Başlıkları
Kira Sertifikası Nedir?
Kira Sertifikası veya uluslararası finans piyasasında yaygın olarak “Sukuk” olarak bilinen bu ürün, her ne kadar da amaç bakımından olur. Bu geleneksel banka tahvillerine benzerlik göstermesine rağmen yapar. Dayanak bir varlık veya proje gerektirmesidir. Ayrıca düzenli kar payı veya kira bedeli ödemesi içermesi nedeniyle olur. Bu faizli enstrümanlardan ayrışan ve ülkemizde nispeten yeni yaygınlık kazanan bir sermaye piyasası enstrümandır.
Kira Sertifikaları genel olarak uzun vadeli ve sabit getirili ihraç edilmeleri nedeniyle bankaya uzun vadeli finansman alternatifi sağlamaktadır ve yatırımcılar açısından yüksek getirili ve gerektiğinde ikincil piyasada satılmak suretiyle nakde çevrilebilen bir yatırım aracı niteliğindedir. Bankalarda Sukuk ihraç girişimleri Finansal Kurumlar Müdürlüğü tarafından koordine edilmektedir. Bu çalışmaların başlıca safhaları şunlardır:
- Piyasa gelişmeleri değerlendirilmek suretiyle gerçekleştirilecek ihraç için en uygun fiyat, miktar veya vade koşullarının tespit edilmesi,
- İhraç edilecek enstrüman için en uygun yapının tespit edilmesi ve katılım bankacılığı prensiplerine uygunluğunu teyit edilmesi,
- Yatırımcıları bilgilendirmeye yönelik sirküler, izahname ve yatırımcı sunumu gibi belgelerin hazırlanması,
- Olası yatırımcılara hem bankamızı hem de ihraç edilecek enstümanı tanıtmak maksadıyla yatırımcı toplantılarının tertiplenmesi,
- Yasal düzenleyiciler ve borsa kuruluşları nezdinde ihraç edilecek enstrümanın kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesidir.
Kira Sertifikası Caiz mi?
Bankaların Sukuk ihracında tercih ettiği Sukuk modeli var. Bu “Sukuk El Wakala Bil İstismar” yani “Yatırım Vekilliği Sukuku”dur. Bu modelde dayanak varlık en az %51 oranında gayrimenkul veya leasing alacaklarından oluşmaktadır. Geri kalan %49’u aşmayan kısım ise bankaların murabaha alacaklarından oluşabilmektedir. Söz konusu varlıklar sukuku ihraç edecek olan, varlık kiralama şirketlerine devreder. Vade sürecinde bankalara kiralanan bu varlıklar vade tarihinde bankaya iade eder.
Kira Sertifikası Yorumları
Ülkemizin cari açık ve ekonomik kalkınmışlık sorununa çözüm olmak içindir. Bu uzun vadeli döviz girişinin acilen sağlanması gerekmektedir. Sukuk bu anlamda son derece faydalı bir enstrümandır. 2013 yılında Bankalarda dünyada az olmuş bir sukuk türü olandır. Sukuk Murabaha formatında İkincil Sermaye Benzeri Borç temin etmiştir. Direkt olarak sermaye yeterlilik oranının artırılmasına yönelik olan temin edilen bu kredi, yapısı gereği hiçbir borsaya kote etmez. Bu sadece nitelikli yatırımcılara sunulmuştur. İhraç işlemi için Cayman Adaları’nda ABT Sukuk Ltd. adında SPV (Special Purpose Vehicle – Özel Nitelikli Kurum) kurulmuştur. Bu sukuk türünde sertifika ihraç eden taraf, Londra Metal Borsası’ndan spot emtia alır. Vadeli olarak bankalara satmak suretiyle nihai satış fiyatına (anapara + kâr) ulaşılmıştır.
Kira sertifikası fonu ayrıca, bu yenilikçi sermaye piyasası enstrümanının başarıyla hayata geçirilmesinin bankaların bilinirliği artar. Hatta piyasa algısının olumlu yönde şekillendireceği aşikârdır.
Kira Sertifikası Kar Hesaplama İçin: Kira Sertifikası Fonu ve Sukuk yazımıza bakın.
4 Yorumlar
Nitelikli Yatırımcı Nedir?
Nitelikli Yatırımcı, en basit tanımıyla Kira Sertifikalarının ihraç edildiği tarih itibariyle en az 1.000.000 TL varlığa sahip olan kişilerdir. Tüm varlıkların toplamı 1.000.000 TL’yi geçiyor ise bu kişi nitelikli yatırımcıdır ve nitelikli yatırımcılara yönelik yapılan ihraçlara katılabilir.
Kira sertifikaları nitelikli yatırımcılara yönelik olarak veya halka arz yöntemi ile verilebilir. Nitelikli yatırımcılara yönelik yapılan ihraçlara sadece “Nitelikli Yatırımcılar” katılabilirken halka arz yöntemiyle yapılan ihraçlara “Herkes” katılabilir.
Kira Sertifikaları Kimlere Verilir?