Kapitalizm Nedir, Kapitalist Kime Denir?

Kapitalizm Nedir Kapitalist Kime Denir 1

Kapitalizm her şeyin değerinin para ile ölçüldüğü bir ekonomik sistemdir. Bu sisteme göre kişi yaşamını sürdürmesi için gereken tüm ihtiyaçlarına yalnızca para sayesinde ulaşabilir. Kapitalizm Nedir, Kapitalist Kime Denir?

Kapitalizm ekonomik sistemini benimseyen devletlerde, üretilen mallar ve üretim yapan fabrikalar özel şirketler bünyesindedir. Tamamen kar amacıyla işletilen fabrika ve şirketlerde sermayesi çok olanın daha fazla kazandığı, anaparası olmayanın da bir işçi olarak sermayesi olana hizmet ettiği ve karşılığında oldukça az kazandığı bir gerçektir. Kısaca kapitalist sistem yalnızca parası olanların endüstri ve üretimde söz sahibi olduğu bir sistemdir.

Kapitalizm Nedir, Kapitalist Kime Denir?

Feodal sistemin yıkılmasıyla başlayan kapitalizm, ticaretin de gelişmesiyle paranın işlevselliğini arttırması sonucunda gücünü iyice arttırmıştır. Gelişen ticaret emek ve hakkın parayla satın alınması ya da kiralanması durumunu ortaya çıkarmıştır. Feodal sistemde güç toprakta iken, kapitalist sistemde güç paraya ve servete geçmiştir. Feodal sistemin yıkılmasının ardından en başta İngiltere olmak üzere, Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri kapitalist sistemi benimsemiştir. Bu ülkelerdeki özel sermaye ve şirket sahipleri devlet kapitalist düzeni benimsediği için kapitalist olarak adlandırılmıştır.

Kapitalist sistemde halk yöneten ve yönetilen olarak ikiye ayrılmıştır. Yönetim hakkının yanında üretim araçları ve bu araçların işletilmesi hakkı da yöneten sınıfın elindedir. Kendi çıkarlarını ön planda tutan yöneten sınıf en yüksek karı elde etmek için her yolu dener. Bunun en kolay yolu olarak da en az maliyetle en fazla karı elde etme ilkesini benimserler.

Kapitalist Sistemin Benimsediği İlkeler

1. Özel Mülkiyet Hakkı: Kapitalist sistemdeki tüm bireylerin istedikleri kadar mülkiyet edinme hakkı vardır. Sınırsız mülkiyet hakkı tüketim mallarını kapsadığı gibi üretim araçlarını da kapsamaktadır. Bu ilke kapitalizmin dayandığı en önemli ilke olarak kabul edilir.

2. Veraset Kurumu: Özel mülkiyetin ayrılmaz bir parçası olan veraset kurumu, sahip olunan serveti ve mülkü istenilen kişiye ya da kendi soyundan gelen kişilere sorunsuz bir şekilde intikal ettirme hakkıdır.

3. Özel Girişimler ve Çalışma Özgürlüğü: Girişimci riski kendine ait kabul etmek şartıyla istediği alanda sermayesini istediği miktarda kullanma özgürlüğüne sahiptir. Kar isteği ve girişimin serbestliği kişilere bırakılmıştır.

4. Piyasa Mekanizması: Ekonomik olan tüm sorunların fiyat mekanizmasıyla çözüldüğü olur. Kapitalist sistemde devletin piyasaya müdahalesine gerek kalmayacaktır. Gelir dağılımı dengesi de piyasa mekanizması sayesinde kendiliğinden düzelecektir.

5. Rekabet: Alıcı ve satıcıların arz-talep oranlarıyla rekabet koşullarının oluştuğu olur. Sistemde satılan mal ve verilen hizmetlerin normal fiyatlarının rekabet sayesinde oluştuğu ilkesidir.

Kapitalizm Nedir, Kapitalist Kime Denir,kapitalist sistem, kapitalist ne demek? Kısaca, kapitalist ülkeler, kapitalizm örnekleri, kapitalizm kurucusu, kapitalizm tarihi

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00