İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Oda’nın ocak ayı Meclis toplantısında iş dünyasının mevcut durumuna dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Avdagiç, enflasyonun aylık hareketlerinde görülen yavaşlamanın aralık ayında belirginleştiğini vurguladı ve yılın son ayında manşet enflasyonun yüzde 1 seviyesine inerek, son 5 yıl içinde en düşük aralık enflasyonunu kaydettiğini ifade etti.
“Gıdada sürdürülebilir fiyat istikrarını sağlamak zorundayız”
Avdagiç, 2025 yılının enflasyonla mücadelenin başarıya ulaştığı bir yıl olması temennisinde bulundu. Ancak, bu süreçte dikkate alınması gereken iki önemli konunun varlığını belirtti. Taze meyve ve sebze fiyatlarının aralıkta yüzde 1,65 oranında bir düşüş göstermesine rağmen, yıllık artış oranının yüzde 70’e kadar çıkmasının dikkat çekici olduğunu ifade etti. Ayrıca, kira artışlarının etkisiyle hizmet enflasyonunun da yıllık yüzde 66 oranında bir artış göstermesi, manşet enflasyonun yüksek kalmasına neden olduğunu söyledi.
Avdagiç, Türkiye’nin hızlı bir şekilde tarımsal üretimi artırması gerektiğini ve gıda alanında sürdürülebilir fiyat dengesini sağlaması gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda, “Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2024 yılında dünya genelindeki gıda fiyatlarının yüzde 2 düzeyinde bir düşüş göstereceğini belirtirken, Türkiye’nin gıda enflasyonunun bu kadar yüksek kalmasının geçerli bir gerekçesi olamaz” dedi.
“Kredi piyasasına yönelik makro ihtiyati kısıtlamaların gözden geçirilmesi gerekiyor”
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyonla mücadelede dikkate almaları gereken bir diğer konu olarak kredi piyasasına yönelik ‘makro ihtiyati kısıtlamaların’ gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yüksek kredi maliyetlerinin enflasyon üzerinde yarattığı olumsuz etki düşünüldüğünde, bu durumun selektif bir şekilde yeniden değerlendirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Avdagiç, “Merkez Bankası’nın bu konuda KOBİ’ler için kredinin aylık artış hızına ilişkin limitlerini yükseltmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Kredi koşullarının iyileştirilmesi amacıyla, üretim, yatırım ve ihracata yönelik kredilerin özel bir kategori altında ele alınması ve maliyetlerini düşürecek düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“Teknoloji rekabetteki en önemli unsur olarak öne çıkıyor”
Avdagiç, konuşmasında teknolojinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Avdagiç, “Teknoloji, rekabette neredeyse tek belirleyici faktör haline gelmiştir. Bu nedenle, teknoloji üretimi ve sahipliği giderek daha dar bir kesimde yoğunlaşıyor. Teknolojide geri kalan alanlarda oluşan katma değer farkı, üretim artışının yerine teknolojiyi satın alabilmek için birim fiyatların artışına neden oluyor. Böylece bu durum kalıcı bir enflasyonist faktör haline geliyor. Son birkaç yıldaki enflasyondaki katılığın önemli sebeplerinden biri bu süreçten kaynaklandığına dair güçlü kanıtlar mevcut. Özetle, teknolojiyi satın alabilmek için daha fazla mal üretmek yerine, birim fiyatlarda artış yoluna gidilmektedir, bu da enflasyonun üzerinde ek baskılar oluşturuyor” dedi.
İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, 1 Şubat 2025’te güncelleniyor
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı konuşmada İstanbul Ticaret Odası’nın uzun yıllardır hazırladığı ve kamuoyuna sunduğu İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nin 1 Şubat 2025 itibarıyla yenileneceğini açıkladı.
Avdagiç, 1985 ve 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndekslerinin güncel tüketim alışkanlıklarına ve yeni hizmet ile ürünlerin yaşamımıza girmesiyle birlikte yeniden düzenlenmesi gerektiğinin vurgusunu yaptı.