Yazı Başlıkları
Kredi başvurusu başlığı altında en çok gündeme gelen kredi türü şüphesiz İhtiyaç Kredisi oluyor. Zira özellikle acil nakit ihtiyaçlarının giderilmesinde İhtiyaç Kredisi en etkili ve kısa yol. Bilinen diğer isimleri de bireysel veya tüketici kredisi.
İhtiyaç Kredisi
Bu bağlamda, ihtiyaç nispeten düşük maliyetli ve kısa vadede karşılanacak ihtiyaçlar için bankaların sunduğu bir kredi hizmeti. Bu özelliklerinden dolayı konut kredisi gibi kredi türlerinden de ayrılıyor. İhtiyaç Kredisi için yapılan kredi başvurusu genellikle evlilik, eğitim giderleri, ev eşyaları vb. ihtiyaçlar için yapılmış oluyor.
Kredi başvurusu Nasıl Yapılır?
İhtiyaç Kredisi başvurusu yapmak için yollar mevcut. Bunlardan en avantajlıları, bankaların online kredi başvurusu sistemleridir. Zira bu sistemde önceden kayıtlı olan bireysel veriler sayesinde, kredi için ön onay alma imkanı vardır. Bunun dışında ATM’ler veya çağrı merkezleri de kredi başvurusu yapılabilecek diğer platformlar olarak sıralanabilir.
Diğer kredi türlerinde olduğu gibi bireysel kredi alabilmek için ilgili bankada bir hesaba sahip olmanız ve kredi notu açısından yeterli görülmeniz gerekmektedir. Bankalara göre değişiklik gösterebilecek kriterler için bankalara ait web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Size En Uygun Kredi
İhtiyaçlarınıza en uygun krediyi bulmak için bankalar tarafından düzenlenen kampayanları inceleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak talep edilen kredi miktarı & vade, kredi notunuz ve ilgili banka ile olan ilişkileriniz (maaş müşterisi olmak gibi) size uygun krediyi bulmanızda belirleyici olacaktır.
Kredi Notlarına Göre Risk Grupları
Kredi başvurusu yaptığınız zaman banka tarafından en çok dikkate alınacak kişisel bilginiz, kredi notunuz olacaktır.
Bu nedenle sizlere kredi notuna göre bulunduğunuz risk grubunu ve kredi kullanma ihtimalinizi gösteren bir liste sunmak istiyoruz;
Kredi Notuna Göre Risk Grubu ve Kredi Kullanma İhtimali
- 1 – 699 En Riskli (İhtimali) Çok Düşük
- 700 – 1099 Orta Riskli (İhtimali) Düşük
- 1100 – 1499 Az Riskli (İhtimali) Gelire Durumuna Bağlı
- 1500 – 1699 İyi (İhtimali) Yüksek
- 1700 – 1900 Çok İyi (İhtimali) Çok yüksek
Not: Burada bahsi geçen risk grupları ve ihtimaller değişebiliyor. İpotekli veya kefil göstererek yapılan kredi başvurularında, risk grubuna göre ihtimal düşük de olsa kredi kullanma imkanı doğabliyor. Bu tür özel durumları, bankalarla görüşmek gerekiyor.
Hangi İhtiyaçlar İçin İhtiyaç Kredisi Alabilirim?
- Borç kapatma kredisi (Kredi ve kart borçları için)
- Öğrenci Kredisi (Eğitim ve Okul Masrafı)
- Evlilik kredisi (Düğün vb. masraflar)
- İpotekli Kredi (Genellikle Kredi Notu Düşük Kişiler)
- Bayram Kredisi
- Alışveriş Kredisi
- Sağlık Kredisi (Sağlık Giderleri)
İhtiyaç Kredisi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Olabildiğince çok sayıda, farklı bankalardan İhtiyaç Kredisi teklifi alın.
- Bu teklifleri değerlendirirken kredi/maliyet oranını baz alın.
- Ödemeleri size zorlamayacak taksitlendirmelere yönelmeye çalışın.
- Teklifler arasındaki farklı vade ve ödeme planlarını da dikkate alın.
- Resmi kredi başvurusu yaparken, sadece bilgi almak için hareket etmeyin.
- Zorunlu sigorta ücretlerinden haberdar olun.
İhtiyaç Kredisi Dosya Masrafı Ne Kadar?
Kredi dosya masrafları genellikle talep edilen kredi tutarının binde 5’i oranından hesaplanır. Buna göre, 20 Bin TL değerindeki kredinin dosya masrafı 100 TL civarındadır. Bu ücretin içinde ekspertiz, ipotek ve sigorta gibi farklı kurumlarda yapılan harcamalar yoktur.
Kredi Gecikme Faizi Oranı
Kredilerde ödemelerin gecikmesi durumunda uygulanacak faiz oranı, mevcut faiz üzerinden %30 olarak hesaplanır. Yani %1 faizi olan bir kredi ödemesinin gecikmesi, faizin %1,30 olarak yükseltilmesine neden olur. Bankaların özel uygulamaları hakkında detaylı bilgileri, resmi web adreslerinden ve şubelerden öğrenebilirsiniz.