Fitch’in Türkiye Kararı: Gözler Üzerinde!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyük şehirlerdeki artan kiralara dikkat çekerek, “Önümüzdeki dönemde konut seferberliği ile konut arzını artırarak, daha fazla konut üreterek kiraları kontrol altına almayı umuyoruz.” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Suriye’deki durum ile Gazze’deki gelişmelerin yanı sıra, ikili ilişkiler ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere 1 Şubat’tan itibaren %25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurarak, bunun nedenlerini bu ülkelerden ABD’ye olan düzensiz göç ve fentanil akışı ile ticaret açıkları olarak açıkladı.

Trump ayrıca Mısır ve Ürdün’ün Filistinlileri kabul etmesi gerektiğini belirtti ve Suriye ile ilgili olarak, “Suriye konusunda bir karar vereceğiz. Suriye kendi sorunları ile boğuşmakta. Orası için fazla bir şey yapmamıza gerek yok.” dedi.

En düşük emekli maaşının 14.469 TL’ye çıkarılmasına ilişkin yasa teklifi TBMM’de onaylandı.

Reuters’ın haberine göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, tartışmalar yoğunlaşmadan önce bir faiz indirimi daha öngörüyor.

Trump, “Helikopter yanlış zamanda ve yanlış yerdeydi.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, uçak kazasını detaylı bir şekilde araştırdıklarını bildirdi.

ABD Adalet Bakanlığı, Hewlett Packard Enterprises’ın rakibi Juniper Networks’ü 14 milyar dolara satın almasını engellemek için dava açtı.

Ne Olacak?

Fitch’in 31 Ocak’ta Türkiye değerlendirmesinde bulunması bekleniyor. Çin’de bugün piyasalardaki tatil nedeniyle borsa kapalı olacak. Yurt içindeki Turizm İstatistikleri ve Dış Ticaret Dengesi açıklanacak. Almanya’da öncü TÜFE verileri bugün açıklanacak. ABD’de ise PCE verileri açıklanacak. TCMB Enflasyon Raporu Sunumu 7 Şubat’ta gerçekleşecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapması bekleniyor.

BİST100 endeksinde yatay bir başlangıç bekleniyor. BİST100 endeksi, önceki işlem gününü değişim olmadan tamamladı. Vade sonu olması nedeniyle endekste volatilite artabilirken, 10.200 seviyesine kadar gerçekleşen alımların tepki alımları olabileceğini düşünüyoruz. Hafta sonu riski algısının düşük olması, bu gece açıklanacak Fitch kararı ve bilançoların etkileri ile endekste kâr realizasyonları gözlemlenebilir.

Kredi derecelendirme kuruluşları, 2024 yılında Türkiye’nin kredi notunu artırarak Yatırım Yapılabilir seviyeye yaklaştırma çabasında. 2024 yılında Fitch, Türkiye’nin kredi notunu, ekonomi yönetiminin uyguladığı rasyonel adımların yansımaları doğrultusunda iki kademe yükseltmişti. Genel anlamda, iki kademe not artışı yapılan tek ülke Türkiye oldu. 2025 yılında, kuruluşlar, Türkiye’nin notunu artırmak amacıyla bazı alanlarda daha fazla iyileşme görmek isteyebilir. Özellikle yurt dışı kaynaklı gelişmeler ve yurt içinde gerçekleşecek faiz indirim döngülerinin makro datalara olan etkilerinin Fitch tarafından takip edileceğini düşünerek, bu gece notta bir değişiklik beklemiyoruz. Mevcut notun sabit kalacağını ve not görünümünün durağan olacağını öngörüyoruz. Beklentilerin üzerinde hızlı iyileşmelerde ise takvim dışı değerlendirmelerin gelmesi sürpriz olmayacaktır.

Fed’in faizleri sabit tutmasının ardından, global ölçekte gözler ECB’ye çevrildi. ECB, faizi %0,25 oranında düşürerek %2,75 seviyesine getirdi. Mevduat kolaylığı oranını düşürme kararının enflasyon görünümüne, temel enflasyon dinamiklerine ve para politikası iletişiminin etkinliğine dayandığı belirtildi. Kararın ardından ECB Başkanı Lagarde, enflasyon hedefine ulaşacaklarını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, dezenflasyon sürecini hızlandırmak amacıyla 2025 yılında KKM sisteminden çıkılacağını vurguladı ve fiyat istikrarını sağlamanın uzun soluklu bir çaba gerektirdiğine dikkat çekti. Şimşek, “2023’te bütçe açığının milli gelire oranının %6,4 olacağını öngördük. Uyguladığımız politikalar ile bu oran %5,2 olarak gerçekleşti ve gelişmekte olan ülkeler ortalamasının altında kaldı. 2024 yılında bu oranın %4,9 seviyesine inmesini bekliyoruz.” ifadesinde bulundu. Şimşek, enflasyonla mücadele stratejilerini de açıkladı. “İlk olarak, para politikasının enflasyona etkileri zamanla daha belirgin hale gelecektir. İkinci olarak, 2025’te bütçe açığının milli gelire oranının azalması negatif mali etkiler yaratacaktır. Üçüncüsü ise bütçe imkanlarının elverdiği ölçüde, yönetilen ve yönlendirilen fiyatları enflasyon hedefleriyle uyumlu bir şekilde belirleyeceğiz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yurt dışı kaynaklı yatırımcılar, geçtiğimiz hafta 345,4 milyon dolarlık hisse ve 382,9 milyon dolarlık Devlet İçi Borçlanma Senedi (DİBS) alımı gerçekleştirdi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, geçtiğimiz hafta 2,5 milyar dolarlık bir artışla toplam 165,8 milyar dolara ulaştı. Yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı ise 587 milyon Dolar artış gösterdi. KKMS ise haftalık bazda 26 milyar TL düşüşle 1,02 trilyon TL seviyesine geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler sadece bilgi verme niteliği taşımakta olup yatırım danışmanlığı hizmeti sağlamamaktadır. Yatırımcılar için uygun olmayabilir.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00