Enflasyon Rakamları Haziran ayında, Mayıs ayındaki ivmelenmesini beklentilerin oldukça üzerinde artırarak 2003 Bazlı TÜFE Endeksi’nin en yüksek seviyesine ulaştı. Buna göre Haziran ayında TÜFE aylık bazda %2,61 ile Ekim 2011’den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirirken, yıllık bazda artış miktarı %15,39 oldu. Tarihi zirvesini yenileyen Çekirdek TÜFE %14,60 olurken; Yi – ÜFE’de aylık artış %3,03 yıllık bazda artış ise %23,71 seviyesine ulaştı.
Enflasyon Rakamları
- Haziran ayında TÜFE beklentilerin üstünde bir artışla yıllık %15,39 oldu.
- Yi-ÜFE ise artış ivmesini sürdürerek yıllık %23,71 düzeyinde gerçekleşti.
- Çekirdek TÜFE endeks tarihinin zirvesini yenileyerek yıllık %14,60 düzeyine ulaştı.
- Haziran ayı enflasyon rakamlarının belirleyicisi “Taze Meyve ve Sebze Enflasyonu” oldu.
Ana harcama grupları itibariyle aylık bazda en yüksek artış %5,98 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda olurken, bunu %4,76 ile haberleşme ve %2,66 ile ulaştırma takip etti. Ağırlıklar itibariyle Aylık TÜFE’deki 261 puanlık artışın 138 puanı gıda kalemi katkısıyla gerçekleşmiş oldu. Yüksek yağışların etkisiyle yaz döneminin ilk hasadında beklenen rekoltenin gelmeyişi, özellikle soğan ve patates kaynaklı gıda enflasyonunun yukarı gelmesinde önemli rol oynadı. Ramazan ayı ve bayramı da gıda enflasyonunu yukarı çeken bir etmen olarak yer aldı. Giyim fiyatlarındaki mevsimsel yükseliş trendi sona ererken, aylık bazda tek gerileyen alt kalem oldu. aldı. Bu rakamlarla birlikte yılın ilk yarısında en yüksek artış gösteren grup %13,8 ile gıda oldu.
Haziran ayında yıllık çekirdek enflasyon – C Endeksi – ise enflasyondaki katılığı daha da vurgular şekilde, tarihi zirvesini yenileyerek %14,60 seviyesinde gerçekleşti.
Yurtiçi ÜFE, Mayıs ayındaki ivmesini daha da artırarak Haziran ayında 2003 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve yıllık artış %23,71 düzeyinde gerçekleşti. Aylık artış %3,03 seviyesine ulaşırken, tabana yayılan bu artışta bir çok sektör etkili oldu.
Sektörlere göre Yi-ÜFE ve değişim oranları incelendiğinde bir önceki aya göre en yüksek artış %20,69 ile gıda ürünlerinde gerçekleşirken onu tekstil ürünleri ve ana metaller takip etti. TÜFE’deki gıda enflasyonuna benzer sebepler burada da kendisini gösterirken; özellikle aylık %17,51 olarak gerçekleşen taze meyve ve sebze enflasyonu bu rakamların gelmesinde kilit rol oynadı.
Önümüzdeki aylar içerisinde ÜFE kaynaklı maliyet baskısının yanı sıra, olası döviz kuru hareketliliği ve düşük baz etkisi gibi faktörler nedeniyle özellikle TÜFE’nin %16 seviyesinde bir zirve görmesi ihtimal dahiline girdi. Bu bağlamda TCMB’nin 24 Temmuz’daki PPK’sı daha kritik bir hâl alırken; TÜFE’nin bu patikada yılsonunu %13 üzerinde bir seviye ile kapatması bekleniyor.
Çekirdek Enflasyon Nedir?
Çekirdek enflasyon, fiyatlarda gözlemlenen geçici ya da bir defaya mahsus etkilerin arındırılmasıyla oluşturulan enflasyon çeşididir. Amaç, fiyatlar genel seviyesindeki değişimi sürekli kılan unsurları tespit etmektir. En yaygın takip edilen çekirdek enflasyon göstergesi, çekirdek enflasyon C-Endeksi’dir.
- Çekirdek Enflasyon A Endeksi: Mevsimlik ürünler hariç TÜFE,
- Çekirdek Enflasyon B Endeksi: İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE,
- Çekirdek Enflasyon C Endeksi: Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE,
- Çekirdek Enflasyon D Endeksi: İşlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri hariç TÜFE.
Enflasyon rakamları, enflasyon oranları, 2018 enflasyon,
2 Yorumlar
ABD’de ÜFE beklentilerin hafif üstünde..
Üretici fiyatları Kasım’da aylık %0,1 yükselirken beklentiler sabit kalması yönündeydi. Bunula birlikte geçen ay yıllık %2,9 artış gösteren veri Kasım’da %2,5 seviyesine gerileyerek enflasyon verilerindeki artışın hız kestiğine yönelik görüşleri destekledi.
İstanbul Esenyurtta oturuyorum üniversite öğrencisiyim acil işe ihtiyacım var.