Enflasyon, istihdam, yapay zeka: Küresel ekonomiyi neler bekliyor? Dünya Bankası’ndan değerlendirme var
Dünya Bankası Başekonomist Yardımcısı ve Beklentiler Grubu Direktörü Ayhan Köse, enflasyondaki durgunlaşma ve yapay zeka yatırımlarının desteğiyle küresel ekonomik büyümenin gelecek iki yılda istikrarlı bir şekilde sürmesinin beklendiğini söyledi.
Köse, Dünya Bankasının Washington’daki genel merkezinde AA muhabirinin küresel ekonomiye ilişkin sorularını yanıtladı. Dünya Bankasının 13 Ocak’ta yayımladığı Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nun bulgularını değerlendiren Köse, dünya ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerinde yapılan yukarı yönlü revizyonları ‘iyi haber’ olarak nitelendirdi. Bankanın küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 2,4’ten yüzde 2,6’ya, gelecek yıl için ise yüzde 2,6’dan yüzde 2,7’ye yükseltmesinin arkasındaki nedenlere değinen Köse, ABD, Çin ve Avrupa ekonomilerinin beklenenden daha iyi bir performans sergilediğini ifade etti.
- Tedarik zincirleri beklenenden dirençli
- En önemli risklerden biri gümrük vergilerindeki sık değişiklikler
- Borç artışı pandemiden sonra hızlandı
- Enflasyonda düşüş trendinin devam etmesi bekleniyor
- Gelişmekte olan ülkelerde istihdam yaratma hızı yetersiz, işsizlik sorunu kapıda
- Yapay zeka hem fırsat hem risk barındırıyor
Köse, iş gücü piyasası açısından da gelecek 10 yılın çok önemli olduğuna dikkati çekerek, bu süreçte gelişmekte olan ülkelerde 15-24 yaş arasındaki 1,2 milyar gencin iş gücüne katılmasının beklendiğini aktardı. Köse, gençlerin iş bulmasının toplumsal huzur için çok önemli olduğunu vurgulayarak, üretime katkıda bulunmaları ve kariyerlerinde ilerlemeleri gerektiğini ifade etti. Yapay zeka konusunda ise, yatırım ortamının kuvvetlendirilmesi gerektiğini belirten Köse, firmanın büyümesine katkıda bulunulması ve iş gücünün eğitiminde önemli adımlar atılması gerektiğini ifade etti.