EMO’dan Yangın Güvenliği İçin Yeni Yönetmelik Tasarısı Önerisi

Bir Finansçı – Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Bolu’daki Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yer alan bir otelde meydana gelen yangınla alakalı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, yangında 66 kişinin hayatını kaybettiği ve 55 kişinin yaralandığı belirtildi. Tanıkların ifadelerine göre, yangının ahşap yapının alt katındaki mutfaktan başladığı ve kısa süre içerisinde tüm binayı sardığı kaydedildi. 

Açıklamada, sosyal medya ve basında yayımlanan görüntülerin binanın zamanında tahliye edilmesinde büyük aksaklıkların yaşandığını gösterdiğine dikkat çekildi. “Gelişen teknoloji ile birlikte, elektronik yangın algılama ve uyarma sistemleri sayesinde can kaybı olmadan tahliye işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkündür. Özellikle otel, hastane, okul, alışveriş merkezi gibi toplu kullanım alanlarına sahip binalarda yangın ihbar ve söndürme sistemlerinin doğru bir şekilde kurulması ve sürekli işlevsel kalmasının sağlanması hayati önem taşımaktadır. Modern yapılar için yangın algılama, alarm ve söndürme sistemleri, havalandırma ve geçiş kontrol sistemleri ile entegre bir biçimde tesis edilmelidir.” denildi. 

ESKİ BİNALARDA YANGIN GÜVENLİĞİ KURALLARI YETERSİZ

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’teki “mevcut yapı” tanımının eski binalar için yangın güvenliği önlemlerinin zorunluluklarını geçersiz kıldığına vurgu yapılan açıklamada, “29 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yapılan değişiklikle; 2007’den önce yapı ruhsatı başvurusu yapılmış ve tamamlanmış binalar ‘mevcut yapı’ olarak kabul edilmiştir. Bu değişiklik, geçmişteki mevzuat eksiklikleri nedeniyle gerekli olan yangın güvenliği tedbirlerinin yetersiz uygulanmasına neden olmuştur. Odamız, uzun yıllardır bu düzenlemedeki eksikliklere dikkat çekmekte ve özellikle kamuya açık alanlarda yangın güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığını vurgulamaktadır. Son yaşanan yangın, mevzuat eksikliklerinin acil olarak giderilmesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir.” ifadeleri yer aldı.

DÜZENLİ BAKIM VE TESTLERİN ÖNEMİ

Yangınları en aza indirmek amacıyla binalardaki elektrik ve elektronik tesisatlarının düzenli bakım ve testlerinin zorunlu olduğu hatırlatıldı. “Ayrıca, tesisatların düzenli olarak uzman mühendisler tarafından kontrol edilmesi, potansiyel yangın tehditlerinin önüne geçmek için elzemdir. Bu bağlamda, Elektrik İç Tesisatları Yönetmeliği’nin yetersizliklerinin de giderilmesi gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz. Yangın algılama ve uyarma sistemleri yalnızca kurulum aşamasında yeterli değildir. Bu sistemlerin kesintisiz çalışabilir durumda tutulabilmesi için düzenli bakım ve kontrollerin yapılması gerekir. Odamız, binalardaki yangın güvenliği sistemleri başta olmak üzere tüm elektronik sistemlerin sürekli işleyişini sağlamak adına, ‘Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatları İşletme Sorumlusu’ unvanını içeren mevzuatı oluşturmuştur. 2012 yılında yayımlanan EMO Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatlarına Ait Mühendislik Hizmetleri Yönetmeliği’nin gereklilikleri hayata geçirilmeli ve ilgili bakanlıklar tarafından yönetmeliklerde gerekli güncellemeler yapılmalıdır.” denildi. 

YÖNETMELİKTE ACİL DEĞİŞİKLİK GEREKİYOR

EMO, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te acil değişiklik yapılmasını ve kamuya açık tüm binalar için uzman mühendis bulundurma zorunluluğunun getirilmesini talep etti.

Açıklama şu şekilde sonlandırıldı: “Yangın algılama ve uyarma sistemleri için zorunlu periyodik bakım ve kontroller tanımlanmalı ve bu sistemlerin her zaman işlevsel kalması sağlanmalıdır. Mevzuat eksiklikleri nedeniyle oluşabilecek zafiyetlere dikkat çekiyor, gerekli düzenlemeler gerçekleştirene kadar vatandaşları, bina yöneticilerini, işletmecileri, hastane, otel, yurt ve okul yetkililerini ‘zorunlu’ olmasalar da önlem almaya çağırıyoruz. Elektrik ve elektronik sistemlerin kontrolü için EMO birimlerine ve uzman üyelerimize başvurulabileceğini unutmayın.”

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00