Bir Finansçı – Enerji alanında faaliyet gösteren düşünce kuruluşlarından Ember’in bir raporuna göre, Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü, 2024 yılının Ağustos ayında 18 bin MW seviyesini aşarak, 2025 yıl sonuna yönelik belirlenen güneş enerjisi kapasitesini 1,5 yıl önce geçmeyi başardı. Bu durum, Türkiye’nin yenilenebilir enerji segmentindeki daha iddialı hedefler belirleme potansiyelini gözler önüne seriyor.
ÖZTÜKETİM KURULUMLARI ÖNEMLİ ROL OYNADI
Ember’in gerçekleştirdiği analize göre, son iki yıl içinde meydana gelen kapasite artışında, yeni projelerin neredeyse %90’ını oluşturan öztüketim odaklı güneş enerjisi kurulumları büyük bir rol üstlendi. Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesinde bu ivmenin sürdürülebilirliği; çatı, hibrit, yüzer ve depolamalı güneş santrali çözümlerinin yüksek potansiyelinin etkin bir şekilde kullanılmasıyla mümkün hale gelebilir.
ARTIŞ EĞİLİMİ SÜRECEK
Güneş enerjisi kurulu gücünün son iki buçuk yıl içerisinde %102 artarak iki katına çıktığı belirtilen raporda, benzer bir artışa daha önce 2018-2022 arasında, dört yıldan fazla (51 ay) bir süre zarfında ulaşıldığı gerçeği de hatırlatılıyor. Ember, Türkiye’nin 2035 yılına dek güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini mevcut seviyenin dört katına çıkararak 120 GW’a ulaşma hedefi doğrultusunda bu büyüme eğiliminin gelecekte de devam edeceğini öngörüyor.
YÜZER GES’TE EN AZ 53 BİN MW POTANSİYEL
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeli, 2025 yılı itibarıyla da güneş ve rüzgar enerjisindeki kapasite artışını desteklemeye devam edecek. Ember, 2025 yılında güneş ve rüzgar için toplam 2 GW’lık yeni bir ihaleye gitmeyi planladığını belirtirken, Türkiye’nin en az 53 GW olarak tahmin edilen yüzer GES potansiyeline de vurgu yapıyor. Bu projelerin YEKA kapsamında ihale edilmesi, hem yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılmasına hem de kullanılmayan su yüzeylerinin değerlendirilmesine ve buharlaşma kaynaklı su kaybının önlenmesine büyük katkılar sağlayacak.
BATARYA DEPOLAMADA BÜYÜK FIRSAT
Güneş enerjisi alanında bir diğer önemli potansiyelin batarya depolama sistemlerinde olduğu ifade ediliyor. Ember, Türkiye’de 2024 itibarıyla 14 GW’lık depolamalı güneş enerjisi kapasitesinin ön lisans aldığını aktarıyor. Ulusal Enerji Planı’nda (UEP) 2030 yılı için belirlenen toplam 2 GW’lık batarya depolama hedefinin, yalnızca güneş projelerine verilen ön lisans ile şimdiden yedi kat aşılmış durumda. Ember, bu durumun Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerini daha da yükseltme potansiyelini gözler önüne serdiğini ifade ediyor. Ayrıca, depolama teknolojilerinin yenilenebilir enerji sistemlerinin şebekeye entegrasyonunu kolaylaştırarak enerji sisteminin esnekliğini artıracağına dikkat çekiyor.
“TÜRKİYE DAHA İDDİALI HEDEFLER BELİRLEME POTANSİYELİNİ GÖSTERDİ”
Ember Türkiye Enerji Analisti Bahadır Sercan Gümüş, analizdeki verileri değerlendirirken, “Son dört yıldır güneş enerjisi kapasitesinde kesintisiz bir artış, doğru politikalar sayesinde Türkiye’nin enerji şebekesindeki dönüşüm potansiyelinin güçlü bir göstergesidir. Türkiye, yalnızca iki buçuk yılda güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkararak 2025 hedefini zamanından önce aşmış ve daha iddialı hedefler belirleme potansiyelini kanıtlamıştır. Yenilenebilir enerji hedeflerini artırmak ve bu ivmeyi devam ettirmek, Türkiye’ye enerji ithalatına bağımlılığı azaltma, enerji güvenliğini güçlendirme ve uluslararası alanda dönüşüm taahhüdünü daha güçlü bir şekilde sergileme fırsatı sunacaktır” dedi.