Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Yuanı Küresel Bir Rezerv Para Birimi Olarak Hedefliyor

Çin Lideri Şi Cinping’den yuan için hedef açıklaması

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yuanı küresel bir rezerv para birimi haline getirmesi gerektiğini vurguladı. Şi, Çin’in uluslararası ticaret, yatırım ve döviz piyasalarında yaygın olarak kullanılan güçlü bir para birimi inşa etme hedefine odaklanılması gerektiğini belirtti.

Bu hedef doğrultusunda güçlü bir merkez bankası ve rekabetçi finansal kurumların yanı sıra uluslararası sermayeyi çekebilen finans merkezlerinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, küresel piyasalardaki belirsizliklerin arttığı, ABD dolarının zayıfladığı ve merkez bankalarının rezerv kompozisyonlarını yeniden değerlendirdiği bir dönemde bu açıklamaların yapılması dikkat çekici.

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng de daha önce yuanın diğer para birimleriyle rekabet edeceğini belirtmişti. IMF verilerine göre, 2025’in üçüncü çeyreği itibarıyla doların küresel rezervlerdeki payı yüzde 57 iken, euro yüzde 20 ve yuanın payı ise yüzde 1,93 seviyesinde yer alıyor.

Kaynak: patronlardunyasi.com

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00