71
Cari dengede sürdürülebilir seviyeler korunuyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorlu küresel koşullara rağmen cari dengede sürdürülebilir seviyelerin korunduğuna işaret etti.
13 Şubat 2026 | 14:51
- Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Aralık 2025 dönemi ödemeler dengesi verilerine ilişkin paylaşım yaptı.
- Şimşek, 2023 ortasında yüzde 5’e ulaşan yıllık cari açığın milli gelire oranının 2024’te yüzde 0,8’e gerilediğini ifade ederek, 2025’te bu oranın yüzde 1,6 olmasını beklediklerini dile getirdi.
- Özellikle gayrimenkul hariç doğrudan yatırım girişlerinin son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirten Şimşek, dış finansmana olan güvenin arttığını ve maliyetlerin düştüğünü vurguladı.
- 2025’te reel sektör ve bankaların dış borç çevirme oranlarının iyileştiğini ve finansman kalitesinin arttığını söyleyen Şimşek, enerji fiyatlarındaki ılımlı seyrin ve destekleyici faktörlerin cari denge hedefine olumlu etki yapacağını öngördüklerini belirtti.