Bono Nedir? Bono ile İlgili Bilinmesi Gerekenler… Hisse senedi ve tahvil gibi bir menkul kıymet aracı olan bono, temel olarak bir borç senedi olarak bilinir. Özel kurumlar, kuruluşlar veya devlet tarafından çıkarılan bonoların belirli bir vade süresi yoktur. Bonolar en fazla bir yıl elde tutulabilir. 60 günden az veya 1 yıldan fazla vade süresi yoktur. Yatırımcılar bono çıkaran şirket ve kuruma borç vererek bono aldıklarında faiz getirisi kazanırlar. Sabit bir getirisi olan bonolar da tahvil gibi risk oranı daha düşük yatırım araçlarındandır. Hisse senetleri veya kripto para gibi yüksek riskli durumların yaşanmaması ile tercih edilir.
Bonoyu Kimler Çıkarır, Kimler Alır?
Özel kurumlar, kuruluşlar veya devletler finansman ihtiyaçlarını karşılamak için bono çıkarabilirler. Belirlenmiş vade süresinin sonunda da bu bonoları alan yatırımcıların anaparalarına faiz eklenerek ödeme yapılır. Yani bonoyu çıkaran şirket veya devlet borçlu, bonoyu alan yatırımcı alacaklı konumundadır.
Bonoların üzerinde “bono” kelimesi yazılı olmak durumundadır. Ödenecek tutar, yatırımcı yani alacaklı kişinin bilgileri de açıkça yazılı olmalıdır. Yine bononun düzenlendiği yer, tarih bilgileri, ödeneceği yer ve gün gibi bilgiler de yer alır. Bonoyu düzenleyen şirketin ve de yetkilerin imzası da bononun eksik düzenlenmemesi adına yerine getirilmesi gereken maddeler arasındadır. Aksi takdirde düzenlenen bono geçersiz sayılır. Türk Ticaret Kanunu’na göre poliçelere uygulanan pek çok düzenleme bonolar için de uygulanır.
Yatırımcılar belirlenen vade süresinde alacaklarını bekledikleri takdirde sözleşmede yazılı olan faizi alabilirler. Vade günü dolmadan paralarını çekmek isterlerse paraları ıskonto ettirilerek ödenir. Yani vade günü dolmadan yatırımcının parasını çekmesi faiz oranını büyük ölçüde etkiler.
Bono ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Bonoları bir anlamda kredi çekmekle eşdeğer olarak görür. Bonoyu çıkaran şirketler veya devlet bir anlamda kredi çekmiş olur. Bu krediyi de 2 ay veya 12 aya kadar yatırımcıya geri ödemekle yükümlüdür. Bonoyu para gibi görerek borcunu bono verip ödenmesi gibi durumlar söz konusudur. Bu durum ikinci el piyasalarda bononun işlemlere açık olmasını gösterir.
Bono yatırımı, Borsa İstanbul’dan Menkul Kıymetler Borsası tarafından yapar. Yatırımcılar borsada işlem gören istedikleri bonoya yatırım yapabilirler. Bono almak için hesap açmanız ve de yatırımcı olmanız gerekmektedir. Birçok yatırım aracında olduğu gibi bonoda da bir aracı kurum seçmeniz gerekmektedir. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan listelerden borsada görevli kurumlarla ulaşabilirsiniz. Yatırım hesabınızın aktif olabilmesi için verdiğiniz kimlik ve adres bilgilerinizin tamamının eksiksiz olması gerekmektedir. Bilgilerin tam olması durumunda 1 hafta gibi bir sürede hesabınızın açılacağı bilinmektedir. Hesabınız açıldığında istediğiniz gibi bono alım-satımı yapabilirsiniz. Elbette hesabınızda belirli miktarda para olması gerekmektedir.
Bonolar enflasyon ve faiz oranları ile ters ilişkilidir. Bu sebeple bonoya yatırım yapacaksanız makro ve mikroekonomiyi sürekli takip etmelisiniz. Ekonominin olumlu gittiği ve faizlerin artış gösterdiği bir ekonomide bono tercih olmaz. Bu şartlarda bonodan daha yüksek getirisi yatırımlara yönelmek doğru olur. Çünkü bono gibi borç senetlerinin değerlerinde düşüş yaşanacaktır. Bu sebeple mutlaka ülkelerin finansal durumları iyi bir şekilde incelenerek bonoya yatırım yapılmalıdır. Ayrıca çok fazla türü olması sebebi ile bono türleri hakkında da bilgi sahibi olmanız tavsiye edilmektedir. Bononun Hazine Bonosu, Altın, Gümüş ve Platin Bonoları, Banka Bonoları, Finansman Bonoları gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Yatırım yapacağınız bononun risklerini, faiz getirilerini ve yatıracağınız para miktarını mutlaka iyice araştırmanız tavsiye eder. Örneğin Hazine Bonosu’nda bono vade süresinin bitimine kadar beklenirse, anapara ve faizin geri ödenmesi garanti altına alınmıştır.
Bono Nedir? Bono ile İlgili Bilinmesi Gerekenler.