SEBNEM TURHAN
Sıkı para politikaları, yüksek enflasyon, nakit kullanımındaki zorluklar ve teknolojinin artışı, bireysel kredi kartı harcamalarını önemli ölçüde yükseltti. Bu süreçte bireysel kredi kartlarında takipteki alacak oranı ise daha hızlı bir artış gösterdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan haftalık verilere göre, bu yıl 8 Kasım itibarıyla bireysel kredi kartlarında takipteki alacak oranı yüzde 2,81’e çıktı. Geçen yıl aynı tarihte bu oran yüzde 1,33 düzeyindeydi. Yüzde 111,3 oranında artış gösteren takipteki bireysel kredi oranına karşın, bireysel kredi harcamaları aynı dönemde yalnızca yüzde 64,2 seviyesinde bir artış gerçekleştirdi.
Bireysel kredi kartı hacmi yüzde 64,2 arttı
Merkez Bankası, bir süre politika faizi artışlarını kredi kartı faizlerine yansıtmadığı için bu dönemde kredi kartı harcamalarında ciddi bir ivme kazandı. Ardından bireysel kredi kartı azami faiz oranları da artırıldı. Ayrıca, 26 Eylül’de BDDK, 50 bin lira üzerindeki kartlar için asgari ödeme tutarını yükseltti ve kredi kartı ile ihtiyaç kredisi borcu için yapılandırma vadesini 60 aya çıkardı. Bu adımların ardından bireysel kredi kartlarında yüksek artışlar kontrol altına alınmasına rağmen, yapılandırmalara rağmen takipteki kredi kartı oranlarında azalma gerçekleşmedi. BDDK verilerine göre, 8 Kasım itibarıyla bireysel kredi kartı harcamaları 1 trilyon 667 milyar 365 milyon liraya ulaştı. Geçen yıl aynı haftada bireysel kredi kartı hacmi 1 trilyon 15 milyar 687 milyon lira olarak kaydedilmişti. Yıllık bazda bireysel kredi kartı harcamalarının hacmi nominal olarak yüzde 64,2 artış gösterdi.
Takipteki alacak oranı yükselişi 1.5 puan
Bireysel kredi kartlarında takipteki alacak tutarı, bu yıl 8 Kasım haftasında 46 milyar 855,3 milyon liraya yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 13 milyar 510 milyon lira seviyesindeydi. Bu, bir yıl içinde bireysel kredi kartlarında takipteki kredi hacminin yüzde 246,8 oranında arttığını gösteriyor. Yapılan hesaplamalara göre, bireysel kredi kartlarında 8 Kasım haftası itibarıyla takipteki alacak oranı yüzde 2,81’e yükseldi ve bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Önceki yılın aynı döneminde bu oran, yüzde 1,33 seviyesindeydi ve dolayısıyla bir yılda bireysel kredi kartlarında takipteki alacak oranı yüzde 111,3 arttı.