Bakan Yumaklı, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
Yumaklı, bu ziyaret sırasında enstitütede bulunan laboratuvarları gezerek yürütülen çalışmalar ve faaliyetler hakkında yetkililerden detaylı bilgi aldı.
Bakan Yumaklı, ziyaretinin ardından gerçekleştirdiği açıklamada, 71 yıldır faaliyet gösteren enstitünün yıllık 200 bin analiz yaptığını ve Türkiye’nin tarımsal üretimine mümkün olan en güncel veriler, analizler ve AR-GE faaliyetleriyle hizmet verildiğini vurguladı.
“Tarım ürünleri ihracatında 32,5 milyar dolarla Cumhuriyetin en yüksek ihracat rakamına ulaştık”
Türkiye’nin 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasılayla Avrupa’da birinci, dünyada ise 9’uncu sırada yer aldığına dikkat çeken Yumaklı, “Dünyada sebze ve meyve üretiminde 4’üncü sırada olduğumuzu tekrar belirtmek istiyorum. Zaman zaman ‘Türkiye’de tarım bitti’ diyenlere herhalde en güzel cevabı bu rakamlar veriyor. Bu başarıda emeği olan bütün çiftçilerimize tekrar teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz hafta Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye’nin ihracat verileri açıklandı. Bu verilerle tarım ürünleri ihracatında 32,5 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştığımızı görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de her yıl 7 milyon ton gübre kullanılıyor”
Her yıl Türkiye’de bitkilerin beslenme ihtiyacının karşılanması için 7 milyon ton gübre kullanıldığını aktaran Bakan Yumaklı, “Tarımın en önemli girdilerinden biridir. Türkiye’de kullanılan gübrenin yüzde 60’ı yerli üretimdir ve bu üretim hem kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak hem de yakın coğrafyada bu konuda talep eden ülkelere hizmet etmek amacıyla kullanılmaktadır. Yaklaşık bir milyon ton kadar ürün ihracatı söz konusu. Ülkemizde büyük ölçekli 16 gübre üretim tesisi olmak üzere toplamda yaklaşık 750 gübre üretim tesisi bulunmaktadır. Ayrıca, bu yıl içerisinde büyük ölçekli iki yeni gübre üretim tesisi daha hizmete girecek.” diye konuştu.
Toprağın ihtiyaç duyduğu gübrenin sağlanması ve temin edilmesi ile ilgili üretim yapan firmaların denetlendiğini ve her yıl yaklaşık 2 binin üzerinde içerik analizi yapıldığını belirten Yumaklı, 2024 yılında toplam 56 bin denetim gerçekleştirilirken sadece 113 analizde uygunsuzluk tespit edildiğini ve yaklaşık 23 milyon liralık idari para cezası uygulandığını ifade etti.