Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sinop Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle önemli bir buluşma gerçekleştirdi.
Bakanlıktan alınan bilgilere göre, Sinop ziyareti çerçevesinde Sinop İnceburun’da inşa edilmesi planlanan yeni nükleer santralin yapılacağı bölgede detaylı incelemelerde bulunan Bayraktar, daha sonra Sinop Valiliği öncülüğünde Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle bir araya gelerek, gelecek onlara dair vizyonunu paylaştı.
Türkiye’nin nükleer güç kapasitesini 2050 yılına kadar 20 gigavata çıkarmayı hedeflediğini belirten Bayraktar, Mersin Akkuyu’da devam eden nükleer santralin yanı sıra Sinop ve Trakya bölgelerinde iki yeni nükleer santralin yapılmasının planlandığını ve bu alanda küçük modüler reaktörlerin de sisteme entegre edileceğini aktardı.
Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde bu yıl içerisinde birinci reaktörden deneme üretimi kapsamında ilk elektrik üretiminin yapılacağını ifade etti.
“Sizler bu alanda öncü nükleer elçilerisiniz”
Bayraktar, nükleer enerjinin yalnızca elektrik üretiminde değil sağlık sektöründen malzeme bilimine kadar geniş bir yelpazede kullanıldığına dikkat çekerek, Türkiye’nin 1950’li yıllardan beri uluslararası nükleer organizasyonlarda aktif bir rol üstlendiğini söyledi.
Türkiye ile birlikte nükleer enerji yolculuğuna çıkan Kore’nin de nükleer ihracat yapabilen bir ülke konumuna geldiğini belirten Bayraktar, “Geçen 70 yıl boyunca birçok nükleer enerji mühendisliği mezunu farklı sektörlerde görev yaptı. Ancak çoğu, nükleer santrallerin birini bile görmeden emekli oldular. Nükleer enerji eğitimi alan bireyler, bu alanın küresel anlamda en yüksek standartlarla yürütüldüğünü bilirler. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar bu standartların uygulanmasını zorunlu kılıyor. ‘Sizler bu alanda öncü nükleer elçilerisiniz.’ ifadesini kullandı.
Bayraktar, çevreye yönelik nükleer enerjiye karşı olan eleştirilere karşı “Aksine, çevre için nükleere ihtiyacımız var. BM Taraflar Konferansı’nda 25 ülke, ‘Dünya, iklim değişikliği ile mücadele edebilmek için 2050 yılına kadar nükleer gücünü üç katına çıkarmalıdır.’ yönünde bir bildiri imzaladı. Bu ülkeler arasında ABD, Japonya, Fransa, Kore ve Çin gibi güçlü ekonomilere sahip ülkeler bulunuyor. Çevreye duyulan ihtiyaç gereği nükleerin önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Diğer gelişmiş ülkeler gibi Almanya da nükleere dönüş yapabilir.” şeklinde konuştu.
“Nitelikli gençlere ihtiyacımız var”
Bayraktar, nükleer alanda yerli ekipman üretimi ve kalifiye insan kaynağının kritik önemde olduğuna vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Akkuyu projesi için 300 öğrenciyi yurt dışında eğitim almak üzere gönderdik. Mezun olanlar, alanlarında çalışmaya başladılar. Umarım sizler de mezun olduğunuzda bu projelerde veya Sinop’taki ya da Trakya’daki projelerde görev alırsınız. Nitelikli insan sayısının arttırılması gerekiyor. Çünkü güçlü bir insan kaynağına ihtiyacımız var. İyi eğitim almış gençler şart. Yabancı dil bilmek ise büyük bir avantaj; İngilizce’nin yanı sıra Rusça veya Çince bilmek, sektördeki gelişmeleri takip etmek için önemli.”
Diğer taraftan, yeni nükleer santrallerin geliştirilmesi için müzakerelerde araştırma reaktörlerinin bulunmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Sadece nükleer enerji santrali inşa edip elektrik üretmek yetmez, mutlaka araştırma reaktörleri de olmalıdır. Müzakerelerde ‘Nükleer yakıtı Türkiye’de üretelim.’ diyerek, nükleer yakıt temininden tüm tedarik zincirine kadar bir planlama içerisinde olduğumuzu belirtmekteyiz. 2010 yılında imzalanan hükümetler arası anlaşma sonucunda Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşasına başlandı. Birinci reaktörde tamamlanma oranı yüzde 90’ların üzerindedir. Türkiye, Akkuyu, Sinop ve Trakya’da toplam 12 reaktörden oluşan bir nükleer enerji kapasitesine sahip olacak.” ifadelerini kullandı.
Sayfada verilen bilgiler tavsiye niteliği taşımamakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uygun olmayabilir.