Yazı Başlıkları
ABD’de Son Çeyrek Büyümesi veya Dış Ticaret beklentilerin üzerinde… Genelde ABD’de geçtiğimiz hafta konut başlangıçları, fabrika siparişleri, GSYH yıllıklandırılmış büyüme oranı ile imalat PMI verileri takip edildi.
ABD’de öncü dış ticaret açığı Aralık’ta %12,8 oranında artışla 79,5 milyar dolara yükseldi. 73,6 milyar dolar olan beklentilerin çok üstünde kaydedilen tutar, rekor seviye oldu.
ABD Ekonomisi
ABD ekonomisi 2018’in son çeyreğinde beklentilerin üzerinde %2,6 büyüdü. Beklenti büyümenin %2,2 olması yönündeydi. 2018’in tümü içinse bu oran %2,9 olarak gerçekleşirken ABD Başkanı Trump’ın %3 büyüme hedefinin altında kalmasına karşın 2015’ten bu yana en iyi rakam oldu.
Ticaret Bakanlığı’nın hafta içinde yayınladığı verilere göre Ocak ayında ABD’lilerin gelirleri 3 yılda ilk kez düşüş kaydetti. Kişisel gelirler %0,1 düşerken harcamaların da %0,5 oranında düştü. Harcamalar böylece 2009’dan beri en büyük düşüşünü yaşadı.
ABD’de 2019 Şubat ayı için ölçülen ISM imalat sanayi endeksi ise ekonomik büyümenin dengelenmeye başladığına işaret ediyor. Söz konusu veri, 56,6’dan 54,2’ye geriledi. Diğer taraftan, konut başlangıçlarının Aralık’ta %11,2 düşerek Eylül 2016’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesi konut sektöründe 2018’in ikinci yarısında yükselen faizler ve fiyatlardaki artışın etkisiyle yavaşlamanın sürdüğünü gösteriyor.
JPMorgan Chanse & Co.’nun CEO’su Jamie Dimon, bazı kesimlerin aksine resesyon oldu. Beklemediklerini fakat resesyona hazırlıklı olduklarını bildirdi. Dimon’un «Daha fazla bankacı istihdam etmek için resesyondan yararlanacağız. Belli ki finansallar biraz kötüleşecek ama bu aynı zamanda bir fırsat. İfadeleri, ABD ekonomisine ilişkin risk beklentilerine işaret ediyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 2019-2020 Makro Ekonomik Görünüm raporunda küresel ekonominin 2020 yılı başlarına kadar zayıflayacağını öngördü. Raporda ABD Merkez Bankası Fed’in politika faizini bu yıl içerisinde üç veya dört kez değil, sadece bir veya iki kez artırmasının beklendiği yazıyor.
ABD Başkanı Trump Çin ile anlaşma ihtimallerinin yüksek olduğunu ve bunun akabinde 1 Martta artırılması planlanan vergileri görüşmelerde sağlanan ilerleme neticesinde ertelediğini açıkladı Son olarak WSJ’de çıkan bir habere göre ismi açıklanmayan yetkililer ABD ve Çin bir ticaret anlaşması yapmaya çok yakın olduklarını ve iki ülkenin liderlerinin 27 Mart’ta anlaşmaya nihai halini vermek üzere görüşebileceklerini belirtti. Haber akışı risk iştahını olumlu etkiliyor.
ABD dış ticaret ve işsizlik verileri takip edilecek.
Avrupa Birliği Komisyonu, aralarında Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda ve İsveç’in de bulunduğu AB üyesi 13 ülke ekonomisinde bazı dengesizlikler olduğunu, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ekonomilerinde aşırı dengesizlik yaşandığını açıkladı.
Brexit Süreci
Avrupa Bölgesi’nde yakından takip edilen Brexit sürecinde bu hafta erteleme sinyalleri verdi. İngiltere Başbakanı Theresa May, Salı günü parlamentoda yaptığı konuşmada devam etti. eğer Brexit anlaşması parlamentodan geçmez ise Brexit’i erteleyeceği sözünü verdi. May’in planına göre önce mecliste Brexit anlaşması oy alır. Reddedildiği takdirde anlaşmasız Brexit oy alır. Eğer bu da reddedilirse 29 Mart nihai tarihinin ertelenmesi oy alacak. Belirsizliğin hakim olduğu ülke ekonomisinde, Ocak ayı otomotiv üretiminin önceki yıla kıyasla %18,2 oranında azalmasıyla sektör daralmasını 8. ayında sürdürmüş oldu.
Euro Bölgesi’nde PMI Brexit ve küresel ticaret endişeleri var. Yaklaşık altı yılın en sert düşüşünü kaydetti ve 49,3’e geriledi. Bu rakam, 50 olan eşik düzeyinin altında yer alıyor. Çin’de de imalat PMI Şubat ayında 49,2’ye gerileyerek 2016’dan beri en düşük seviyeye geldi. Bu düşüşte ticaret savaşlarının yanı sıra Şubat ayında çok fazla tatil olmasının da etkileri görür.
Almanya Resesyonun Eşiğinde
Avrupa’nın öncü ekonomilerinden Almanya, resesyonun eşiğinden son anda dönmüştü. Geçtiğimiz hafta yayımlanan ekonomik verilere göre oldu. Ülkede Şubat ayında enflasyon, yıllık %1,7 artış ile beklentilere paralel düzeyde. Perakende satışlar verisinde ise Ocak ayında yıllık %2,6 artış oldu. Ülkedeki işsiz sayısı ise beş yıllık düşüşünü Şubat’ta da sürdü. İşsizlik oranı %5 seviyesinde sabit kaldı. Bu veriler ışığında Almanya’da, resesyon endişeleri geride kaldı. Ekonomik büyümeyi destekler nitelikte beklentiler yükselmeye başladı.
Hindistan ile Pakistan
Hindistan’ın Pakistan’a saldırdığı haberi ve sonraki gelişmeler küresel gündemin odağında yer aldı. Hindistan ve Pakistan arasında 14 Şubat’ta Keşmir’de 44 askerin hayatını kaybettiği saldırıyla artan gerilim sürdü. Bu Hindistan’ın Salı günü Pakistan’a hava saldırısı düzenledi. Sınır ötesindeki «terör» kamplarını vurmasıyla had safhaya ulaştı. Pakistan ile Hindistan karşılıklı olarak savaş uçaklarının düşürdü. Hatta savaş uçaklarının sınır ihlallerinin akabinde gerginlik, sınır hattında çatışma yaşanmasına kadar yükseldi.
Yeni haftada küresel piyasalarda enflasyon, dış ticaret ve sanayi üretimine ilişkin veriler takip eder. ECB’nin PPK toplantısından çıkacak sonuç da piyasaların radarında.
2 Yorumlar
Küresel ticaret 2020’de yüzde 2,3 büyüyecek..
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan Dünya Ekonomik Durumu ve 2020 Beklentileri Raporu’na göre, küresel ticaret büyümesinin 2020’de kısıtlı toparlanmayla yüzde 2,3, 2021’de ise yüzde 3,2 seviyesine çıkması bekleniyor. Bu tahminlere göre,
ticaret belirsizliğinin devam edeceği ancak daha fazla yükselmeyeceğini varsayılıyor.
İngiltere Başbakanı Theresa May ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, bugün İngiltere Parlamentosu’nda yapılacak Brexit oylaması öncesinde, dün “backstop” düzenlemesi konusunda yaptıkları toplantıdan, çeşitli değişiklikler barındıran iki doküman üzerinde anlaşma sonucu çıktı. Görüşmenin ardından Juncker revize edilmiş Brexit anlaşmasının Parlamento’dan geçmemesi halinde bir şans daha olmayacağını belirtirken May, Brexit anlaşmasında “hukuken bağlayıcı” revizyonlar kazanıldığını söyledi. Bu haberle Sterlin diğer para birimleri karşısındaki yükselişini hızlandırdı.