Toplantının açılış konuşmaları İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski tarafından gerçekleştirildi. Moderatörlüğü ise AB Türkiye Delegasyonu İletişim Bölüm Başkanı Ramunas Janusauskas üstlendi.
Büyükelçi Zeytinoğlu, yaptığı konuşmada AB Bilgi Merkezleri’nin önemine vurgu yaptı ve Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların yalnızca Türkiye’nin geleceği açısından değil, Avrupa’nın barışı ve refahı için de büyük bir değer taşıdığını belirtti.
Zeytinoğlu, AB Bilgi Merkezleri’nin kurulmasından itibaren geçen 1996 yılından bu yana, jeopolitik düzende köklü değişimlerin meydana geldiğini ifade etti. Avrupa entegrasyonunun sağladığı başarıların yanı sıra, ekonomik duraklama, mali krizler ve göç sorunlarının yanı sıra güvenlik tehditlerinin de Avrupa ve çevresinde daha karmaşık bir ortam yarattığını dile getirdi. Küreselleşme ile liberal dünya düzeninin geriliminin arttığını, popülizm ve milliyetçilik akımlarının yükseldiğini vurgulayan Zeytinoğlu, Trump döneminin belirsizliklerinin dış ve iç politikalardaki radikal değişikliklerle birlikte kaotik bir dünya düzenine işaret ettiğini söyledi.
Zeytinoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“İhtiyacımız olan şey Türkiye ile AB arasında daha derin ve etkili bir iş birliği oluşmasıdır. Avrupa güvenliği için daha fazla taahhüt gereklidir ve ABD’nin tarifeleri artırmasıyla birlikte yaklaşan ticaret savaşları, Türkiye ile AB arasında daha yoğun etkileşim ve koordinasyon ihtiyacını beraberinde getiriyor. Bu yeni dönemde AB Delegasyonu ve Büyükelçi Ossowski ile yakın iş birliği içinde olmayı umuyorum.”