Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

“2025’te Türkiye, Elektriğinin Yüzde 47’sini Yenilenebilir Enerjiden Elde Edecek!”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2025 Yılı Bütçe Teklifi’nden alınan bilgilere göre, önümüzdeki yıl güneş enerjisi santralleri (GES), rüzgar enerjisi santralleri (RES), jeotermal enerji santralleri (JES) ve hidroelektrik santralleri (HES) elektrik üretimindeki payını artırmaya yönelik hedefler belirlenmiştir. Bu bağlamda, doğal gaz depolarının günlük geri üretim kapasitesinin artırılması, doğalgazın elektrik üretimindeki payının yükseltilmesi ve elektrik dağıtım ile iletimdeki kayıp oranlarının azaltılması hedeflenmektedir.

Belirlenen teklif kapsamında 2025’te GES’lerde 22 bin 600 megavat, RES’lerde 14 bin 800 megavat, HES’lerde 32 bin 395 megavat, JES’lerde ise 4 bin 487 megavat kurulu güç planlanmaktadır. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının yüzde 47,8’e çıkartılması hedeflenmektedir. Geçen yıl yüzde 42,7 olarak gerçekleşen yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının, 2024 sonunda yüzde 45 seviyesine ulaşması beklenmektedir.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre, Türkiye’nin mevcut kurulu gücü 32 bin 195 megavat HES, 12 bin 369 megavat RES, 18 bin 756 megavat GES ve 1691 megavat JES’den oluşmaktadır.

Doğal gazın elektrik üretimindeki payı azalacak

Elektrik üretim portföyündeki ithal kaynak oranının düşürülmesi ve arz güvenliğinin artırılması yönündeki çalışmalara Bakanlığın öncelikli hedeflerinden biri olarak yer verilmiştir.

Bu çerçevede, yerli enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretiminde daha fazla kullanılmasının sağlanması, bağımlılığın azaltılması ve elektrik ile doğalgaz arz güvenliğinin tesisine yönelik planlamalar öne çıkmaktadır. Ayrıca, elektrik iletim ve dağıtımındaki kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi de öncelikli hedefler arasında bulunmaktadır. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla, yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının yıl sonu itibarıyla yüzde 58,9, 2025 itibarıyla ise yüzde 59,4 olması planlanmaktadır.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00