13.09.2018 Merkez Bankası açıklamaları öncesi 2018 yılı 37. Hafta ekonomik gelişmeler neler, Bir Finansçı haftalık ekonomi haberleri.
- TÜFE Ağustos ayında, beklentilere paralel bir artışla yıllık bazda %17,9 seviyesine yükseldi.
- Yi – ÜFE Ağustos ayında geçmişe göre ivmesini artırarak 2004’ten bu yana en yüksek yıllık artışını kaydederek yıllık %32,13 oranında arttı.
- Kredi büyüme hızları düşüş trendini sürdürürken özel bankalar nezdinde kredi büyüme hızı sıfırın altına indi.
- Ticari krediler ve tüketici kredileri büyüme hızları son dönemde düşüş trendini sürdürdü.
- Türk Lirası cinsinden kredilerde de benzer bir durum söz konusu iken, kredi kartı harcamalarındaki artış göze çarpıyor.
- Türk Lirasındaki değer kaybı ile Dolarizasyon seviyesi %47’ye ulaştı.
- 2018 yılı Ağustos ayında otomobil veya hafif ticari araç satışları yıllık bazda %52,6 azaldı.
37. Hafta Ekonomik Gelişmeler
Fitch Türkiye Büyüme: Fitch, Türkiye ekonomisinin 2018 büyüme tahminini yüzde 3,8, 2019 için yüzde 1,2 veya 2020 için yüzde 3,9 olarak güncelledi ve ülke ekonomisi için 4 temel riske dikkat çekti. Fitch yanlış siyasi adımları, özel sektörün mali stresinin yükselmesini, jeopolitik gerginlikler veya olası sermaye çıkışlarını ekonomi için büyük risk olarak gördüğünü açıkladı.
Reel Efektif Döviz Kuru: TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru TCMB tarafından ağustos ayında temmuza kıyasla yüzde 14.6 düşüş göstererek 64,82 puan olarak açıklandı. Gelişmekte olan ülkeler bazlı reel efektif endeksi 52,73 puandan 45,02 puana, gelişmiş ülkeler bazlı reel efektif endeksi 85,22 puandan 72,85 puana geriledi. Türk Lirası’nın reel değeri Ağustos’ta tarihin en düşük seviyesini görmüş oldu. Bu düşüş TL’deki küresel değer kaybına işaret ediyor.
Hazine Altın Tahvili İhracı: Hazine ve Maliye Bakanlığı, etaplar halinde yeniden altın tahvili oldu. Altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri veya ihracı yapılacağını açıkladı. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması, finansman araçlarının çeşitlendirilmesidir. Yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla ihraçlar 10 Eylül’den itibarendir. Ziraat Bankası veya Ziraat Katılım Bankası şubeleri aracılığıyla yapılacak.
Dolar/TL’de Düşüş: Haftanın son işlem günü olan Cuma gününde kur geldi. Çünkü %2’nin üzerinde geri çekilme ile 6.4150 seviyelerine kadar geriledi. TCMB’nin 13 Eylül’deki PPK toplantısında faiz artışı yapacağına yönelik beklentiler var. Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumlu hava TL’nin toparlanmasında rol oynuyor.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı Atamaları: Hazine veya Maliye Bakan Yardımcılığı’na daha önce AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı veya AK Parti İstanbul Milletvekilliği yapan Nurettin Nebati ile Ernst&Young Türkiye’de uzun yıllar genel müdürlük de yapan deneyimli isim Osman Dinçbaş atandı.
Un İhracatına Sınırlama: Son zamanlarda un fiyatlarında görülen fahiş fiyat artışı için oldu. Böylece Ticaret Bakanlığı yurtiçi un fiyatlarında istikrarı sağlamak amacıyla geldi. Hatta Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışında gerçekleşen un ihracatına sınırlama getirdi.
Ekonomik Gelişmeler, Haftalık ekonomik gelişmeler,
1 Yorum
Milli Piyango’da yetki Ernst & Young’da..
Türkiye Varlık Fonu, Milli Piyango kurumunun özelleştirilmesi için yetkiyi Ernst & Young’a (EY) verdi. 2016 yılında Milli Piyango’nun özelleştirilmesi yine gündeme gelmiş ancak ihale bedeli zamanında yatırılamayınca satış iptal olmuştu. O dönem en yüksek teklif 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.