Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

2018 Kasım Son Hafta Ekonomi Haberleri

2018 Kasım Son Hafta Ekonomi Haberleri

2018 Kasım ayı son hafta gündemdeki ekonomi haberleri özetledik. Akaryakıt, konut, beyaz eşya, Brexit, İtalya endişesi.

  1. Akaryakıt İndirim: Küresel çapta petrol fiyatlarındaki düşüş ve döviz kurundaki gerileme neticesinde akaryakıt fiyatlarında arka arkaya indirimler geliyor. Son olarak 26 Kasım gecesinden geçerli olmak üzere benzinde 15-16; motorinde 21-22 kuruş indirim bekleniyor. Buna göre ay başından bu yana benzinde pompaya yansıyan indirim yaklaşık 90 kuruş, motorinde ise yaklaşık 35 kuruş oldu. Bu durumun kasım ayı enflasyonunda aşağı yönlü ciddi etki yaratması bekleniyor.
  2. Konut ve Beyaz Eşya: Ekonomideki yavaşlama ile birlikte yapı ruhsatları 2018’in ilk 9 ayında %41,4 oranında geriledi. Bu yavaşlamaya paralel şekilde beyaz eşya iç pazarında Ekim ayında satışlar %29 oranında daraldı.
  3. Bakan Albayrak Açıklama: Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hazine tahvil ihaleleriyle ilgili olarak “Yıl sonuna kadar ihtiyacım yok ancak olabilir de. Uygun fırsatları bulursam faiz maliyetini düşürmek için tabii ki kullanacağım” ifadelerini kullandı. 10 yıllık tahvil maliyeti Perşembe günü düşük hacimli günde 14 baz puan düşüşle %17,12’de kaldı.
  4. OECD Türkiye Beklentiler: OECD Türkiye’nin 2018 enflasyon ve büyüme beklentisini yükseltti. Türkiye için bu yıl öngörülen büyüme oranı %3,3 olurken (Önceki: %3,2); gelecek yıl Türkiye’nin geçici olarak %0,4 küçüleceği tahmini yer aldı. Raporda enflasyon tahmini ise bu yıl için %16,8, sonraki yıllar için ise %19,5 ve %10,7 oldu.
  5. TÜİK Perakende Satış Hacmi: TÜİK’in yayınladığı perakende satış hacmi, Eylül ayında bir önceki aya göre %4,6 azalış gösterdi. Eylülde gıda, içecek ve tütün satışları %2,1; gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %6,6 ve otomotiv yakıt satışları ise %3,2 geriledi.
  6. Çiftçiye Destek: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılı destekleme ödemeleri kapsamında 23 Kasım’dan itibaren üreticiye 490 milyon liralık destek ödemesi yapılacağı belirtildi. Açıklamada 1 Ocak 2018’den bu yana yapılan 12,7 milyar liralık ödemeyle 2018 yılı için üreticilere verilmesi planlanan toplam 14,5 milyar liralık tarımsal destekleme ödemelerinin yüzde 88’lik kısmının tamamlandığı ifade edildi.

IIF’in yayınlamış olduğu rapora göre uluslararası negatif kredi akışı ile GSYH arasındaki ilişki en çok Brezilya ve Türkiye’de kuvvetli…

  • Dış finansman olanaklarının daralmasıyla gelişmekte olan ülkelerin yeni kredi yaratma olanağı da azaldı. Bu durumdan en çok etkilenen üç ülke sırasıyla Türkiye, Çin ve Brezilya.
  • Gelişmekte olan ülkelerde genellikle kredi büyümesi ve GSYH arasında pozitif korelasyon mevcut.
  • Bu konjonktürde kredi daralması nedeniyle GSYH’si en çok etkilenen ülkeler olarak Türkiye ve Brezilya önplana çıkıyor.

Küresel Ekonomi Haberleri Özeti

ABD

  • ABD PMI: Uluslararası finans kuruluşu IHS Markit’in açıkladığı verilere göre ABD’de imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI)’nin Kasım ayında 55,7’de sabit kalması beklenirken 55,4’e gerileyerek son 3 ayın en düşük seviyesini kaydetti.
  • Trump Açıklama: ABD Başkanı Trump yayınladığı yazılı açıklamada, Cemal Kaşıkçı cinayetinde veliaht prensin haberi olabileceğini söylemesine rağmen Suudi Arabistan’ın sarsılmaz ortağı kalacaklarını vurguladı. Trump, Amerikan çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu, ülkeye uygulanacak olası bir silah ambargosunun ise Rusya ve Çin’in yararına olacağını ifade etti.

AVRUPA BİRLİĞİ

  • Euro Bölgesi PMI: IHS Markit verilerine göre Euro Bölgesi’nde imalat PMI Endeksi Kasım’da 52 olan beklentilerin altında kalarak 51.5’e geriledi. Bileşik PMI Endeksi Kasım’da 53.1’den 52.4’e geriledi, bu Aralık 2014’ten beri en düşük seviye oldu. Küresel talepteki azalma ve ticaret savaşları PMI rakamlarındaki düşüşte etkili oldu.
  • İtalya Endişeler: İtalya’nın kamu harcamalarının artırılmasını öngören bütçe taslağı Avrupa Komisyonu tarafından reddedildi. Komisyon, İtalya’nın bütçe tasarısının borç kurallarına uymadığı gerekçesiyle İtalya’ya karşı “aşırı açık” prosederü uygulanması gerektiğini ve buna yönelik disiplin adımlarının atılacağını belirtti. Buna karşın, İtalya Başbakan Yardımcısı Salvini, planlanan bütçe tasarını değiştirmeyi düşünmediklerini ifade etti.
  • Brexit Anlaşma: Hafta sonu Brüksel’de bir araya gelen AB Liderleri, 585 sayfalık “ayrılık anlaşmasını« ve İngiltere ile AB arasında gelecekte inşa edilecek ilişkiyi belirleyecek “siyasi deklarasyonu” da onayladı. «Cebelitarık’ın» uluslararası statüsünde ise İspanya’nın muhalefeti devam ederken, İspanyol yetkililer veto haklarını kullanma fikirlerini koruduklarını belirtti.

KÜRESEL

  • Japonya TÜFE: Japonya’da çekirdek TÜFE ekim ayında yıllık %1,0 artarak beklentilere paralel gerçekleşti. Japonya’da manşet enflasyon ise Ekim ayında aylık %0,2 yıllık %1,4 yükseldi.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00