733
Yazı Başlıkları
Uzun zamandır beklenen yeni ekonomik program açıklandı. Piyasanın dikkatle beklediği Yeni Ekonomi Programı’na göre 2018 için büyüme hedefi %3,8, enflasyon hedefi %20,8, işsizlik hedefi %11,3 olurken, bütçe dengesinin GSYH’ye oranında %1,9, cari açığın GSYH’ye oranında %4,7 seviyeleri hedef olarak gösterildi.
Haftanın Diğer Gelişmeleri
- Yabancılara Türk Vatandaşlığı: Cumhurbaşkanlığı kararıyla yabancılara Türk vatandaşlığı imkanı tanıyan limitler düşürüldü. Buna göre yabancılara gayrimenkul alımında vatandaşlık imkanı tanıyan 1 Milyon Dolarlık alt sınır 250 Bin Dolara düşürüldü. Türk vatandaşlığı almak için aranan sabit sermaye yatırımı 2 Milyon Dolardan 500 bin Dolara indirilirken, 3 Milyon dolarlık tahvilin 3 yıl tutulması veya Türk bankalarda 3 Milyon Dolar mevduat bulundurulması koşulu da 500 Bin Dolara indirildi. Öte yandan bir diğer vatandaşlığa geçiş imkanı olan en az 100 kişiye istihdam sağlama şartı da 50 kişiye düştü.
- Tüketici Güven Endeksi: Eylül ayında tüketici güven endeksi bir önceki aya göre %13,2 oranında azalarak 59,3 oldu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre %10,4 oranında azalarak Eylül ayında 76,7 olurken genel ekonomik durum beklentisi endeksi Eylül ayında %15,5 oranında azalarak 74,6 değerine düştü. İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre %9,3 oranında azalarak Eylül ayında 67,2 oldu. Tasarruf etme ihtimali endeksi Eylül ayında %25,9 oranında azalarak 18,8 oldu.
- Cumhurbaşkanlığı – ABD’li Şirketler: Cumhurbaşkanı Erdoğan 19 Eylül Çarşamba günü 30 kadar ABD’li şirket yöneticisiyle bir araya geldi. Görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Amerika ile olan stratejik iş birliğimizin tüm iniş çıkışlara rağmen yatırım ve ticaret aracılığıyla daha da güçleneceğine inanıyorum.” diye konuşurken serbest piyasa prensiplerinden asla taviz verilmeyeceğini ifade etti.
- BDDK Düzenleme: BDDK görece uzun dönemli swap anlaşmaları için bir önceki düzenlemesini bir miktar yumuşattı. Yeni hali ile düzenleme, swap anlaşmalarının öz kaynak bazlı limitlenmesinde 90-360 gün vadeli anlaşmaları hacimlerinin yüzde 75’i, 360 günden uzun vadeli anlaşmaları ise hacimlerinin yüzde 50’si limit içinde değerlendirilecek.
Diğer Küresel Gelişmeler
ABD
- ABD’de Cari Açık: ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2018 yılı Nisan-Haziran döneminde bir önceki çeyreğe göre %17 daralarak son 3 yılın en düşük seviyesine ulaştı. 101,5 Milyar $ olarak kaydedilen cari işlemler açığına ilişkin beklentiler ise 103,4 Milyar $ olarak belirlenmişti. Ülkenin cari açığının GSYH’ye oranı ise %2’ye gerilemiş oldu. Cari açıkta gerçekleşen daralmada mal ticaretindeki açığın azalmasının yanı sıra hizmet ticaretindeki fazlanın artmasının etkili olduğu düşünülüyor.
- ABD İmalat Sanayi PMI: ABD’de İmalat PMI endeksi Eylül ayında son 4 ayın zirvesi olan 55.6’ya çıktı. Hizmet PMI endeksi 52.9’a gerilerken Bileşik PMI son 17 ayın en düşüğü olan 53.4 seviyesine geriledi.
AVRUPA BİRLİĞİ
- Avrupa Enflasyon: Euro Bölgesi’nde temmuzda %2,1 olan yıllık enflasyon, ağustosta %2’ye geriledi. İngiltere’de geçen ay yıllık bazda %2,4 olan TÜFE, beklenmedik bir şekilde Ağustos ayında hız kazandı. TÜFE’deki yıllık artış %2,7 olarak gerçekleşti.
KÜRESEL
- Ticaret Savaşları: ABD Başkanı Donald Trump, 200 Milyar Dolarlık Çin’den ithal edilen ürüne 24 Eylül’den itibaren %10 tarife uygulamaya başlanacağını ve bu yüzdenin 2019 itibariyle %25’e çıkarılacağını açıkladı. Çin tarafı ise buna karşılık olarak, 60 Milyar $ tutarındaki ABD ürününe 24 Eylül’den itibaren ek tarife uygulayacağını bildirdi. Uygulanacak yeni tarifelerden 5 bin 207 ABD ürünü etkilenecek.
- Çin Gümrük Vergileri: Çin’in gümrük vergilerini indirmeyi planladığı konuşuluyor. Konuya yakın iki kaynak, Ekim ayından itibaren Çin’in ticari partnerlerinin büyük çoğunluğundan yapılan ithalattan alınan vergileri indirmeyi planladığını belirtti. Çin, bir süredir iç tüketimi canlandırmak ve yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için adımlar atıyor.
Yeni ekonomik program, ekonomik plan, 2018 ekonomik program, 2018 GSYH, haftalık gelişmeler,