Türkiye Ekonomisi Beklenenden Fazla Daraldı

gündem ekonomi

Türkiye ekonomisi 2018’in son çeyreğinde % 3 ile beklenenden fazla daraldı. Enflasyon rakamları, ödemeler ve bütçe dengesi yazımızda.

Merakla beklenen TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi 2018’in tümünde %2,6 büyürken son çeyrekte %3 ile %2,5’lik beklentilerin üzerinde daraldığı açıklandı. Gayri Safi Yurt İçi Hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde inşaat sektöründe %8,7 ve hizmet sektöründe %6,2 oranında gerileme ekonomik büyümeyi aşağı çeken en önemli detaylar oldu. Bu veriler gündemde yer bulduktan sonra, yayınlanan zayıf büyüme oranlarını gerekçe göstererek JP Morgan, Türkiye için 2019 düşürdüklerini açıkladı. büyüme tahminlerini %0,2’den -%0,9’a.

Fitch Ratings Raporu

Benzer olarak, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, önemli gelişen ülkelere ilişkin yayınladığı raporda Türkiye’nin potansiyel büyüme hızını %0,5 oranında azaltarak %4,3 seviyesine çekti. Raporda, geçen seneki kur yükselişinin etkisini yansıttığı belirtilerek GSYH’ye göre yatırımlardaki sert düşüşe dikkat çekildi.

TÜİK’in bir diğer veri setine göre sanayi üretimi Ocak’ta aylık %1 artış kaydedebilirken yıllık bazda %7,3 gerilemeden daha iyi bir görünüm sergileyemedi. Alt kırılımlar incelendiğinde özellikle ara malında yıllık %10,9 daralma ve onu takiben %8,1 küçülme ile sermaye malı dikkatleri çekiyor.

Enflasyon Rakamları

Şubat ayı enflasyon rakamlarında aylık %6,7 ve yıllık % 135,1 oranlarıyla konuşulmaya başlanmasının ardından patatesteki bu fiyat artışını düzenlemeye yönelik olarak Cumhurbaşkanı Kararı ile patates ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. 20 Nisan’a kadar geçerli olan ve 200 bin ton ile sınırlanan gümrük vergisi indiriminin yurt içinde patates fiyatlarını düşürmeye etki edeceği düşünülüyor.

Merkez Bankası Beklenti Anketi’nin Mart ayı sonuçları açıklandı. Buna göre 12 aylık TÜFE bekletisi %15,47’den %15,24’e geriledi. 2019 sonu için enflasyon tahmini % 15,91’den %15,64’e çekilirken Dolar/TL beklentisinde 5,99’dan 6,06’ya artış ekonomideki istikrara ilişkin endişeleri gösteriyor. 2019 büyüme tahmininde bir değişiklik görülmüyor, %1,2’de sabit.

Türkiye’de gelecek hafta piyasalarda konut satış verileri, ekonomik ve reel sektör güven endeksi, kapasite kullanımı verilerin yanı sıra TOKİ’nin indirim kampanyasının detayları bekleniyor.

Cari denge Ocak ayında beklentilere yakın olarak 0,81 milyar dolar açık verdi.

Ödemeler Dengesi

Geçtiğimiz hafta ekonomik büyüme, ödemeler dengesi, sanayi üretimi, işgücü istatistikleri ve merkezi yönetim bütçe dengesi verileri ile yoğun bir haftayı geride bıraktık.

Ödemeler dengesi Aralık ayındaki cari fazla görünümünü cari açığa çevirerek Ocak ayında beklentilere yakın olarak 0,81 milyar dolar açık verdi. On iki aylık kümülatif cari açık 21,6 milyar dolar olarak 2010’dan beri en düşük seviye olarak kayda geçti. Ocak ayında dış ticaret dengesindeki daralma cari dengeyi yıllık bazda önemli ölçüde pozitif etkiledi. Aralık ayında cari dengeye pozitif katkıda bulunan seyahat gelirleri Ocak ayında da yıllık %8,3 artışla cari dengeyi destekledi. Enerji hariç tutularak hesaplanan cari denge pozitif seyrini istikrarlı bir şekilde sürdürerek yıllık 17,08 milyar dolar fazla kaydetti. Bu dönemde çekirdek denge 23,9 milyar dolar fazlaya ulaşırken bu rakam tarihi en yüksek seviye oldu. Cari dengede kaydedilen iyileşme izlenimi iktisadi faaliyetteki sert yavaşlamadan kaynaklansa da önümüzdeki dönemlerde iyileşmenin devamı bekleniyor.

Bütçe Dengesi

Geçtiğimiz hafta yakından takip edilen bir diğer ekonomik gösterge bütçe dengesi oldu. Bütçe giderleri Şubat döneminde yıllık bazda %33,2’lik bir artışla 83,74 Milyar TL’ye ulaşırken, faiz hariç giderlerdeki artış miktarı %22,8 oldu. Bütçe giderlerinin alt kırılımlarında ağırlığı görece yüksek olan personel giderleri %33,0 oranlı bir artış gösterirken cari transferlerde bu oran %28,6 ile toplam artışı yukarı çekti. Artan borçlanma maliyetleri nedeniyle faiz giderleri ise 2019’un Şubat ayında yıllık % 120,7 oranında önemli bir artışla dikkatleri üzerine çekti.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00