Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Türkiye Ekonomisi 2018’in İkinci Çeyreğinde % 5,2 Büyüdü

turkiye ekonomisi 1

Türkiye Ekonomisi 2018’in İkinci Çeyreğinde % 5,2 Büyüdü. G20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen dördüncü ekonomi oldu.

2018’in ikinci çeyreğinde büyümeye 4,8 puanlık katkı tüketim harcamalarından gelir. Bu katkının 3,8 puanı özel tüketim harcamalarından, 1 puanı da kamu harcamalarından geldi. Özel tüketimden sonra büyümeye en fazla katkı sağlayan kalem 1,2 puanlık katkıyla yatırım harcamaları oldu. TL’deki değer kaybıyla beraber hızlanan ihracat büyüme verisinde de kendini gösterdi. Buna göre önceki iki çeyrekte büyümeyi baskılan net ihracat kalemi var. 2018’in ikinci çeyreğinde büyümeye 1 puan ile pozitif katkıda bulundu. Üretim yöntemine göre GSYH büyümesine baktığımızda tarım sektörü hariç tüm alt kalemlerden pozitif katkı geldi. Hizmet sektörü 3,8 puan, inşaat sektörü 0,1 puan pozitif katkı ile büyümeyi yukarı yönlü çekti. Tarım sektörü 0,1 puan ile büyümeyi baskılayan tek kalem oldu.

TCMB, 13 Eylül’de gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu’ndadır. Bu politika faizi olan 1 haftalık repo faizini %24 seviyesine çıkardı. Bu doğrultuda üçüncü ve dördüncü çeyrekte kredi maliyetleri veya döviz kurunda yaşanan artışların ekonomik aktiviteyi yavaşlatarak büyümeyi de sınırlandıracağı öngörülüyor. Alım gücündeki erime, finansal koşullardaki sıkılık ve Euro Bölgesi’nde yavaşlama emareleri daha dengeli bir büyümeye işaret ediyor. Bu doğrultuda 2018 için sene sonu büyümesinin %2,5 civarına inebileceği değerlendiriliyor. Makroekonomik istikrarı iyileştirmeye odaklanan politika bileşimi uygulamalarının belirginleşmesi, enflasyon veya kurda dengelenme görülmesi halinde, sürdürülebilir büyümeye ulaşılabileceği ve mevcut aşırı değersiz TL’de normalleşme sürecinin başlayabileceğini tahmin ediliyor.

Cari Açık Ne Kadar?

Temmuz ayı verilerinde, cari açık bir önceki yılın aynı ayına göre oldu. Bu %62,8 azalarak beklentilerin altında 1,75 Milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi 1,80 Milyar $ düzeyindeydi. Bu sonuçlarla birlikte 12 aylık cari açık da 54,56 Milyar $ seviyesine ulaşırken daralma sürecine başladı. Cari açığın finansmanında ise 0,70 Milyar $ net oldu. Bu doğrudan yatırım girişi olurken, portföy yatırımlarında 0,28 Milyar $ çıkış kaydedildi. Cari açıkta dış ticaret açığı ana etken olmayı sürdürürken, altın ithalatındaki artış ivme kaybetmeyi sürdürdü. Diğer taraftan net turizm gelirlerindeki artış oranı yıllık %19 seviyesinin üzerine çıktı. Ağustos ayı turizm istatistiklerinin cari açığın görünümüne çok daha yüksek katkı sağladı.

Bu tabloda 12 aylık enerji hariç açık 16,7 Milyar $ olurken, enerji veya altın hariç cari açık – çekirdek açık – 12 aylık rakamlarda Temmuz ayında 4,4 Milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamlarla çekirdek açık geçtiğimiz aylardaki daralma trendini Temmuz ayında da sürdürdü. Temmuz ayında portföy yatırımları kaleminde 0,27 Milyar $ seviyesinde net çıkış gerçekleşmiştir. Doğrudan yatırımlar ise Temmuz ayında nette 0,70 Milyar $ seviyesinde bir giriş ile cari açığın finansmanına katkı sağladı. Aynı dönemde hisse senedi piyasasında 0,46 Milyar $ seviyesinde bir satış gerçekleşti. Bu satış rakamı yaklaşık son 2 yılın en yüksek aylık düşüşüne işaret ediyor. Hisse senetlerindeki düşüşle beraber net varlık edinimi yıllık bazda %74,5 azaldı. Yine bu dönemde net hata noksan kaleminin katkısı oldu. 2,98 Milyar $ seviyesinde olurken, Merkez Bankası rezervlerinde 2,42 Milyar $ artış yaşadı.

Yeni haftada Haziran ayı işgücü verileri ile birlikte sanayi üretim endeksi yakından takip eder. Bunun yanında konut piyasasındaki değişimin göstergeleri kampanyalar öncesi tabloyu görebilmemiz açısından piyasaların radarında yer alacak.

Türkiye Ekonomisi 2018’in İkinci Çeyreğinde % 5,2 Büyüdü, Türkiye Ekonomisi,

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00