Trump-Putin Görüşmesi, FED Başkanı Açıklamaları

Trump Putin Gorusmesi 1

Geçtiğimiz hafta küresel gündemde, Trump-Putin Görüşmesi yanı sıra; Trump’ın ticaret savaşları konusunda attığı yeni adımlar ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları takip edildi.

Uzun zamandır beklenen Trump-Putin görüşmesi geçtiğimiz hafta Helsinki’de gerçekleşti. Görüşmenin ardından yapılan ilk açıklamalarda olumlu mesajlar verilirken, Rusya Devlet Başkanı Putin; Trump ile birbirimizi anladığımızı düşünüyorum derken; Trump görüşmeyi yapıcı ve akıcı bir görüşme gerçekleştirdik şeklinde değerlendirdi. İki lider de görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda Rusya’nın ABD seçimlerine bir müdahalesi olmadığı yönünde beyanat vermişti. Sonraki günlerde ise Trump açıklamasını bunu yapanın Rusya olduğunu düşünmek için herhangi bir sebep göremiyorum yerine, bunu yapanın Rusya olduğunu düşünmemek için herhangi bir sebep göremiyorum demek istemiştim» şeklinde değiştirdi.

Trump-Putin görüşmesi, FED Başkanı açıklamaları ve yine Ticaret savaşları.

Uzunca süredir devam eden Ticaret savaşları gündeminde Trump gerilimi daha da tırmandırmaya devam ediyor. Yaptığı açıklamada ABD’nin ticarette avantajı eline almaya başladığını söylerken, Çin tarafından uzun süredir kazıklandıklarını belirtti. Bu bağlamda toplamda 505 Milyar $ tutan Çin’den yapılan ithalata ek gümrük vergisi uygulayabilecekleri mesajını verdi. Ayrıca Trump yüksek faiz oranlarını sevmediği yönündeki beyanatlarını yenilerken, faiz artırımlarının gerekli olduğuna katılmadığını ifade etti.

Fed Başkanı Powell senatoya gerçekleştirmiş olduğu yarıyıl sunumunda “istihdam piyasası güçlüyken, enflasyon hedefe yaklaşırken ve görünüme ilişkin riskler dengeliyken şu an kademeli faiz artışlarını sürdürmenin en iyi yol olacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı. ABD ekonomisinin sağlam hızda büyüdüğünü belirten Powell devam eden ticaret savaşlarının ve Trump’ın vergi indirimlerinin etkilerinin temel belirsizlikler olduğunu savundu. Powell prensip olarak korumacı politikalara karşı olduğunu ifade etti.

ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 14 Temmuz’da sona eren haftada 8 bin azalışla 207 bin oldu, bu Aralık 1969’dan beri en düşük seviye olarak kayda geçti.

Yeni haftada küresel risk iştahını etkileyecek politik gelişmeler takip edilecek.

Hafta içerisinde brent petrol fiyatlarında önemli gerilemeler yaşandı. Haftaya 75 Dolar seviyesinde başlayan brent petrol, Libya’da petrol üretiminin normal seviyelerine dönüş emareleri vermesi; bunun yanında ABD’nin Stratejik Petrol Rezervlerinden daha yüksek miktarlarda kullanma ihtimali ve Suudi Arabistan’ın ham petrol üretimini OPEC’in üretimi artırma kararının üzerinde genişletmesi kararı ile sert düşerek hafta içerisinde 71,2 Dolar seviyesine kadar geriledi. Haftayı ise 72,5 Dolar düzeyinde kapattı.

İngiltere’de TÜFE, Haziran ayında %2,4 seviyesinde değişmeyerek %2,6 olan beklentilerin altında kaldı. Çekirdek enflasyon ise son 15 ayın en düşük seviyesi olan %1,9’a yavaşladı. Enflasyon verisi ile birlikte BoE’nin faiz artırımına yönelik beklentiler zayıfladı. Euro Bölgesi’nde ise Haziran ayı yıllık enflasyonu %2 olarak teyit edildi. Euro Bölgesi’nde en düşük yıllık enflasyon %0,7 ile İrlanda’da gerçekleşirken; en yüksek yıllık enflasyon %4,7 ile Romanya’da görüldü. Yine Euro Bölgesi’nde Mayıs ayında mevsimsel düzeltilmiş cari işlemler fazlası 22 Milyar Euro düzeyinde gerçekleşti. Nisan ayında cari işlemler fazlası 30 Milyar Euro seviyesinde gelmişti.

IMF Küresel Görünüm Raporu Temmuz ayı güncellemesi yayınlandı. Güncellemede küresel büyüme beklentisi değişmezken, %3,9 seviyesinde sabit bırakıldı. Kurum, artan ticaret geriliminin küresel büyüme için risk oluşturduğunu ve mali piyasanın bu risklere kayıtsız göründüğünü aktardı. Türkiye için büyüme tahmini ise sıkılaşan finansal koşullar ve yüksek cari açık nedeniyle %4,4’ten %4,2 seviyesine revize edildi.

Çin’in ekonomik büyümesi beklentilere paralel olarak yavaşlayarak, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin artmasıyla büyük ölçüde durağan büyümenin sinyalini verdi. Çin GSYH’si ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,7 artarak 2016’dan bu yana en yavaş büyümesini kaydetti. Diğer taraftan yatırım artışı ve sanayi üretimi de Haziran’da yavaşladı. Yapılan açıklamaya göre Haziran’da sanayi artışı %6 ile %6,5’lik beklentinin altında kalırken perakende satışlar %9 artarak %8,8’lik beklentiyi geride bıraktı.

Yeni haftada küresel ekonomi gündemde küresel PMI endeksleri ile ABD’nin 2. Çeyrek büyüme tahmini yakından takip edilecek.

Fitch açıklamasına göre ticaret savaşları, Türk ekonomisini olumlu etkileyecek.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00