Yazı Başlıkları
Sigorta Girişi Olmayan Nasıl Emekli Olur? Hiç sigorta girişi olmayanların emekli olma yolu, prim borçlanması yapmaktır. Hiç sigorta girişi olmayanın emekli olması günümüzde en çok ev hanımlarının emekli olmak için kullandıkları bir yöntemdir. Minimum 25 sene evli kalan ve 50 yaşını dolduran ev hanımları emekli olabilmek için başvuru yapabilmektedir.
Hiç Sigorta Girişi Olmayan Nasıl Emekli Olur?
Borçlanarak ve isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabilmek için gerekli olan prim gün sayısı doldurulabilir ve bu sayede emeklilik hakkı elde edilebilmektedir.
Hiç Sigorta Girişi Olmayan Ev Hanımlarına Emekli Olma Fırsatı Nasıl Verilmiştir?
Ev hanımlarının emekli olabilmesi için 06.01.2020 tarihinde 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu’na yeni yasa teklifi sunulmuştur. Bu sayede hiç sigorta girişi yapılmamış olmasına rağmen ev hanımlarının da yaşlılık dönemlerinde daha rahat bir hayat sürebilmeleri için emekli olabilmeleri mümkün olmaktadır. Özellikle aile ekonomisine destek olmak amacı ile el işi yapan ev hanımları belirli şartları sağlamaları halinde emekli olabilmektedirler.
Düzenli olarak prim ödemesi yaparak isteğe bağlı sigorta kapsamında esnaf muaflığı ile emekli olabilmeleri mümkün olmaktadır. Sigorta girişi olan ve çalışan kadınların eğer sigorta girişleri 2008 yılı ve sonrası ise; 7.200 prim gününü doldurup en az 20 sene sigortalı olarak çalışmaları gerekmektedir. Dolayısı ile bu şartları sağlayamayanların emekli olabilme şansı da olmamaktaydı. Ancak meclise sunulan yasa teklifi ile beraber; çalışma hayatına katılamamış ve emekli olması için şart koşulan süre kadar çalışamamış olan kadınlar da emeklilik hakkı elde edebilmektedirler. 2008 senesinden sonra emekli aylıkları çok daha düşük bağlanmaya başladığı için tek bir emekli aylığı ile yaşlılık dönemini geçirmek oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle ölen eşlerinin emekli aylıklarını alacak olsalar dahi ev hanımlarının kendi aylıklarının olması da oldukça büyük önem taşımaktadır.
Hiç Sigorta Girişi Olmayan Ev Hanımlarının Emekli Olmaları İçin Sağlamaları Gereken Şartlar Nelerdir?
Sigorta girişi bulunmayan ev hanımlarının emeklilik koşulları aşağıdaki gibidir:
- 1995 senesi ve öncesinden beri evli olan ev hanımları yararlanabilmektedir. En az 25 senelik evli olma şartı aranmaktadır.
- 1970 yılı ve öncesinde doğmuş olması şartı aranmaktadır. Emekli olabilecek ev hanımlarının 50 yaşlarını doldurmaları gerekmektedir.
- Sigortalı olarak herhangi bir yerde çalışmıyor olmaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağlantılarının olmaması şartı bulunmaktadır.
- Kendi isimlerine herhangi bir gelirlerinin olmaması koşulu aranmaktadır. Hiç sigorta girişi olmayıp emekli olmak isteyen ev hanımlarının isimlerine taşınmaz ya da gayrimenkul olmamalıdır. Aynı zamanda kira gelirleri de bulunmamalıdır.
- SGK bünyesinden alınan herhangi bir gelir desteği, hiç sigorta girişi olmadan emekli olabilmenin önünde engel olmaktadır. Gelir vergisine tabi olmayanların emekli olmalarına imkan tanınmaktadır. Yetim aylığı, dul maaşı, malullük aylığı ve yaşlılık maaşı gibi aylıkların alınmıyor olması gerekmektedir.
- Doğum ya da yurt dışı borçlanması gibi hizmet borçlanması yaparak ev hanımlarının emeklilik hakkı elde edebilmeleri mümkündür.
Hiç Sigorta Girişi Olmayan İsteğe Bağlı Sigortalılık İle Nasıl Emekli Olabilir?
Sigorta girişi olmayanların isteğe bağlı sigorta ile emekli olma şartları kapsamında malullük, yaşlılık, ölüm ve genel sağlık sigortası için prim ödemelerini kendilerinin yapmaları gerekmektedir. İsteğe bağlı sigorta ile emekli olabilmek için gerekli şartlar ise aşağıda verilmiştir:
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında zorunlu sigortalı olarak çalışmayan ve bir ay içerisinde 30 günden daha az süreyle çalışan veya tam gün çalışmayan bireyler; hiç sigorta girişleri olmasa dahi isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödemelerini kendileri yaparak emekli olabilmektedirler.
- Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet edip 18 yaşından büyük olan bireyler isteğe bağlı sigorta kapsamında ödeme yapabilmektedirler.
- Kendine ait geliri olmayan ve SGK’dan gelir desteği almayanlar el emeği ürünler satarak isteğe bağlı sigortalı olabilmektedirler. Ancak kendi el emekleri ile yaptıkları ürünlerin kamu kuruluşlarının belirlediği festival, kermes ve çeşitli internet sitelerinde satılıyor olması gerekmektedir.
Hiç Sigorta Girişi Olmayan Emekli Olmak İçin Nasıl İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir?
Sigorta girişi olmayanların isteğe bağlı sigortalı olmaları için isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini doldurmaları gerekmektedir. İkamet ettikleri bölgenin sınırlarında olan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine bu belgeyi iletmeleri gerekmektedir. Kendileri giderek iletebilecekleri gibi posta yolu ile de bu belgeyi gönderebilmektedirler.
İsteğe Bağlı Sigorta Priminde Oranlar Nasıldır?
İsteğe bağlı sigorta priminde prime esas kazancın alt ve üst limiti bulunmaktadır. Hiç sigorta girişi olmayanın emekli olması için bu limitler dahilinde sigorta prim ödemesinin yapması gerekmektedir. Prime esas aylık kazanç, sigortalının elde ettiği aylık kazancın %32’si olmaktadır. Bu oranın %20’lik kısmı malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri kapsamında olmaktadır. Kalan %12’lik kısım ise genel sağlık sigortası primi olmaktadır.
Hiç Sigorta Girişi Olmayanlar Yurtdışı Borçlanması İle Nasıl Emekli Olabilir?
Yurtdışı borçlanması ile emekli olmak, özellikle yurtdışında yaşamış Türk vatandaşı ev hanımları için bir fırsat oluşturmaktadır. Türkiye ile uzun vade sözleşme imzalamış olan ülkelerde yaşamış olan vatandaşlar Türkiye’ye geri döndüklerinde, yurtdışında kaldıkları süre için borçlanma yapabilmektedirler.
Tarım Ürünü Satışı İle Nasıl Emekli Olunabilir?
Tarım ürünü satışı ile Bağ-Kur borçlarını ödeyenler, kendilerinden istenen şartları da sağlamaları halinde emekli olabilmektedirler. 2008 yılının ekim ayının öncesinde herhangi bir tarım ürünü satışı yapanların eğer bu ürünlerinden tarımsal bir kesinti yapılır ise; Bağ-Kur borçlarını ödeyerek eksik prim günlerini tamamlayabilmekte ve emekli olma fırsatı edinebilmektedirler.
Sigorta Girişi Bulunmayanların Emekli Olmak İçin Ödemeleri Gereken Tutar Ne Kadardır?
Ev hanımlarının emeklilik için ödeyecekleri sigorta prim tutarı; dönemin asgari ücreti kapsamında hesaplanmaktadır. Asgari ücrete zam yapıldığında, borçlanma tutarı da artış göstermektedir. Yurtdışı borçlanması yapacak olan ev hanımlarının günlük ödemeleri gereken asgari borçlanma tutarı 44.14 TL olmaktadır. Borçlanacağı gün sayısı ile bu tutarı çarparak toplamda ödemesi gereken borçlanma tutarını hesaplayabilmektedir. Diğer borçlanma türleri için günlük borçlanma tutarı ise; 31.39 TL olmaktadır.
Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için toplamda 7.200 prim günü borçlanmaları gerekmektedir. Bu kapsamda eğer yurtdışı borçlanması adı altında 7.200 prim gününü borçlanırlarsa toplamda ödemeleri gereken tutar 317.808 TL olarak hesaplanmaktadır. Yapılacak olan borçlanma doğum borçlanması gibi değerlendirilir ise; bu durumda 7.200 prim günü için hesaplanan borçlanma tutarı 226.000 TL olmaktadır.
Hiç Sigorta Girişi Olmayan Ev Hanımları Emekli Olabilmek İçin Ne Yapmalıdırlar?
Sigortası bulunmayan ev hanımlarının emekli olabilmesi için borçlanma yapmaları gerekmektedir. Doğum borçlanması, yurtdışı borçlanması ve çalışılan sürenin borçlanması gibi borçlanma imkanları sunulmaktadır. Hiç sigorta girişi olmayanın emekli olması için sigorta primlerinin ödemesini kendisinin yapmasına olanak tanınmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na her ay düzenli olarak ödeme yaptığında ve belirlenmiş olan şartlar kapsamında ödemeleri tamamlandığında emeklilik hakkı elde edebilmektedir. SGK prim borçları ödendikten sonra ev hanımına emekli aylığı bağlanmaktadır ve bu sayede yaşlılığında kendisini garanti altına alabildiği gibi ailesine de bir ek gelir kazandırmış olmaktadır.
Önerilen Yazı: Ev Hanımlarına Para Kazanma Önerileri
Sigorta Girişi Olmayan Nasıl Emekli Olur?