Sanayi Üretimi İkinci Çeyreğe Hayat Verdi

Sanayi Üretimi

Mayıs ayında gelen sanayi üretimi verileri ile çeyreklik büyüme beklentileri yeniden güçlendi. Cari dengede ise fazla kapımıza geldi. Siyasi ve jeopolitik belirsizlikleri piyasaları etkilemeden yönetebilmeyi başarabilirsek bu yıl sonuna kadar alışkın olduğumuz düzene dönmemiz oldukça yüksek ihtimal…

Sanayi Üretimi

Yılın ilk çeyreğinde geçtiğimiz yılın ikinci yarısından süregelen teknik resesyon periyodunu sonlandırmıştık. Yılın geri kalanında yeniden büyüme patikasına oturmamız beklenirken seçim gündeminin uzamasıyla Nisan ayı verileri bizi karamsarlığa itmişti. Ancak dipten dönüş bu sefer hızlı oldu ve sanayi üretim verisi Mayıs ayında hızlı toparlanarak ikinci çeyrekte yeniden büyüme patikasında olduğumuz noktasında bize güçlü sinyaller verdi. Nitekim başta PMI endeksi olmak üzere Haziran ayı öncül verileri de bu noktada Mayıs ayı verilerinin üzerine çıkıldığını gösteriyor.

Öte yandan Mayıs ayında beklentilere yakın gelen cari açık da yıllıklandırılmış verilerde 2,4 milyar dolara kadar indi. Haziranda cari fazlaya geçme ihtimalimiz şu noktada çok yüksek ihtimal. Özellikle dış ticaret açığındaki daralmanın ihracatı çok zayıflatmadan devam ediyor olması büyüme açısından da destekleyici görünümde. Cari açığın fazlaya dönüyor olması da döviz açığımız ve ihtiyacımız açısından önemli. Önümüzdeki dönemde döviz hareketlerine karşı duyarlılığımız bu sayede geçmiş yılın aynı dönemine göre daha da az bir ölçüde olacaktır.

Haftanın diğer gelişmesi

Haftanın diğer önemli gelişmesi yine siyaset ilintili. S-400’lerin teslimatı resmi olarak başladı. Kademe kademe gerçekleşecek sevkiyatlar neticesinde ilk kurulumların ekim-kasım gibi tamamlanması öngörülüyor. Nisan 2020’de ise kurulumlar tamamen bitecek ve tamamen Türkiye’nin kontrolüne girecek. ABD tarafından henüz yaptırımlara dair bir açıklama gelmedi. Yaptırım gelmesine şu anda piyasada kesin gözüyle bakılıyor. ABD’nin tavrının bu hafta içerisinde netleşmesi bekleniyor. Son gelen haber akışı yaptırımların görece yumuşak kalması yönünde ki halihazırda piyasalar da ağır yaptırımlar fiyatlamıyor.

Bu hafta 15 Temmuz Bayramı nedeniyle yurtiçinde veri akışı Salı günü başladı. Nisan ayına yönelik işsizlik verileri ile birlikte temmuz ayı konut satışları ve merkezi yönetim bütçesi izlenecek. Küresel tarafta ise gündemin ön sıralarını Avrupa’dan gelecek olan enflasyon verileri işgal ediyor. Çin büyümesine dair veriler de piyasaların radarında.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00