Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Ocak 2019 Enflasyon Rakamları

Ocak 2019 Enflasyon Rakamları

Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı. Ana harcama grupları, ana sanayi gruplarına göre nedenler ve değişimler Ocak 2019 Enflasyon Rakamları.

Yılın ilk enflasyon verisinde gıda kaynaklı yüksek artış TÜFE’de son dönemdeki düşüş trendini sınırlı-yukarı yönlü kırdı. Ocak ayında TÜFE’de aylık artış %1,06 olurken yıllık artış %20,4 olan beklentilerin altında %20,35 oranında geldi. Üretici maliyetlerinde ise artış aylık %0,45 olurken yıllık %32,93 ile bir önceki aya göre sınırlı geriledi.

2019 Enflasyon Rakamları

Aylık bazda en yüksek artış %6,43 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde olurken, gerileyen kalemlerde giyim ve ayakkabı %7,95 ile öncü oldu. Ocak ayında mevsimsellik TÜFE alt kalemlerini hem pozitif hem de negatif etkiledi. Ağırlıklar itibariyle aylık TÜFE’deki 106 puanlık artışın 149 puanı gıda grubu katkısıyla gerçekleşmiş oldu. Giyim grubu ise TÜFE’yi 57 puan aşağı çekerken, konut grubu da 47 puan ile aşağı yönlü etki yaptı.

Ocak ayında yıllık çekirdek enflasyon – C Endeksi – aylık manada sınırlı yükselişe rağmen yıllık manada geldiği seviye ile genel görünümün aşağı yönlü olduğunu teyit etti. Aralık ayında %19,53 seviyesine inen endeks Ocak ayında bu düşüşü bir sonraki seviyeye taşıyarak yıllık %19,02 düzeyine geldi. Aylık düşüşün çekirdek TÜFE’ye yansıması enflasyonun önümüzdeki dönem görünümü açısından sevindirici.

Ocak Ayı Enflasyon Rakamları

Ocak ayında TÜFE alt kalemlerini incelediğimizde gıda enflasyonundaki yüksek aylık artış, Ocak ayı mevsimselliğinden ve Antalya’da gerçekleşen doğal afetlerin sebzemeyve üretimini olumsuz etkilemesinden kaynaklandı. Özellikle taze sebze-meyve fiyatlarında aylık %29,71 oranındaki artış TÜFE’deki artışın baş sorumlusu oldu. Mevsimsel olarak düşüş döneminde olan giyim ve ayakkabı grubu ise bu dönemde beklentilere paralel şekilde TÜFE’yi 57 puan aşağı çekti. Konut grubunda ise düşüşün belirleyicileri elektrik, su ve doğalgaz maliyetlerinde gerçekleştirilen indirim oldu.

Ağırlıklı olarak TÜFE’de etkisini gösterse de gıda fiyatlarındaki artış ÜFE’yi de etkiledi ve 45 puanlık artışın 25 puanına neden oldu. Ana metaller grubunda ise Aralık ayının başındaki uluslararası metal fiyat seviyelerinden gelinen nokta ÜFE’de 22 puan düşüş katkısı olarak yansıdı.

2019’un ilk enflasyon verisi gıda fiyatları dışında beklentilerimize paralel gerçekleşti. Gıda fiyatlarında ise hortum, sel vb. doğa olayları ile üretimin yüksek seviyede zarar görmesi fiyatları yukarı çeken temel etmen oldu. İşlenmemiş gıda fiyatları bu noktada Şubat ve Mart ayında bir düzeltmeye giderek enflasyonu önümüzdeki dönemde aşağı çekebilir.

TÜFE Hesaplama

Her yıl başında olduğu gibi TÜİK TÜFE’ye konu olan sepetini güncelledi. 418 maddelik yeni sepete 12 yeni ürün girerken bir ürün sepetin dışında kaldı. Fiyat derleme periyodu taze meyve-sebze, futbol maçına giriş ücreti, LPG-tüp gaz, seçilmiş gıda ürünleri ve mücevher (altın) fiyatları için ayda 4 kez, kiralar ve ay içi fiyat değişimi az olan ürünler için ayda 1 kez, sigaralar, benzin-mazot fiyatları için günlük, bunların dışında kalan diğer tüm madde çeşitleri için ayın 10. gününü ve 20. gününü kapsamak üzere ayda 2 kez olarak belirlendi. Daha önce yayımlanan özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin yanı sıra E (Alkollü içecekler ve tütün hariç TÜFE) ve F (Yönetilenyönlendirilen fiyatlar hariç TÜFE) göstergeleri hesaplandı ve bugünkü bültenle birlikte yayımlanmaya başlandı.

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00