Son dönemlerde döviz kurlarında, enflasyonda ve faiz oranlarında görülen artış, Türkiye’de bir milyon TL’nin üzerinde mevduata sahip mudi sayısının rekor seviyelere yükselmesine neden oldu. 2024 yıl sonu itibarıyla, bankalarda 1 milyon TL’den fazla mevduatı bulunan yerleşik kişi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 40,8 artarak 1 milyon 828 bin 934’e ulaştı. Bu mudilerin toplam mevduatı ise 9,5 trilyon TL’ye çıkarak bankalardaki toplam mevduat hacminin yüzde 80,6’sını oluşturdu. 2023 sonunda bu oran yüzde 78,1 seviyesindeydi.
2024 sonu itibarıyla milyoner mudilerin, tüzel ve gerçek kişi tüm mudiler içindeki oranı yalnızca yüzde 1,03 olarak belirlendi. Diğer bir ifadeyle, mudilerin yalnızca yüzde 1’i, bankalardaki toplam mevduatın yüzde 80,5’ini kontrol ediyor.
7 Yılda Çarpıcı Artış
Kur, faiz ve enflasyon şoklarının etkisiyle değişkenlik gösteren ekonomik ortamda, 2017 yılının sonunda Türkiye’de milyoner mudi sayısı 126 bin 969 olarak kaydedilmişti. O dönemde, bu kişilerin toplam mevduatlar içindeki payı yüzde 45,5 düzeyindeydi. Tüm mudi grubu içinde milyonerlerin oranı ise sadece binde 1,5’ti.
Son yedi yıllık süreçte ekonomik dalgalanmalar ve yüksek enflasyonun etkileri nedeniyle milyoner mudi sayısının yaklaşık 14 katına çıktığı gözlemleniyor.
Mudi Sayısına İlişkin Detaylar
2024 sonu itibarıyla yurtiçi yerleşik mudi sayısı 178 milyon kişiye ulaştı. Mudi sayısı, bir bankada mevduat hesabı bulunan gerçek kişiler ile resmi, ticari ve diğer kuruluşların sayısını yansıtmaktadır. Mudi sayıları, bakiyesi sıfır olan hesapları da kapsayacak şekilde hesaplanmaktadır.
Bir bankada aynı mudiye ait farklı büyüklükte mevduatlar bulunabilmektedir. Farklı mevduat dilimlerinde yer alan aynı mudi, toplam sayımında tek bir mudi olarak gösterilmektedir.
Aynı mudinin birden fazla bankada farklı mevduat hesapları bulunması durumunda, her bir banka söz konusu mudiyi ayrı ayrı raporladığı için, aynı mudi toplam sayımda birden fazla kez yer alabilmektedir. (Nefes)