Yazı Başlıkları
KOSGEB’in sıfır faizli kredi destekleri gerekli başvuru şartlarını taşıyan işletmelerin finansman ihtiyacını karşılamaya yönelik yeni yılda da verilmeyi sürdürüyor. KOSGEB faizsiz kredi desteği KOBİ’lerin yanında esnaflara yönelik maliyetsiz çözümler ile işini büyütmek ya da işletme ihtiyaçlarını karşılamak isteyen işletmelere rahat bir nefes aldırıyor. KOSGEB’den faiz uygulanmadan verilen kredi desteği üst limiti 300.000 TL’ye kadar çıkılarak, anlaşmalı bankalar üzerinden hak sahiplerine verilmeye 2021 yılında da devam ediliyor.
2021 KOSGEB Faizsiz Kredi Desteği Hangi Amaçla Verilir?
KOSGEB’in faizsiz kredi desteği hedefi orta ve küçük ölçekli işletmelerin nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlandı. Rekabetçi üretim hedefine işletmeleri ulaştırmak isteyen KOSGEB, üretim kalitesini artırmak isteyen fakat nakit ihtiyacı ile yatırımlarını erteleyen işletmelere faizsiz kredi seçeneği ile destek olarak hedeflerine bir adım daha yaklaşmalarına yardımcı oluyor. İstihdamın artmasında önemli payı bulunması amaçlanan destekler, ödeme koşullarında uygulanan esnek seçenekler ile sunularak küçük ve orta ölçekli işletmelerce rahat ödenebilir bir ödeme planına sahip oluyor.
2021 KOSGEB Faizsiz Kredi Desteği Başvuru Şartları Nelerdir?
KOSGEB’de faizsiz kredi desteği koşulları hak sahipliğini belirlemek adına KOSGEB tarafından belirlendi. KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelerin faizsiz kredi desteğine başvurabilmeleri için şu şartların yerine getirilmesini talep ediyor:
- KOSGEB kaydının tamamlanmış olması
- Başvuruda bulunacak işletmenin vergi kaydının bulunması
- Başvuruda bulunulacak destekten daha önce yararlanılmamış olması
- Kara listede bulunulmaması
- İşletmenin başvur sürecinde faal ve işlevsel olması
2021 KOSGEB Desteği Veren Bankalar Hangileridir?
KOSEB kredisi veren bankalar sadece kamu bankaları ile sınırlı değildir. KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelere sunduğu destekleri özel bankalar üzerinden de verebilmektedir. KOSGEB anlaşmalı bankalar 2021 listesi şu şekildedir:
- Ziraat Bankası
- Halkbank
- Vakıfbank
- İş Bankası
- Akbank
- Garanti BBVA
- Yapı Kredi
- Denizbank
- Türk Ekonomi Bankası (TEB)
- QNB Finansbank
2021 KOSGEB Faizsiz Kredi Desteği Başvuru Evrakları Nelerdir?
Faizsiz KOSGEB kredisine başvuru evrakları anlaşmalı bankalara teslim edilmesi gerekli belgelerdir. KOSGEB onayı alınması sonrasında başvurulacak faizsiz kredi desteği için istenen belgeler şunlardır:
- Kimlik fotokopisi
- Bağlı bulunan meslek odasından alınan oda kayıt belgesi
- Vergi levhası
- İmza beyannamesi
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Kiralık işletmeler için kira sözleşmesi
- Mülk sahibi işletmeler için tapu fotokopisi
- KOSGEB’den temin edilecek başvuru belgeleri (Sertifika, iş planı, vb.)
2021 KOSGEB Faizsiz Krediden Kimler Yararlanabilir?
KOSGEB’den faizsiz kredi kullanabilecekler için ön koşul olarak KOSGEB kaydının bulunması gereklidir. KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin yararlanabileceği desteklerden faydalanabilecek kişiler olarak şu kriterler belirlenmiştir:
- En az 18 yaşını doldurmuş olmak
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Kredi geri ödemesini gerçekleştirebilecek gelire sahip olmak
- KOBİ (Küçük ve Orta Ölçekli İşletme) statüsünde bulunmak
Yukarıda sağlanan kritere ek olarak KOSGEB, işletmelerin devir olmamasını talep ediyor. Girişimcilik ve diğer KOBİ desteklerinden yararlanmak için KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteriliyor olması da başvuru kriterlerine eklenmelidir.
KOSGEB Kayıt Nasıl Yapılır?
KOSGEB’e kayıt yaptırmak için fiziki KOSGEB temsilcileri yanında kosgeb.gov.tr adresi kullanılabilir. KOSGEB web sitesinden kayıt içi e-Hizmetler menüsü kullanılmalıdır. Menüde devam eden yönergeler takip edilerek KOSGEB kaydı tamamlanabilir.
Bahsedilen işlem basamaklarının takip edilerek kaydın tamamlanması halinde, KOBİ beyannamesinin doldurularak sisteme yüklenmesi gereklidir. Kayıt olan işletmeler KOSGEB giriş yaparak beyannameye sayfaları üzerinden ulaşabilirler. Beyannamenin doğru ve eksiksiz bilgi ile doldurulmasına dikkat edilmelidir. Doldurulan beyannamelerin uygunluğu KOSGEB uzmanları tarafından kontrol edilecek olup, yanlış bilgi veya eksik beyannameler reddedilecektir. Beyannamesi kabul edilmeyen KOBİ’ler ise KOSGEB faizsiz kredi ve diğer desteklere başvuruda bulunamamaktadır.
2021 KOSGEB Desteklenen Sektörler Hangileridir?
KOSGEB’in desteklediği sektörler faizsiz kredi ve diğer KOSGEB teşvik ve hibelerine başvuruda bulunabilecek işletmeleri tanımlar. KOSGEB, istihdam ve ekonomi politikaları gereği her yıl destek verdiği sektörler listesini günceller. Ekonomi politikası kapsamında hedeflenen rakamlara ulaşılabilmesi için bahsedilen sektörleri kalkındırmaya yönelik destek paketleri hazırlar. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ise bahsedilen sektörlerde faaliyet göstermeleri halinde KOSGEB desteklerinden yararlanabilirler.
KOSGEB desteklenen sektörler NACE REV 2 kodu adı verilen bir sistem ile kodlanır. İşletmelerin faaliyet alanlarına göre belirlenen kodlar, işletmelerin KOSGEB’den destek alıp alamayacağını belirler. Nace kodları 18 Eylül 2009 tarihli ve 27353 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Yıllara göre güncellenebilen KOSGEB’den destek alınabilecek nace kodları listesi kosgeb.gov.tr adresinden temin edilebilir. Desteklenen sektörler başlıklar halinde şu şekilde sıralanabilir:
- Madencilik ve Taş Ocakçılığı
- İmalat
- Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim/dağıtım
- İnşaat
- Su temini ve kanalizasyon, atık yönetimi – iyileştirme
- Ulaştırma ve depolama
- Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerinde toptan ve perakende ticareti, onarımı
- Bilgi ve iletişim
- Konaklama ve yiyecek
- İdari ve destek hizmet faaliyetleri
- Kültür, sanat, eğlence, spor ve dinlence
- Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler
2021 KOSGEB Faizsiz Kredi Başvurusu Nereden, Nasıl Yapılır?
KOSGEB’e faizsiz kredi başvuruları iki aşamalı bir sürecin tamamlanmasını gerektirir. Sürecin ilk ayağını KOSGEB başvurusu oluştururken, ikinci ayağında anlaşmalı bankalar üzerinden takip edilecek başvuru adımları yer alır. Faaliyet alanının KOSGEB tarafından desteklendiği NACE kodları ile test edildikten sonra adaylar, KOSGEB’e faizsiz kredi başvurusunda bulunmak için adım adım izleyecekleri başvuru sürecini aşağıdan takip edebilirler:
- İlk olarak KOSGEB’den uygulamalı girişimcilik eğitiminin alınması gereklidir. e-Devlet’ten ve kosgeb.gov.tr adresi üzerinden “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılımcı Başvurusu” iletilerek eğitim kaydının yapılması gereklidir.
- Eğitim toplam 32 saatten oluşmakta olup, kursu tamamlayan adaylar başvuru evraklarında da yer alan “Girişimcilik Sertifikası” almaya hak kazanırlar.
- Destek başvurusu için iş planı hazırlanmalı ve gerekli evraklar arasına eklenmelidir.
- kosgeb.gov.tr üzerinden destek başvurusunda bulunulmalıdır.
- KOSGEB incelemeleri sonrası ön onay alan başvuru sahipleri, anlaşmalı bankalara istenen belgeler ile birlikte müracaat ederek faizsiz kredi taleplerini iletmelidirler.
2021 KOSGEB Faizsiz Kredi Üst Limiti Nedir?
KOSGEB’de faizsiz kredi üst limiti 300.000 Türk lirasıdır. 48 ay vade ile geri ödeme planı hazırlanan destek tutarı ise KOSGEB tarafından çalışan işçi sayısı, makine-ekipman için harcanan para ve diğer şartlara göre değişebilir. Adayların bu süreçte en fazla 300.000 TL faizsiz kredi desteği verildiğini ve 12 ay ödemesiz dönem sağlandığını bilmeleri gereklidir.
KOSGEB’den Başvurulan Faizsiz Kredi Nereden Alınır?
KOSGEB’de onaylanan faizsiz kredi ödemeleri anlaşmalı bankalar üzerinden gerçekleştirilir. Her başvuru sahibi, KOSGEB başvurusunu gerçekleştirdiği banka üzerinden faizsiz kredi desteğini almaktadır. 12 aylık ödemesiz dönem sonrasında seçilen ödeme planı göre yapılacak kredi geri ödemeleri, başvuru iletilen KOSGEB anlaşmalı banka üzerinden gerçekleştirilir.
2021 KOSGEB Desteği Alan İşletmeler Denetlenir Mi?
KOSGEB’den destek alan işletmelerin denetlenmesi KOSGEB tarafından yapılır. Faizsiz kredi desteği alan işletmeler, 3- yıl süre ile iflas dışındaki sebepler ile işyerlerini kapatamamaktadır. KOSGEB, 3 yıllık süreç boyunca işletmelerin faaliyetlerine devam edip etmediğini denetlemekte, iflas harici gerçekleşen kapatmaların tespiti halinde yararlanılan KOSGEB faizsiz kredi desteğini yasal faizi ile birlikte geri alabilmektedir.