google-site-verification=y0NxQVkKxirQ935OyXww2pFS87TJolZK-padKTZKtZ4
Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Hazine ve Maliye Bakanlığı Eurobond İhracı ve Davos Zirvesi Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı Eurobond İhracı ve Davos Zirvesi Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı eurobond ihracı ve davos zirvesi açıklaması ile önemli gelişmelere imza attı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı hafta içerisinde 2025 vadeli 1 milyar 250 milyon euroluk eurobond ihracı gerçekleştirdi. 200’den fazla yatırımcı tahvile ihraç tutarının üç katından fazla talep gösterdi. Tahvilin %47’sinin alıcısı İngiltere kaynaklı olurken, %21’lik kısım ABD’li yatırımcılar tarafından alındı. İhraç öncesi %5 olarak beklenen maliyet yoğun talep ve yüksek katılım nedeniyle %4,75 seviyesinde gerçekleşti. Bu tahvil ihracıyla birlikte 2019’da uluslararası sermaye piyasalarından 3,4 milyar dolar finansman sağlanmış oldu. Türkiye ayrıca yakın zamanda döviz cinsinden kira sertifikası ve Japonya yeni cinsinden Samuray tahvili ihraç etmeyi de planlıyor.

Davos Zirvesi Açıklaması

Geçtiğimiz hafta Davos zirvesinde konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaptığı açıklamada şu anda bir resesyon öngörmediklerini belirtirken YEP hedeflerine sadık kaldıklarını ve yılı %15 seviyesinde bir enflasyonla kapatacaklarını belirtti. Mali disiplinden tavizin asla olmayacağını da vurgulayan Albayrak, TCMB’nin tamamen bağımsız olduğunu ve işlerini titizlikle yaptıklarını ifade etti.

Diğer Ekonomik Gelişmeler

TCMB araştırmacılarının çalışmalarının bulunduğu Merkezin Güncesi’nde TL cinsi mevduatlarda vade tercihleri üzerine yayınladığı bir çalışmanın sonuçlarına göre 31 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile hayata geçirilen TL mevduatlarda stopajın düşürülmesi ve vadesi 1 yıldan az yabancı para cinsi mevduatlarda stopajın artırılması hamlesi mevduat süresini uzattı. Önümüzdeki dönemde faizlerde düşüş beklemesinin de etkisiyle vadesi 6 aydan uzun TL mevduatların toplam TL mevduata oranı 2 katına çıkarak %5, 3-6 ay vadeli mevduatların oranı %132 artarak %7,4, 1-3 ay vadeli mevduatların oranı ise %58 oldu.

Antalya’daki hortum felaketinin maliyeti 100 Milyon TL’ye ulaştı.

Antalya’da devam eden hortum felaketi ekonomik aktivite ve üretimi de olumsuz etkiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada hortumun şu ana kadarki maliyetinin 100 Milyon TL’ye ulaştığını belirtti. Bununla birlikte hortum felaketinde başta domates üretim merkezleri olmak üzere seralar ciddi oranda hasar gördü. Bu durumun işlenmemiş sebze fiyatlarına olumsuz yansıyacağını ve Ocak-Şubat ayları enflasyonunda negatif yönlü baskıya sebep olacağı değerlendiriliyor.

Türkiye gündemi yoğun. Hafta içerisinde yılın son dış ticaret ve turizm rakamları yayınlanacak. Bunun yanı sıra TCMB 30 Ocak’ta 2019 yılının ilk enflasyon bilgilendirme toplantısını yapacak. Haftanın son iş gününde ise imalat PMI verileri açıklanacak.

Tüketici Güven Endeksi

Reel kesim güven endeksi Ocak ayında son 3 aydaki yükseliş trendine tutunamayarak düşüş kaydetti. Buna göre Ocak ayında endeks, arındırılmış verilerde aylık 2,3 puan düşüşle 95,4 seviyesine geriledi. Kapasite kullanım oranı ise aynı ayın arındırılmış verilerinde aylık %0,3 oranında sınırlı bir artışla %74,3 olarak gerçekleşti. Kapasite kullanım oranındaki bu sınırlı artışta yatırım malları haricindeki kalemlerin aşağı yönlü katkısı etkili oldu. Arındırılmamış reel kesim güven endeksi ise aynı dönemde aylık bazda %1,5 artışla 93,0’a geldi. Yıllık ÜFE beklentisinin de 1,5 puanlık bir azalışla 23,4 seviyesine gerilediği görülüyor.

Tüketici güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %0,9 oranında azalışla 58,2 oldu. Tasarruf etme ihtimali %19,2 azalışla tüketici güven endeksini önemli ölçüde baskılarken genel ekonomik durum ve hanenin maddi durumu beklentileri endekse pozitif yönlü katkıda bulundu. Artan kredi maliyetleri ve döviz kurundaki dalgalanma ile beraber düşen otomotiv satışlarının ardından önümüzdeki döneme dair bir gösterge olarak kullanılabilecek tüketicinin otomobil satın alma ihtimalinin Aralık ayında 2012’den bu yana en düşük seviyeye geriledikten sonra iyileşme sürecine girdiği görüldü.

TÜİK tarafından geçtiğimiz hafta yayımlanan bir diğer veri ise inşaat maliyet endeksi oldu. Buna göre endeks, Kasım 2018’de aylık %3,13 gerilerken yıllık bazda %29,95 artış kaydedildi.

Yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) Aralık 2018’de bir önceki aya göre %1,32 düşerken Aralık 2017’ye göre %33,45 arttı.

Önerilen Yazılar

5 Yorumlar

Gurbetçi Kasım 21, 2019 - 6:19 pm

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi verisi..
Türkiye İstatistik Kurumu, Ekim ayına ilişkin YD-ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, YD-ÜFE Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 1,17, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 7,49, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 18,32 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,88 geriledi.

Cevap Yazın
Burak Haziran 13, 2019 - 11:05 am

Hazine nakit dengesi açıklandı..
Dün açıklanan Mayıs ayına dair nakit gerçekleşmeleri raporuna göre Hazine nakit dengesi Mayıs ayında 14,6 Milyar TL açık verdi. Hazine’nin nakit gelirleri 74,2 Milyar TL, nakit giderleri ise 88,9 Milyar TL olarak kaydedildi.

Cevap Yazın
Furkan Haziran 12, 2019 - 1:41 pm

TMSF’den hazineye ödeme..
TMSF’den yapılan açıklamaya göre fon tarafından Hazine’ye 31 Mayıs tarihinde 159 Milyon TL ödeme gerçekleştirildi. Söz konusu ödemeyle birlikte Hazine’ye yapılan toplam ödeme miktarının 12,4 Milyar Dolar’a ulaştığı ifade edildi.

Cevap Yazın
Enver b Haziran 11, 2019 - 11:21 am

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği iki tahvil ihalesinde 7 Milyar 445 Milyon TL borçlandı. Yapılan ilk ihalede 12 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihracı gerçekleştirildi. Basit ve bileşik faiz % 24.45 oldu. İkinci ihalede ise 5 yıl vadeli, 6 ayda bir %2.05 kupon ödemeli devlet tahvili ihracı % 4.1 reel basit faiz ve % 4.15 reel bileşik faiz ile gerçekleştirildi.

Cevap Yazın
Oğuz Şubat 7, 2019 - 2:01 pm

İngiltere Merkez Bankası piyasaların radarında..
Yurtiçinde gündem sakin. Hazine ocak ayı nakit bütçe dengesi verilerini açıklayacak. Haftalık para ve banka istatistikleri de öğleden sonra yayınlanacak. Avrupa’da ise İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı ve ekonomik tahminleri piyasaların radarında. ABD’de ise FOMC üyeleri Kaplan ve Clarida’nın konuşmaları takip edilecek.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00